Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 22, Jaargang 34 |

Dit is wat je noemt een echte ‘Tiemen-foto’. Dat ging/gaat ongeveer zo, (Handboek Persfotografie): je krijgt van de krant de opdracht om het slaan van de eerste paal op de Zuidwal tegenover het Achterom en de Oude Delft te fotograferen.

Je komt daar aan en kijkt ’s goed om je heen. Er is heel veel informatie qua beeld die je graag op foto zou willen vastleggen: het bouwterrein met de heiers, de bobo’s in hun zondagse kloffie naast de heistelling, de rails waarop de heipalen - die even verderop liggen opgestapeld - worden aangevoerd, de man die daar de volgende paal al in de riemen hangt, de rokende ketel die de heistelling voedt, de keetwagen waar de heiers hun brood en thermosfles hebben liggen, de boot in het water met een takel erop die met de walkanten bezig is, de afbraak van de panden op de achtergrond om de nieuwe weg naar de Sebastiaansbrug mogelijk te maken, het bedrijfspand van DEKO waar veel Delftenaren hun olie en steenkolen kopen, de Schie, de Rotterdamseweg aan de overkant daarvan, het grijzige weer, het bordje ‘Pasop Oliespat’ en natuurlijk al die hangmannen die het allemaal graag van nabij willen meemaken. Dat dus.

Je kijkt om je heen, en - eigenlijk wist je dat thuis al - er is maar één oplossing: omhoog. Hoog, zodat je al die elementen die je ziet op een haast beschouwende manier in beeld kan brengen. Los van de begane grond, overzicht hebben. Op veel foto’s van Tiemen van der Reijken herken je deze manier van denken over beeld, over fotograferen. Niet simpel een plaatje naast de heistelling met de ‘heren van de gemeente’ en de heiers in beeld.

Nee, een foto die dat in Delfts perspectief zet. En daarmee onderscheid je je als fotograaf. Je maakt er ets eigens van, je zet een ‘handtekening’. Kost natuurlijk wel wat moeite: aanbellen bij het restaurant op de hoek, vriendelijk uitleggen wat je bedoeling is, een paar trappen op, dichtgeverfd schuifraam omhoog zien te krijgen, geraniums aan de kant en dan kan je fotograferen. Uniek voor het moment, gemaakt door een unieke fotograaf: Tiemen van der Reijken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12