Martin Schouten ziet, gesteund door Richard Middelkoop, in d.v.v. Delft een prachtige uitdaging om zijn carrière als hoofdtrainer na zeven jaar weer nieuw leven in te blazen. (foto: Roel van Dorsten)
Martin Schouten ziet, gesteund door Richard Middelkoop, in d.v.v. Delft een prachtige uitdaging om zijn carrière als hoofdtrainer na zeven jaar weer nieuw leven in te blazen. (foto: Roel van Dorsten)

d.v.v. Delft begint vol positieve energie in de vijfde klasse zaterdag

sport

DELFT - Na het drie seizoenen zonder eerste elftal gesteld te hebben, treedt d.v.v. Delft aanstaande zaterdag weer aan in de standaardcompetitie. Trainer Martin Schouten heeft er vooral heel veel zin in. 

Door: Alphons de Wit jr.

Toen d.v.v. Delft de jaargang 2018/2019 na vijfentwintig wedstrijden,  even zoveel nederlagen en een negatief doelsaldo van 161 besloot, pakten zich donkere wolken samen boven sportpark Kerkpolder. Het leidde zelfs tot het niet-inschrijven voor de standaardcompetitie in het seizoen erna, waardoor er op zondagmiddagen een schril contrast ontstond met de overburen van Full Speed.

Positiviteit
Van dat negatieve toekomstbeeld is op dit moment totaal geen sprake meer. Inmiddels is er een enthousiaste selectie die aanstaande zaterdag in de vijfde klasse de groen-witte clubkleuren gaat verdedigen. Dit gebeurt allemaal onder leiding van de in onze regio nog niet zo bekende Martin Schouten.
Delft kwam echter niet toevallig terecht bij de Oud-Beijerlander. “In het verleden heb ik bij SHO, Papendrecht, Smitshoek en Sportlust ‘46 heel erg fijn samengewerkt met Richard Middelkoop. De teloorgang van de club waar hij zijn eerste stappen in het trainersvak zette, ging Richard aan het hart en  afgelopen seizoen is hij het gesprek aangegaan met het bestuur. Hij wist die mensen te overtuigen van zijn project en is halverwege het afgelopen seizoen aan de slag gegaan. Met zijn enthousiasme wist hij al redelijk snel een spelersgroep bij elkaar te krijgen en voor de positie van trainer waren enkele gegadigden. Toen ze één voor één afvielen heb ik Richard gezegd hem uit de brand te willen helpen. Zo doe je dat eenmaal als je al twintig jaar heel fijn hebt samengewerkt. Daarbij wil ik na zeven jaar wel weer eens hoofdtrainer worden en alle ingrediënten om dat op te pakken zijn hier aanwezig. “

Progressie
De eerste weken in sportpark Kerkpolder bevallen de trainer, die zeven jaar geleden enige maanden hoofdtrainer bij Piershil was, goed. “In het bekertoernooi hebben we inmiddels drie wedstrijden gespeeld en als je kijkt naar de resultaten (een 14-0 nederlaag bij Celeritas, 1-4 tegen Wanica Star en 2-6 tegen VCS), snap ik dat sommige mensen de wenkbrauwen best even zullen fronsen. Het plezier haal ik echter uit het feit dat we een gevarieerde groep hebben. Sommige jongens hebben al ervaring met het spelen in een eerste elftal, anderen totaal niet. Sommige jongens komen uit een vriendenteam bij Full Speed, anderen komen uit onze eigen jeugd. Het leidt ertoe dat je als trainer vanaf ‘nul’ begint. Mijn ervaring als jeugdtrainer komt hierbij ontzettend goed uit. Het mooie hierbij is, dat je bij een simpele pass- en trapoefening in korte tijd heel veel progressie kunt boeken. Dat zag je al als je kijkt naar de bekerwedstrijden: natuurlijk waren we in die wedstrijden de onderliggende partij, maar als je ziet dat we afgelopen zaterdag in de slotfase nog een aantal keer het houtwerk raken, twee penalty’s tegen krijgen die niet worden benut, en niet met 2-8, maar met 2-6 van het veld afstappen, dan is het gevoel aan het einde toch niet alleen maar negatief.”
Schouten, die als speler uitkwam voor onder meer SHO, Papendrecht, Achilles Veen en SC Feyenoord, zal de komende tijd dus nog vooral bezig zijn met het smeden van een team. “En als het goed is, gaat dat stapje voor stapje. We plakken er dan ook geen doelstelling aan in de vorm van een hoge klassering op de ranglijst of een periodetitel. In eerste instantie is het doel vooral om de boel bijeen te houden en elke week een stukje beter te worden. In de beker waren we natuurlijk net begonnen en speelden we tegen twee ploegen uit de top van de vierde klasse; dan is het niet zo gek dat de resultaten wat tegenvallen. Vanaf hier kan het vanaf aanstaande zaterdag denk ik alleen maar beter gaan.”

Steun
Hierbij kan Schouten ook rekenen op de steun van zijn vriend Richard Middelkoop, die hem met raad en daad zal bijstaan. “Richard is momenteel natuurlijk ook trainer van ‘s Gravenzande, maar op de dagen dat hij niet voor die club bezig is, helpt hij Delft. Hij is iemand die bij de verenigingen waar hij gewerkt heeft een stempel heeft gedrukt op de hele organisatie. Op de avonden dat we trainen is hij dan ook aanwezig om te overleggen binnen de vereniging om de voorwaarden voor het eerste elftal om te presteren zo optimaal mogelijk te maken. Daarbij komt hij zo nu en dan ook weleens bij de training kijken.”
Alle ingrediënten voor een mooi seizoen zijn dus aanwezig op sportpark Kerkpolder. “En we hopen zowel mensen van binnen als buiten de vereniging weer bij de club te betrekken en het heeft er alle schijn van dat we daarmee op de goede weg zijn.”