Het zit Marco Sloos tot op heden niet mee bij een gehavend Delft.
Het zit Marco Sloos tot op heden niet mee bij een gehavend Delft. "Ik ben het niet gewend om te verliezen, dus dat is best weleens lastig. Wel biedt de manier waarop vaak perspectief." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Marco Sloos gelooft heilig in betere tijden bij puntloos Delft

sport

DELFT - D.V.V. Delft heeft het tij tegen. De ploeg van trainer Marco Sloos staat puntloos onderaan en heeft te kampen met een waslijst aan blessures. Toch blijft de oefenmeester op betere tijden hopen.

Door Alphons de Wit jr.

Voor aanvang van het seizoen was de opdracht voor Sloos duidelijk: het samenstellen van een nieuwe selectie om in de tweede klasse mee te overleven. Immers, van het elftal van afgelopen seizoen ging een aantal jongens voor een vriendenelftal spelen. Daarnaast werden Dylan Kasius en Levi Schut door voormalig Delft-trainer Oscar Laguna Burgos naar Wilhelmus gehaald.

Lastige klus
"Dan weet je van tevoren dat je van een grote groep nieuwe jongens een elftal moet maken en dat is een lastige klus. Als je dan in deze fase ook nog eens te maken hebt met twaalf blessures, dan wordt het teveel. In de derde wedstrijd tegen TOGB scheurde onze keeper Calvin Huijsman zijn voorste kruisbanden af. Daarnaast hadden we Djemy Pietersz als tweede keeper, die door de blessure van Calvin zeker was van zijn plek en het daardoor niet nodig vond om te komen trainen. Hij laat ons zitten, terwijl er vanaf het begin van het seizoen ploeggenoten waren die hem van het station wilden komen halen en hij werd zelfs weleens vanuit Rotterdam opgepikt om te komen trainen. Doordat hij niet kwam trainen stapte de keeperstrainer op, waarop hij aangaf er dan ook maar mee te stoppen. Ik vind het schandalig."
Daarom werd afgelopen weekend, niet voor het eerst dit seizoen, een beroep gedaan op Klaas van Balen. "Maar van hem mag je ook niet verwachten dat hij elke week paraat staat. Hij heeft een stapje terug gedaan naar het tweede elftal, omdat hij wat minder verplichtingen wilde. Datzelfde gold voor Rick den Toom, die zondag ook met ons heeft meegespeeld. Het is geweldig dat die jongen bij willen springen, maar bij andere ploegen in onze competitie staan de jonge jongens te popelen om bij het eerste elftal mee te mogen doen."
Gelukkig heeft Sloos ook een aantal van dat soort jongens in zijn selectie. "We hebben een vaste kern van zo'n twaalf jongens die, mits fit, altijd komt trainen. Die jongens zijn hartstikke positief en kun je ook niets verwijten. Voor die jongens is het ook heel vervelend dat een aantal gasten uit de selectie het laat afweten. We begonnen het seizoen met een selectie van vierentwintig jongens, waarvan nu de helft met een blessure kampt. Van de jongens die nog fit zijn, komt niet iedereen twee keer in de week trainen, waardoor het lastig wordt om teamtactisch te trainen. Dat heeft in mijn optiek te maken met mentaliteit. Dan kun je naar elkaar gaan wijzen, maar je moet er gewoon allemaal twee avonden in de week staan."
Dat is bij Sloos' andere werkgever wel anders. "Ik werk al zeven jaar in de jeugd van VELO. Nu werk ik daar met de onder -8, onder -9 en onder -13. Daar komt iedereen altijd trainen en daarmee spelen we ook op hoog niveau. Afgelopen seizoenen deed ik de A-jeugd, waarmee we tweede divisie landelijk speelden. Aan de ene kant was dat fantastisch, want je speelde tegen de jeugd van verschillende profclubs, maar het reizen naar bijvoorbeeld MVV Maastricht en Fortuna Sittard om 's avonds rond elf uur pas weer thuis te komen, ging me een beetje tegenstaan. Daarom besloot ik samen met Jerry Blijd, met wie ik ook bij DHC en VELO heb samengewerkt, bij Delft aan de slag te gaan."

Handdoek
Ondanks de tegenvallende resultaten tot nu toe, weigert Sloos de handdoek in de ring te gooien. "We hebben het tij tegen met al die blessures, maar ondanks dat uitslagen anders doen vermoeden, zijn we nauwelijks echt weggespeeld. Soms wil je in de slotfase iets forceren, waardoor je risico neemt en dat kan worden afgestraft. Alleen TOGB en Wippolder vond ik echt heel sterke ploegen."
Ook perspectief ziet hij genoeg. "Want we spelen gelukkig in een poule waar iedereen van iedereen kan winnen. Wat dat aangaat hebben we tot en met de winterstop nog drie wedstrijden tegen ploegen uit het rechter rijtje. Als je er daar twee van wint, dan sta je er ineens weer bij. Bovendien denk ik dat we, als we na de winterstop weer compleet zijn, nog genoeg punten zullen gaan halen. Vorig seizoen heb je bij Den Hoorn ook kunnen zien dat een teleurstellende seizoensstart niet het einde hoeft te betekenen."
Op een trainingskamp hoeven de spelers van Delft in de winterstop niet te rekenen. "Dat is lastig met zoveel geblesseerden. Ik denk meer dat we beter aan teambuilding kunnen doen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Een kerstdiner bij onze nieuwe sponsor, De Beren, lijkt me daarvoor een prima optie. Dan profiteren zij ook nog een beetje van het sponsorschap."