Roel van Dorsten staat zelf liever achter dan voor de camera en laat anderen schitteren op zijn foto's. Zo ook tijdens de laatste finale van de Delftse Beloftencompetitie van 2019 tussen Laakkwartier en RKDEO. (foto: Roel van Dorsten)
Roel van Dorsten staat zelf liever achter dan voor de camera en laat anderen schitteren op zijn foto's. Zo ook tijdens de laatste finale van de Delftse Beloftencompetitie van 2019 tussen Laakkwartier en RKDEO. (foto: Roel van Dorsten)

Delftse Beloftencompetitie beleeft deze week de competitiestart

Algemeen

DELFT - Na wekenlange voorbereidingen en deelname aan het bekerprogramma treden de regioploegen dit weekend weer aan in de competities. Ook wordt aanstaande dinsdag afgetrapt in de RODI Media/DSW Beloftencompetitie. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Roel van Dorsten is lid van het organiserend comité van de Beloftencompetitie en kan niet wachten tot dinsdagavond voor het eerst wordt afgeblazen. “Afgelopen seizoen hebben we de competitie in verband met corona nog voordat de bal ging rollen stilgelegd en het seizoen ervoor hebben we in maart ook noodgedwongen moeten besluiten om de stekker eruit te trekken. Ik kijk er dan ook naar uit om weer langs de lijn te kunnen zitten om mijn plaatjes te schieten.”
Toch zijn er genoeg speelrondes die Van Dorsten overslaat. “Als verantwoordelijke voor de website en de sociale kanalen van de competitie zit ik op een speelavond regelmatig thuis. Ik houd dan contact met contactpersonen vanuit de deelnemende verenigingen en hou de informatievoorziening zo up-to-date als mogelijk.” En niet zonder resultaat. “Het leuke is dat je aan de bezoekersaantallen van de website ziet dat op en rond wedstrijdavonden de website extra vaak wordt bezocht. In weken dat er niet gespeeld wordt, is het aantal hits een stuk lager. Dat laat zien dat ik het niet voor niets doe.”

Belangstelling
De RODI Media/DSW Beloftencompetitie heeft aan belangstelling sowieso geen gebrek. “We zijn begonnen als een Delfse competitie waaraan ook ploegen uit Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp meededen. De afgelopen jaren zijn er ook veel aanvragen van ploegen uit Westland, Den Haag en Zoetermeer binnengekomen en een aantal daarvan is al een heel aantal jaren gerespecteerd deelnemer aan de competitie.”
Dit jaar bestaat de competitie uit vijftien ploegen, die verdeeld zijn over drie poules. “Het leuke is dat DHL en Full Speed weer met een elftal meedoen. De afgelopen jaren kregen die verenigingen geen elftal op de been met spelers die binnen deze leeftijdscategorie pasten, maar dit jaar lukt dat ze wel. Het is natuurlijk alleen maar leuk als er meer Delftse ploegen bij zitten. Daartegenover staat wel dat er ook verenigingen zijn die zich hebben teruggetrokken, omdat de KNVB een competitie voor spelers van onder de eenentwintig jaar is gestart en ze daar liever aan deelnemen. Dat is hun goed recht natuurlijk.”

Organisatie
Van Dorsten maakt sinds negen jaar deel uit van de commissie die verantwoordelijk is voor de organisatie van de competitie. “En dat bevalt heel goed. Guus Heemskerk maakt de poules en houdt contact met de verenigingen, Henk Lukassen regelt de scheidsrechterszaken, Nico van Velzen is op afstand -hij woont inmiddels in Doetinchem- ons manusje-van alles en ik zorg voor de website en de pr van de competitie. Die samenwerking bevalt al jaren ontzettend goed; dat gold trouwens ook voor die met Dick van der Kooij, één van de oprichters die een paar jaar geleden is gestopt. We weten wat we aan elkaar hebben en kunnen met elkaar lezen en schrijven. Dat is gewoon heel fijn.”

Doelstellingen
Dat de competitie goed geregeld is, blijkt wel uit de reacties van de deelnemende verenigingen. “Ze vinden het elk jaar weer leuk om deel te nemen en we zorgen er ook voor dat het aantrekkelijk blijft. Zo hebben we drie poules, waardoor de ploegen in de voorrondes slechts vier wedstrijden spelen. Na de winterstop volgt nog een halve finale en een finale. Zo trekt het niet een al te zware wissel op het seizoen, maar worden wel de doelstellingen behaald: het voorbereiden op het voetballen in de senioren.”
In de tijd dat Van Dorsten zelf nog voetbalde was er nog niet zoiets als de beloftencompetitie. “Die kwam voor mij net te laat. Maar bij DHC werden we als junioren sowieso gevraagd om mee te spelen bij de seniorenelftallen. Zo raakten we ook gewend aan het snellere en fysiekere spel bij de senioren. Ik had zo’n toernooi echter wel erg leuk gevonden. Voor de krant Delft op Zondag maak ik sinds anderhalf jaar de rubriek ‘Hoe gaat het met?’ en je krijgt van veel spelers toch terug dat de toenmalige 16-23 competitie en het toernooi om de Stad Delft Bokaal de mooiste herinneringen zijn. Ook daarom ben ik blij dat de competitie dinsdagavond weer start.”
Ondanks alle positieve berichten maakt Van Dorsten zich wel enigszins zorgen om de lange termijn van de competitie. “Zoals ik al zei, heeft de KNVB ook een beloftencompetitie in het leven geroepen. Daarnaast worden we er in de organisatie ook niet jonger op. Voor de korte termijn maak ik me geen zorgen, maar wat verjonging bij de organisatie kan zeker geen kwaad.”