John de Letter zijn tweede termijn als hoofdtrainer van DHC -hij was rond de eeuwwisseling ook al enige seizoenen trainer van de stadionclub- zal, anders dan de eerste, in het teken staan van een nieuwe start. (foto: Roel van Dorsten)
John de Letter zijn tweede termijn als hoofdtrainer van DHC -hij was rond de eeuwwisseling ook al enige seizoenen trainer van de stadionclub- zal, anders dan de eerste, in het teken staan van een nieuwe start. (foto: Roel van Dorsten)

DHC en d.v.v. Delft met volledig nieuwe elftallen naar de zaterdag

sport

DELFT - Nu voor de meeste regioclubs het seizoen erop zit, worden op de achtergrond de voorbereidingen voor een nieuw seizoen getroffen. Bij sommige clubs heeft dat meer voeten in de aarde dan bij andere.

Door: Alphons de Wit jr.

Zo ondergaat DHC een complete metamorfose. Nadat trainer Rob de Lange onlangs bekendmaakte de overstap naar VUC te maken en in zijn kielzog negen spelers meenam, was wel duidelijk dat er werk aan de winkel was. Dat acht spelers naar andere verenigingen vertrokken, maakte de klus alleen maar groter.
John de Letter, DHC’er in hart en nieren, heeft vooral heel veel zin in zijn nieuwe klus als hoofdtrainer. “Voor mij is het een mooie uitdaging om te kijken wat ik zelf nog kan overbrengen op die spelers. Toen Peter Ormskerk en Marvin van der Krogt me benaderden, heb ik dan ook niet echt lang getwijfeld. Voorwaarde was echter wel dat er een selectie zou zijn en daaraan zijn we hard aan het werk gegaan. Inmiddels hebben we zestien spelers en twee keepers en zijn we dus klaar om aan het seizoen te beginnen.”

Verwachtingen
De Letter waakt voor al te hoge verwachtingen aan de Brasserskade. “We hebben een jonge groep, waarbij maar weinig jongens ervaring hebben in een eerste elftal. Daarom is ons eerste doel om op elkaar ingespeeld te raken en als dat goed blijkt te gaan, kunnen we altijd kijken wat er verder nog mogelijk is.”
Inmiddels heeft De Letter ook de eerste trainingen er al op zitten. “Dat was voordat de overschrijvingen definitief waren en ik moet zeggen dat er heel vaardige voetballers bij zitten. Het zijn wel veel jongens die in het verleden in de zaal hebben gevoetbald. Als ze wat ze daar kunnen vertalen naar een wat langer en breder veld, dan heeft het zeker wel potentie.”
De Letter kijkt uit naar het toernooi om de Stad Delft Bokaal, de start van het nieuwe seizoen. “Bij SEP heb ik de afgelopen seizoenen met mijn broer Marcel meegelopen en ik denk dat ik het weer aankan om zelfstandig voor een groep te staan. Voorlopig wil ik, zoals gezegd, waken voor te hoge verwachtingen en is het belangrijkste doel vooral om het verenigingsgevoel weer terug te kijken. Ik heb tenslotte een groenzwart hart.”

Terugkeer
d.v.v. Delft heeft voor komend seizoen weer een eerste elftal ingeschreven voor de vijfde klasse zaterdag, nadat de Kerkpolderbewoners geen elftal op de been kregen voor het seizoen 2019/2020. “De afgelopen seizoenen hadden we wel een tweede en een derde elftal, maar geen eerste. Dat stak mij en Richard Middelkoop, die in het verleden een jaar of twaalf trainer bij ons is geweest, wel. Al eind 2019 maakten we plannen voor een terugkeer, maar toen in maart 2020 corona uitbrak, hebben we die in de ijskast gezet.”
Na een seizoen dat uiteindelijk wél werd uitgespeeld, was er het vertrouwen om de stap te wagen. “Want het kan toch niet zo zijn dat de club die de naam van de stad draagt en over twee jaar het 110-jarig jubileum viert, zonder eerste elftal verder moet. Daarnaast heeft Richard zich sinds hij hier weg is, natuurlijk alleen maar verder ontwikkeld en heeft hij een netwerk waarmee hij de club verder kan helpen. Zo heeft hij Martin Schouten, die zijn assistent was toen hij bij Sportlust ‘46 was bereid gevonden om als trainer aan de slag te gaan. De staf wordt aangevuld met Shravan Ganner, nu hoofd jeugdopleidingen en Rik van Geest, die trainer is bij de onder -17. Daarnaast fungeert Richard, die  trainer is bij ‘s Gravenzande, op de achtergrond als klankbord.”

Volwaardige selectie
Ook is er een volwaardige selectie. “We werden door een aantal jongens, die al op een heel behoorlijk niveau hadden gevoetbald, benaderd of zij een vriendenteam konden beginnen. Daarnaast kwam er een aantal jongens van de onder -17 door en zijn er ook jongens van andere verenigingen overgekomen. De vooruitzichten zijn dus goed: we hebben zelfs al een fysiotherapeut. We hebben bij de KNVB gevraagd of we bij DVC in de competitie te komen. Derby’s zijn natuurlijk altijd leuk.”
Jansen hoopt dat de nieuwe ontwikkelingen zorgen voor een aanzuigende werking van de jeugd. “Want we hebben de faciliteiten; het is zonde om daar niet volledig gebruik van te maken. Zeker nu we ook een kunstgrasveld krijgen.”
Dat veld gaat ook gebruikt worden door de G-afdeling van de club. “Op dit gebied zijn we de grootste in Delft. We hebben zo’n zestig G-voetballers lopen. Wij zijn daar trots op en zullen er ook voor blijven zorgen dat zij kunnen blijven sporten. Dat kost ons best veel geld, want bij zulke elftallen komt extra veel begeleiding kijken. Het zou mooi zijn als de gemeente een deel van de kosten voor de rekening neemt.”