Marcel de Letter vertrekt na dit seizoen als trainer van Wippolder. Hij gaat bouwen bij SEP, terwijl hij Ronald Hes, zijn opvolger, de afgelopen jaren regelmatig tegenkwam als trainer van Den Hoorn. (foto: Roel van Dorsten)
Marcel de Letter vertrekt na dit seizoen als trainer van Wippolder. Hij gaat bouwen bij SEP, terwijl hij Ronald Hes, zijn opvolger, de afgelopen jaren regelmatig tegenkwam als trainer van Den Hoorn. (foto: Roel van Dorsten) (Foto: Roel van Dorsten)

Marcel de Letter kijkt op tegen afscheid bij Wippolder en uit naar SEP

DELFT - De winterstop zit er weer op en dat betekent dat veel clubs aan het komend seizoen gaan denken. Bij Wippolder zal komend seizoen een wisseling van de wacht plaatsvinden. Marcel de Letter maakt plaats voor Ronald Hes.

Door Alphons de Wit jr.

Daarmee komt een eind aan een tijdperk aan sportpark De Pauwmolen. De Letter is, als hij in mei afscheid neemt van Wippolder, acht jaar trainer bij de blauwwitten.
"Dat is voor mij best wel even wennen", geeft de oefenmeester ruiterlijk toe. "Ik denk dat je kunt zeggen dat er sprake is van een prima huwelijk en daarom is het volgens mij juist goed dat ik nu vertrek. Zo'n zevenenhalf jaar geleden ben ik erin gestapt en ben ik begonnen met een groep en we degradeerden direct. In die tijd gingen er zo'n vijftien jongens weg en zijn we een andere weg ingeslagen met eigen jongens." Een aantal van die jongens, zoals Kevin van Oudenaarde, Symon Valstar, Sven Paternot en Robbert van Leeuwen hebben al acht jaar training van Marcel de Letter. "Daarna zijn er nog meer jongens uit de jeugd doorgestroomd en ook zij hebben in de senioren alleen mij maar als trainer gehad. Als die groep al zo'n tijd bij elkaar is en er weinig jongens vertrekken, is het misschien goed als de trainer dat doet. Aan het eind van dit seizoen lijkt me een perfect moment om dat te doen."

Eigen jongens
In de bijna acht jaar dat De Letter de scepter zwaait bij Wippolder is er heel wat veranderd. "Er staat nu een best jonge groep met alleen maar eigen jongens. Het seizoen dat ik hier kwam, degradeerden we uit de derde klasse en inmiddels zijn we een stabiele tweedeklasser. Daarnaast is het tweede elftal van de reserve derde naar de reserve eerste klasse doorgestoten. Daar hebben we met zijn allen keihard voor gewerkt en die acht jaar hebben me ook zestien jaar van mijn leven gekost, maar het zijn natuurlijk ook prachtige jaren geweest. We gaan er de komende maanden alles aan doen om het op een zo mooi mogelijke manier af te sluiten."
Dat is meer nodig dan de afgelopen jaren, want waar Wippolder de afgelopen twee seizoenen in de tweede klasse bovenin meedraaide, moet de equipe van De Letter het momenteel doen met een plaats in de middenmoot, terwijl het gat met de ploegen die aan het eind van het seizoen nacompetitie voor lijfsbehoud moeten spelen slechts één punt is, terwijl Wippolder een wedstrijd meer heeft gespeeld. "De Rotterdamse afdeling, waar we nu in spelen, is ontzettend moeilijk: er zit gewoon een aantal hartstikke sterke ploegen tussen. Daarnaast zit het ook niet altijd mee. Dat zag je zondagmiddag ook tegen Meeuwenplaat. Voor rust spelen wij ze van de mat, maar maken we er maar eentje. Dan verzuim je om afstand te nemen, waardoor zij na rust nog in de wedstrijd zitten en je uiteindelijk met 3-2 verliest. We krijgen vaker goals tegen die te bizar voor woorden zijn en zelf zijn we niet zo scherp voor de goal als in andere jaargangen. Dat is lastig, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dit seizoen op een goede manier eindigen en gewoon weer die stabiele tweedeklasser blijken te zijn."
Zondag staat de wedstrijd tegen koploper TOGB op het programma. "Dat zie ik als een derby en juist in dat soort wedstrijden zijn wij in staat het beste in onszelf naar boven te halen. Daarnaast is het leuk om tegen Jesper Stijnman, die vorig seizoen nog keeper was bij ons, te spelen."

Derby's
In die derby's komt dat waar De Letter het meest trots op is het sterkst naar voren. "Want dat is toch het saamhorigheidsgevoel binnen de groep; het samen een doel hebben en daar vol voor gaan. Daarnaast is het natuurlijk prachtig dat er een elftal staat met echte Wippolder-jongens. Soms is het wel lastig geweest om ze bij elkaar te houden, want als je succes hebt, wordt er aan ze getrokken, maar in de meeste gevallen is dat goed gelukt. Er is toch ook niets mooiers dan een balletje trappen met je vrienden."
Hoewel het afscheid de oefenmeester zwaar zal vallen, kijkt hij uit naar zijn volgende uitdaging. "Want komend seizoen ben ik trainer bij SEP, de club waar ik ook mijn trainersloopbaan begon en waar mijn kinderen spelen. Ze hebben een jonge groep met enkele oudere jongens, eigenlijk een beetje de situatie die ik ook bij Wippolder aantrof. Ook hier zijn er in de jeugd kwantitatief voldoende spelers voor handen en nu is het aan ons om te kijken of er ook voldoende kwaliteit tussen zit. Ik werk graag met jonge jongens; dat heb ik in mijn periode bij DSVP, maar ook bij Wippolder laten zien. Ik laat de boel hier met een gerust hart over aan Ronald Hes, tegen wie we de afgelopen jaren heel wat wedstrijden hebben gespeeld. Hij past, met zijn verleden als speler en interim-trainer bij Wippolder, net zo goed bij deze club als ik bij SEP."

Meer berichten
 
CustomHtml_1