Peter Ormskerk gaat met het interim-bestuur in elk geval de komende vier maanden aan een visie en een structuur die DHC erbovenop moet helpen. "Want het blijft een prachtige vereniging met mooie historie." (foto: Roel van Dorsten)
Peter Ormskerk gaat met het interim-bestuur in elk geval de komende vier maanden aan een visie en een structuur die DHC erbovenop moet helpen. "Want het blijft een prachtige vereniging met mooie historie." (foto: Roel van Dorsten)

Nieuw interim-bestuur DHC wil oude tijden doen herleven

Algemeen

DELFT - DHC heeft sinds maandagavond een nieuw interim-bestuur. Voorzitter Peter Ormskerk begint vol frisse moed aan een fikse klus. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Afgelopen augustus werd duidelijk dat het toenmalige bestuur de portefeuilles ter beschikking stelde om plaats te maken voor een nieuw bestuur. In de tussentijd onderzocht een commissie onder leiding van Aad van der Knaap de mogelijkheden voor een (interim-)bestuur.

Nieuw bestuur
Afgelopen maandagavond zou dat bestuur tijdens een algemene ledenvergadering worden beëdigd, maar door de aangescherpte coronaregels kon deze bijeenkomst niet doorgaan. Doordat er geen tegenkandidaten waren aangemeld, werd het (interim-)bestuur volgens een bepaling in het Huishoudelijk Reglement wel aangesteld. Dit betekent dat het bestuur van DHC vanaf afgelopen maandag bestaat uit voorzitter Peter Ormskerk, secretaris Mariska Vriese, penningmeester Cherish Hasselbaink en de leden Joren de Groot, Rob de Vree, Marvin van der Krogt en Thomas Laros.
Voorzitter Peter Ormskerk is geen onbekende aan de Brasserskade. De afgelopen jaren vervulde hij verschillende vrijwilligersfuncties bij ‘buurman’ DHL, waaronder teammanager bij het eerste elftal. Ormskerk had bij voorbaat niet verwacht benaderd te worden voor de vacante voorzittersfunctie, maar hij snapt wel waarom de commissie-Van der Knaap hem heeft benaderd. “Waarschijnlijk komt het doordat ik een actief lid was in de adviesraad sociaal domein van de gemeente Delft met de portefeuille sport en jeugd. Daarnaast heb ik me veel met sport bemoeid. Zo heb ik voor de judobond de mogelijkheden om een grand prix in Den Haag te organiseren onderzocht en heeft dit evenement inmiddels drie keer plaatsgevonden. Bovendien heb ik een belangrijke bijdrage geleverd bij de opzet van een nieuwe talentbegeleidingsstructuur waarbij aankomende topjudoka’s niet naar Papendal hoeven om te trainen, maar bij een regionaal trainingscentrum. De topjudovereniging en talentpartner uit Den Haag die als regionaal trainingscentrum dienst deed en alle regionale talenten onderdak bood zat op dat moment in een mindere periode en ik denk dat dit te vergelijken is bij de situatie met DHC.”

Echt iets voor jou
Het feit dat Ormskerk het voorzitterschap van DHC (tijdelijk) op zich neemt, betekent dat hij met zijn werkzaamheden bij DHL zal stoppen. “Dat vonden de mensen jammer, maar ze begrepen het wel. Toen ik het uitlegde zeiden ze ook: ‘Dat is echt iets voor jou’. In mijn werk als strategisch analist en adviseur denk ik na over en begeleid ik verandertrajecten en dat komt voor deze klus denk ik heel goed van pas. Daarnaast trok ik me als ‘buurman’ het lot van DHC ook wel aan. Toen ik vanuit Ermelo naar Delft verhuisde, was het natuurlijk de club van Delft met spelers als John de Letter, de Blinkertjes en de gebroeders Rontberg. Als ik vrienden van DVS ‘33 uit Ermelo spreek, vragen ze me ook altijd hoe het met DHC gaat.”
Wat Ormskerk betreft keren die gouden tijden, zoals in de jaren ‘80 van de vorige eeuw, terug aan de Brasserskade. “Maar daarbij moeten er wel belangrijke keuzes gemaakt worden. Kiezen we bijvoorbeeld voor de breedtesport, waar om ons heen met DHL, Concordia en DVC veel concurrentie is, of staan de prestaties centraal met alle gevolgen van dien. Daarbij is het ook de vraag wat haalbaar is. Als interim-bestuur hebben we ons ten doel gesteld om in de komende vier maanden alle belangrijke mensen binnen de club en sponsoren uitgebreid te spreken en de financiële situatie door te nemen, zodat we tot een goed advies kunnen komen voor een nieuw bestuur.”

Fikse klus
Dit zal een fikse klus worden. “Ik weet namelijk ook wel dat DHC de laatste jaren niet altijd op zijn gunstigst in het nieuws is gekomen, maar voor nu is het vooral van belang dat we naar de toekomst kijken. Daarbij staan drie vragen centraal: wat wil de club?, hoe willen we dat bereiken?; en welke structuur en visie passen daarbij?. Met een antwoord op deze vragen, hopen we de weg voor een nieuw bestuur te plaveien. Ook moeten er ook al beslissingen worden genomen voor het komende seizoen.”
Ormskerk waakt voor te hoge verwachtingen. “Mensen verwachten vaak wonderen van een nieuw bestuur, maar ik kan garanderen dat dat niet gaat gebeuren. Wel gaan wij ons uiterste best doen om de roemruchte tijden van DHC te doen herleven. De vraag is alleen of we dan kijken naar het verenigingsgevoel of naar de sportieve prestaties, want in de huidige voetballerij lijkt een combinatie van die twee, op landelijk topniveau presteren met een elftal vol eigen jongens, bijna uitgesloten. Ik hoop daarom dat ons de tijd gegund wordt om de club verder te helpen.