Dion de Lijser vindt versterkingen voor Vitesse Delft welkom. De club trok deze week René de Graaff en Jevon Blijd aan (foto: Roel van Dorsten)
Dion de Lijser vindt versterkingen voor Vitesse Delft welkom. De club trok deze week René de Graaff en Jevon Blijd aan (foto: Roel van Dorsten)

Vitesse-jongens handhaven zich knap in de eerste klasse

sport

DELFT - Vitesse Delft speelt ook komend seizoen in de eerste klasse. Door de 2-1 overwinning op Forum Sport van afgelopen zaterdag is de ploeg van trainer Peter Klomp niet meer te achterhalen voor de onderste vier ploegen.

"Dus ons seizoen is sinds afgelopen zaterdag officieel geslaagd", zegt centrale verdediger Dion de Lijser. "Je weet dat als je kampioen wordt in de tweede klasse, dat het seizoen erop lastig kan zijn. Dat bleek ook wel, want na een goede periode in de eerste seizoenshelft zakten we enigszins weg. Gelukkig pakten we op tijd de draad op en haalden we in de laatste vier wedstrijden wedstrijden tien punten. Daardoor staan we nu op de achtste plek. Dit weekend spelen we tegen Volendam, dat onder ons staat, en kunnen we misschien zelfs nog stijgen op de ranglijst."

"AAN DAT SOORT GASTEN HEB JE ALS PLOEG NIKS"
Hoe valt het dan te verklaren dat Vitesse Delft na de winterstop een reeks van acht wedstrijden zonder overwinning neerzette met als tragisch hoogtepunt de 0-6 nederlaag tegen 's Gravenzande. "We hebben een ploeg die moeiteloos in de eerste klasse mee moet kunnen als iedereen fit is", zegt de 30-jarige fysiotherapeut. "Maar gedurende het seizoen krijg je met blessures en schorsingen te maken. Daarnaast zijn tijdens het seizoen dertien jongens afgehaakt. In mijn ogen getuigt dat van een slechte mentaliteit. Als de trainer voor een ander kiest, moet je hem overtuigen en ervoor zorgen dat hij vindt dat jij in de basis thuishoort. Aan jongens die dat niet kunnen opbrengen, heb je als ploeg ook helemaal niets."
Zo zal trainer Peter Klomp, onder wie De Lijser voor de tweede keer samenwerkt bij Vitesse Delft, er ook over denken. "Ik ken hem nog, doordat hij me dertien jaar geleden vanuit de jeugd bij het eerste haalde. Hij is heel erg op de discipline en maakt heel erg duidelijk wat hij van ons verwacht. We hebben een herkenbare speelstijl en iedereen kent zijn rol daarin. Ik ben niet iemand die de rol van de trainer overschat, want je zult het als spelersgroep zelf moeten doen, maar het is altijd fijn als je weet wat een trainer van je wil."
Door de handhaving speelt Vitesse Delft komend seizoen ook weer in de eerste klasse. "Dat is mooi, want als voetballer streef je altijd een zo hoog mogelijk niveau na. Natuurlijk was het kampioenschap in de tweede klasse prachtig, maar ik voetbal toch liever op dit niveau. Wat versterking in de breedte voor komend seizoen zou mooi zijn, maar dat zal de club anders aanpakken dan in het verleden het geval was."

"OP VITESSE-JONGENS KAN JE BOUWEN"
Dat was in de tijd dat de club bereid was om de portemonnee te trekken voor versterkingen. "Maar die tijd is gelukkig voorbij. Een aantal jaar geleden hebben we gezien waar dat toe leidt en dat was niet goed voor de club. Laten we eerlijk zijn: als je op dit niveau voetbalt zal je nooit een echte topper worden en dan hoef ik er niet voor betaald te worden. Waar vroeger iedere goede voetballer welkom was, wordt nu gekeken of potentiële versterkingen ook goed binnen de groep passen. Ik denk dat dat belangrijk is, want we zijn nu een echte vriendengroep. Dat moet ook, want uiteindelijk zijn het de echte Vitesse-jongens die de club er de afgelopen jaren weer bovenop hebben geholpen. Op die jongens kan je bouwen."
Met de nodige versterkingen verwacht De Lijser dat Vitesse zich komend seizoen eerder veilig speelt en misschien nog mee kan doen voor een periode. "Want als we compleet zijn, zoals afgelopen weken, hoeven we van niemand te verliezen. Dit seizoen hebben we het heel goed gedaan tegen de ploegen onder ons en ook tegen de hogere ploegen hebben we aardige resultaten geboekt. Komend seizoen zijn we allemaal een jaartje verder en dat zal zich uitbetalen."