Joery Bouter (tweede van rechts) met zijn trainers Aldo Fulgheri en Gerard van Os en ringcoach John van Brussel. (foto: Dennis van den Berg)
Joery Bouter (tweede van rechts) met zijn trainers Aldo Fulgheri en Gerard van Os en ringcoach John van Brussel. (foto: Dennis van den Berg)

Bokser Joery Bouter wil zich dolgraag blijven bewijzen in de ring

sport

DELFT – Met Joery Bouter heeft Boksvereniging Delft een ambitieuze bokser in huis, die zich dolgraag wil gaan bewijzen op een hoger niveau. Blessureleed gooide afgelopen maand roet in het eten, maar de vechtsporter laat door dit ene tikkie het hoofd niet hangen.

Door: Dennis van den Berg

Wanneer je gaat boksen, doe je dat doorgaans niet alleen omdat je de manier waarop getraind wordt zo leuk en gezellig vindt. Een bokser wil de ring in, een tegenstander recht in de ogen kijken, klappen uitdelen en incasseren én de match winnen – op punten. "Mensen denken vaak dat het knock-out slaan of geslagen worden het doel is van boksen", schudt John van Brussel zijn hoofd. De ringcoach van Boksvereniging Delft ontkent niet dat die ene tik, waardoor bij een bokser het licht uitgaat, een waardevol wapen kan zijn. "Maar niet elke bokswedstrijd eindigt in een knock-out. Een bokser moet het met name hebben van zijn techniek, zijn beweeglijkheid en zijn uithoudingsvermogen. Daarom wordt er bij onze vereniging altijd scherp getraind, zeker als je een wedstrijd op het programma hebt staan. Dan houd je het zoveel mogelijk ronden vol en kun je door de juiste slagen toe te passen punten verdienen van de jury. Wie de meeste punten heeft, wint doorgaans de partij."
Een bokser heeft zijn wedstrijden nodig om te klimmen op de ladder van zijn klassement of te promoveren naar een hogere klasse. In dat traject zit ook Joery Bouter. De Delftenaar snuffelde in zijn jonge jaren kort aan het boksen en is sinds drie jaar weer fanatiek aan het trainen bij Boksvereniging Delft. Hier wordt hij door zijn trainers Aldo Fulgheri en Gerard van Os klaargestoomd voor wedstrijden in de nieuwelingklasse, waarin hij bokst. Joery is een fan van de bokssport: "Ik volg alles wat er in de bokswereld gebeurd, met name in Amerika. Daar heeft deze sport toch een enorme status en worden er vaak mooie partijen gespeeld."
Joery heeft zich in de twee jaar dat hij wedstrijden bokst aardig weten te bewijzen, vindt ringcoach John. "Het bijzondere van Joery is, dat hij die knock-out punch in huis heeft. Hij kan een partij winnen door op het juiste moment die verwoestende stoot uit te delen. Maar daar schuilt ook een gevaar in. Als je bekend komt te staan als een bokser die vaak op knock-out wint, gaan tegenstanders je ontlopen. En dan kun je geen wedstrijden meer spelen en kom je niet verder." Joery wil zich graag bewijzen en promoveren naar de B-klasse. "Daarom train ik drie keer in de week bij de Boksvereniging en nog twee keer per week voor mezelf. Veel conditietraining, want je moet zo fit als een hoentje in de ring staan."
Zijn eerste ervaringen met de heldentragiek waarmee de bokssport wordt omgeven heeft Joery in maart van dit jaar opgedaan. "Ik zou in Pijnacker op een boksgala een partij boksen om promotie naar de B-klasse. Maar door een blessure aan mijn hand kon dat niet doorgaan." Zuur, maar hij laat zich er niet door ontmoedigen. "Binnenkort maak ik heus wel mijn debuut in de B-klasse. In de tussentijd train ik hard en helpen Aldo, Gerard en John mij om een completere bokser te worden."