Lindsey Driessen ging tijdens het NK op de foto bij een foto van zichzelf. Maar niet voordat er eerst een gouden medaille in de wacht was gesleept...
Lindsey Driessen ging tijdens het NK op de foto bij een foto van zichzelf. Maar niet voordat er eerst een gouden medaille in de wacht was gesleept...

Lindsey Driessen twirlt aan de weg, binnenkort ook in Italië

sport

PIJNACKER – Lindsey Driessen kan goed twirlen. Ze deed bij de jeugd al aan vele EK's en WK's mee en ook bij de senioren gooit ze nu hoge ogen. Onlangs werd de 19-jarige Pijnackerse Nederlands Kampioen. Volgende halte: het EK in Italië.

Haar almaar voortdurende twirlavontuur begon op 6-jarige leeftijd, toen ze met een vriendin meeging naar een training van Twirlteam Surprise in Pijnacker. Ze stopte nooit meer twirlen. "Het is een combinatie van ritmisch gym, turnen en ballet", legt ze al gauw uit. "Maar dan met een baton: een stok." Vanwege de baton verwarren mensen twirl nog weleens met majorette. "Dat is echt iets heel anders", benadrukt Lindsey. Twirlen is topsport, vervolgt ze. "Ik train veel en fanatiek. M'n trainingen duren twee-en-een-half tot vier uur en dat vier keer in de week. Met m'n school heb ik daarom een topsportregeling. Ik moet alles goed plannen." Onder leiding van haar trainer Marcel Nevens oefent ze – samen met andere meiden - net zo lang tot de oefeningen nagenoeg perfect gaan. Dat doen ze serieus. "Maar het is ook gezellig met elkaar. We motiveren elkaar. Twirlen is daarom, vind ik, ook een teamsport."
In de jeugd won ze al vele wedstrijden en maakte ze meerdere EK's en WK's mee. Met de overgang naar de senioren nam de concurrentie toe. Desondanks werd Lindsey onlangs Nederlands Kampioen. "Daar ben ik superblij mee. Zulke prijzen zie ik als bekroning voor het harde werken. Zoiets als de prijsuitreiking, dat vind ik hartstikke mooi. Het zijn momenten die me altijd bij zullen blijven. Dát is waar je het voor doet."
Nu wil ze dolgraag naar het EK in Italië, dat op 23 maart plaatsvindt. Helaas is twirlen in Nederland een vrij onbekende en onbeminde sport, waar daarom weinig geld in omgaat. Dus moet de Nederlandse equipe de eigen reis en het verblijf bekostigen. Lindsey Driessen en haar opa Hans Verleg zijn daarom op zoek naar sponsors die iets willen bijdragen aan het totale kostenplaatje van ongeveer 1600 euro. "Het hoeft niet veel te zijn", benadrukt Lindsey. "Alle beetjes helpen." Ze gaat er sowieso naartoe, met wat hulp van sponsors en sympathisanten hoopt ze de kosten wat te kunnen drukken.
Ze vindt het lastig in te schatten hoe haar kansen liggen op het EK. "Want het wordt m'n eerste EK bij de senioren. Ik heb afgelopen tijd in elk geval heel hard getraind en dat blijf ik ook de komende weken doen. Ik wil daar top presteren, maar het blijven altijd momentopnames. Het is bovendien een jurysport. Dat is weleens lastig. Soms pakt het positief uit, maar het kan ook nadelig zijn." Ze streeft de mooiste en moeilijkste oefeningen na. Zodat ze hoge punten scoort, al neemt de kans op puntenaftrek door een vallende baton wel toe. Ze neemt het risico op de koop toe. "Omdat ik altijd een hoge moeilijkheidsgraad wil laten zien. Het blijft mooi aan deze sport dat je altijd weer nieuwe dingen kunt blijven proberen, en er altijd nieuwe uitdagingen zijn. Je kunt altijd blijven groeien. En ik vind het mooi dat ik ooit voor de lol ben begonnen, maar dat ik steeds maar weer verder kom." Wie Lindsey Driessen wil steunen, kan dit doen via de volgende link: www.dreamordonate.nl/4186-meedoen-ek-twirl-2016-italie.