Mitchell Hessing heeft een passie voor taekwondo. Hij hoopt eind april op het EK in Finland een droom te kunnen verwezenlijken. (foto: Rory de Vries)
Mitchell Hessing heeft een passie voor taekwondo. Hij hoopt eind april op het EK in Finland een droom te kunnen verwezenlijken. (foto: Rory de Vries)

Drie bijbaantjes en veel inzet voor één passie

sport

DELFGAUW – Mitchell Hessing heeft al sinds zijn zesde één grote passie: taekwondo. De sport gaat hem uitstekend af. Eind april mag hij daarom naar het EK in Finland. Dat is mooi, maar helaas ook prijzig.

Door: Jesper Neeleman

De 18-jarige Delfgauwenaar weet nog goed hoe hij als klein jochie al in enkele minuten verknocht raakte aan de sport. "Ik zag tijdens die eerste training een paar zwarte banders lopen", blikt hij terug. "Toen dacht ik: dat wil ook." Dus ging hij trainen, trainen en nog eens trainen. Momenteel bezit hij die zwarte band – met tweede dan – en is hij veel sterker en wijzer geworden. "Inmiddels weet ik dat het leukste deel pas begint als je de zwarte band hebt." Dan ga je pas echt de diepte in, totdat je uiteindelijk de negende dan weet te behalen en jezelf 'grandmaster' mag noemen. En zelfs dan ben je niet uitgeleerd, beseft hij. "Je bent met taekwondo nooit echt klaar. Dat is wel het leuke aan de sport."
En zelfs als je het fysieke tot in de fijne kneepjes beheerst, dan is er ook nog de theoretische kennis die kan worden bijgeschaafd. Over technieken, maar ook over de in 2002 overleden Koreaanse grondlegger van taekwondo, bijgenaamd 'de generaal'. Mitchel Hessing kent wat dat betreft zijn klassiekers. Enthousiast praat hij ons bij over het leven van de generaal. "Het is natuurlijk geen goddelijk figuur, maar wel heel belangrijk voor de sport. Alles dat wij nu doen hebben we aan hem te danken. En als je hogerop wilt komen in de sport, moet je je wel verdiepen in wat hij heeft nagelaten. Maar ik kijk er verder wel met een zekere Hollandse nuchterheid tegenaan."

EK
Mitchell Hessing is geselecteerd voor het EK taekwondo, dat van 26 april tot en met 2 mei in Finland plaatsvindt. Een prestigieus toernooi, maar helaas voor Mitchel en andere deelnemers in een relatief prijzig land. Het goedkoopste hotel kost 92 euro per nacht en er is een kans dat je slechts enkele minuten op de mat staat, voordat uitschakeling volgt. Je moet er wat voor over hebben. En dat heeft Mitchell. Hij wil niks liever dan in Finland laten zien wat hij kan. Afzeggen is geen optie. "Het is een bepaalde passie voor me, die kan je niet zomaar uitzetten." Dus werkt hij zich – naast een HBO-opleiding – nu drie slagen in de rondte om z'n EK-deelname te kunnen bekostigen. Hij bezorgt de krant Delft op Zondag, werkt als vakkenvuller bij Jumbo en geeft les bij Sportschool Tim Kool. "Ik besteed dus al m'n tijd aan school, werk en trainen. Dat doe ik graag. Ik ben m'n leraren Tim Kool en Rory de Vries dankbaar dat ik naar dit EK mag gaan."
Mitchell Hessing weet zeker dat hij naar Finland gaat op z'n droom te verwezenlijken. Die trip zal in het meest gunstige geval echter zo'n 850 euro kosten. Om het enigszins betaalbaar te houden, hoopt hij daarom dat er mensen, ondernemers, bedrijven of organisaties zijn die hem willen sponsoren. Hij is blij met elke bijdrage en is niet te beroerd om een tegenprestatie te bieden. Geïnteresseerden kunnen hem opzoeken via Facebook en zoeken op Mitchell Hessing.