Afbeelding

JOGG in Delft: voor een betere gezondheid

sport

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

DELFT - Het aantal kinderen met overgewicht neemt wereldwijd sterk toe. Ongeveer één op de zeven jongens en één op de zes meisjes heeft overgewicht.

Ernstig overgewicht en obesitas bij kinderen is een duidelijke risicofactor voor overgewicht en chronische ziekten bij volwassenen. Voorbeelden van gezondheidsproblemen zijn: hart¬ en vaatziekten, diabetes type 2, orthopedische problemen, astma, vormen van kanker en psychische problemen als angst, depressie en negatief zelfbeeld. Met het JOGG programma probeert men hier iets tegen te doen.


De afkorting JOGG staat voor ‘Jongeren op Gezond Gewicht’ en omschrijft helder de doelstelling van dit project. De JOGG¬ aanpak in de gemeente Delft richt zich op jongeren van 0 tot 19 jaar en hun omgeving (ouders, school, fysieke omgeving etc.). Hierbij richt men zich met name op de wijken Voorhof en Buitenhof. Uit onderzoek  in Delft blijkt dat slechts 65% van de 2 tot 12 jarigen in Voorhof een normaal gewicht heeft (BMI), 21% heeft overgewicht en 15%  ondergewicht. Meisjes scoren hierbij iets hoger op zowel onder- als overgewicht.


Om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen is het belangrijk dat er een helder beleid is voor kinderen met een overgewicht. Niet alleen de professionals in de gezondheidszorg, maar ook scholen en sportverenigingen hebben hierin een belangrijke rol. Zij zien de kinderen immers wekelijks, zo niet dagelijks. Door het bespreekbaar maken van overgewicht en weten naar wie kinderen met een overgewicht kunnen worden doorverwezen, kan er daadwerkelijk iets voor deze groep kinderen veranderen, voor nu en voor hun toekomst.


Binnen het JOGG programma van Delft is men bezig om het netwerk van professionals in kaart te brengen en bestaande lijnen te versterken. Alleen dan kan er een daadkrachtige ondersteuning komen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl, waarin dagelijks bewegen en gezond eten een hoofdrol spelen. Hierdoor hopen we in de toekomst het aantal kinderen met obesitas en gezondheidsproblemen, welke hierdoor veroorzaakt worden te verminderen en zo mogelijk te voorkomen. Het spreekt voor zich, dat de Delftse sportclubs in dezen een belangrijke taak hebben door zo veel mogelijk jongeren aan het sporten te krijgen en ook te houden, waardoor die jongeren daadwerkelijk bewegen en op gezond gewicht kunnen komen en blijven.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12