Afbeelding

Marco van Leest neemt vroegtijdig afscheid van DVC, maar blijft het een mooie club vinden

sport

Editie: Week 15, Jaargang 21 |

Marco van Leest zal volgend seizoen waarschijnlijk nog weleens bij DVC langs de lijn staan, maar niet meer als trainer. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het bestuur van DVC moet voor het komend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. Marco van Leest kwam na het paasweekeinde terug op de eerder afgesproken contractverlenging.
Van Leest besloot de huidige voetbaljaargang, zijn tweede in dienst van DVC, af te maken en daarna plaats te maken voor een nieuwe trainer. “De reden hiervoor is dat ik bij een deel van mijn spelers niet de instelling zie die nodig is om in een eerste elftal te presteren.” Dat gebrek aan inzet werd de trainer tijdens de zaterdag voor Pasen pijnlijk duidelijk. “We verloren met 8-0 van Blauw-Zwart en na afloop werd er daar in de kleedkamer om gelachen. Dat heeft heel mijn paasweekeinde verziekt en ik ben na gaan denken. Ik wilde hier niet mee verder gaan en besloot er aan het eind van het seizoen mee te stoppen.”


“JONGENS DIE OP ZATERDAG NIET SPEELDEN, KWAMEN NIET MEER OPDAGEN OP DE TRAININGEN”


Die beslissing kwam zo’n drie maanden nadat Van Leest zijn contract verlengde. “Daarna was er ook nog die vervelende winterstop, waarna er ook nauwelijks gevoetbald kon worden. Dan moet je creatief zijn om de conditie op peil te houden, maar dan zie je op een gegeven moment de groep ook uitdunnen. Jongens die op zaterdag niet speelden, kwamen niet meer opdagen op de trainingen en verzuimden het om mij te laten zien dat ze in de basis thuishoorden. Daardoor hebben we uiteindelijk nog een groep van een mannetje of vijftien, maar als een deel daarvan er niet voor wil werken, houdt het op.”
En dat terwijl Van Leest bij aanvang van het seizoen vol goede moed was. “Ik was het jaar ervoor binnengehaald om DVC weer op een wat positievere manier in het nieuws te krijgen en dat was wel gelukt. In het tweede seizoen was het zelfs gelukt om met Patrick van Delden, Barry ’t Hart en Daniël van Leeuwen een aantal jongens met de nodige eerste elftalervaring bij de groep te halen. Daarmee wilden we op sportief vlak een stap zetten, maar het feit dat het tweede elftal aan het begin van het seizoen besloot om verder te gaan als een vriendenteam hielp hierbij niet mee.”
Van Leest zag al snel in dat niet iedereen even fanatiek was als hij. “Als speler was ik er altijd en deed ik er alles aan om te winnen. Nu merkte ik dat er veel te makkelijk voor trainingen werd afgebeld en dat dagjes weg bij sommige spelers de voorkeur kregen boven het voetbal. Ik besloot mijn contract toch te verlengen, maar de reactie op de nederlaag tegen Blauw-Zwart was voor mij de druppel.”


“DVC IS ECHT EEN ONTZETTEND LEUKE CLUB MET HEEL FIJNE MENSEN”


Van Leest keerde zich op Tweede Paasdag tot het bestuur van DVC om zijn besluit kenbaar te maken. “En zij begrepen het wel. Iemand zei zelfs dat hij het verbazingwekkend vond hoelang ik het nog had volgehouden.” De trainer baalt wel van de ontstane situatie. “Want DVC is echt een ontzettend leuke club met heel fijne mensen. De jeugdafdeling groeit, iedereen kent elkaar bij naam en als er iets moet worden georganiseerd, zijn er eerder teveel dan te weinig vrijwilligers. Daarom vind ik het ook naar het bestuur toe jammer dat ik dit besluit heb moeten nemen. Verder zit er meer voetbal in dit elftal dan de jongens het grootste gedeelte van dit seizoen hebben laten zien.”
Dat bleek afgelopen zaterdag wel, toen de mannen van Van Leest met 4-1 van Football Factory wonnen. “Ik heb mijn besluit vorige week donderdag aan de groep meegedeeld en twee dagen later spelen ze met zo’n agressie, strijdlust en instelling dat ik baalde dat ik dit niet aan het begin van het seizoen gezegd heb. Ik heb na de wedstrijd dan ook een kratje bier voor ze neergezet. Met zo’n instelling hadden we nu een stuk hoger gestaan. Ik hoop dat de spelers dit ook de komende weken kunnen opbrengen, dan kunnen we de laatste drie wedstrijden ook winnend afsluiten. Gezien de tegenstanders moet dat lukken en dan houden we misschien nog een enigszins positief gevoel aan het seizoen over.”
Ook de overige leden van de elftalbegeleiding, assistent-trainer Willem Berkien, teammanager Henk Lok en assistent-scheidsrechter Ger van Velzen stoppen aan het eind van het seizoen bij DVC. “Dat vind ik een enorme aderlating voor de club. Ik heb hen ook gezegd dat dit mijn besluit is en dat ik hoopte dat zij bij de club bleven, maar ook zij hadden geen zin in nog zo’n jaar. Het is doodzonde dat deze echte clubmensen zo verloren gaan.”
Waar de toekomst van Van Leest ligt, is nog niet duidelijk. “Daarvoor ben ik nog veel teveel met DVC bezig. Ik wil dit seizoen goed afsluiten. Dat zijn we wel aan het bestuur verplicht, want DVC is echt een heel leuke club. Mijn zoons spelen in de D1 bij D.v.v. Delft en die heb ik dit seizoen nauwelijks aan het werk kunnen zien. Ik kijk ernaar uit om weer bij hun te kunnen kijken en zal daarnaast best nog wel bij DVC te vinden zijn, al is het alleen maar om wat te drinken. Dit is en blijft namelijk een heel mooie club.” (AdW)

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12