Afbeelding

Casper Wolf van wereldklasse in Oostenrijkse sneeuw

sport

Editie: Week 17, Jaargang 23 |

Casper Wolf heeft boven verwachting gepresteerd in Ischgl. (Foto: Gustav Ohlsson)

DELFT – Talent onderscheidt zich vaak op jeugdige leeftijd. Dat geldt ook voor snowboarder Casper Wolf (14), die zijn eerste seizoen bij de nationale jeugdselectie, afgelopen maand, van een bronzen glans voorzag tijdens het World Rookie Fest in de Oostenrijkse sneeuw. 

Door: Dennis van den Berg

Hij staat al zijn halve leven op een snowboard. Het talent voor de sport kwam vroeg aan de oppervlakte bij Casper Wolf. De liefhebberij tijdens de wintersportvakantie groeit uit tot een fanatieke hobby. De kunstmatig opgewekte sneeuw van SnowWorld Zoetermeer en De Uithof in Den Haag wordt regelmatig opgezocht om de vaardigheden verder te ontwikkelen. Als Casper aansluiting zoekt met de nationale top, gaat dat betrekkelijk eenvoudig: hij mag meetrainen met de selectie en verovert tijdens een selectiedag, twee jaar geleden, een plaatsje in het Rookie Team van de Nederlandse Ski Vereniging (NSKIV). Casper mag zich officieel een ‘grom’ noemen, een snowboarder in de leeftijdscategorie 12-15 jaar. En omdat zijn school, het Segbroek College in Den Haag, een TopSportTalent-school is die rekening houdt met zijn trainings- en wedstrijdschema, kan hij zijn vwo-opleiding goed blijven combineren met zijn sport.

Nationale titel
Het lidmaatschap van de ‘Rookies’ zet de deur open naar nationale en internationale successen. Op het Nederlands kampioenschap in het Zwitserse Laax stelt Casper dit voorjaar allerminst teleur. Hij wordt tweede op het koningsnummer Slopestyle en verovert de nationale titel op de parallelslalom. Vanwege deze en andere mooie resultaten, onder meer in Livigno in de Italiaanse Alpen, mocht Casper deze maand afreizen naar Ischgl in Oostenrijk om deel te nemen aan de finale van de World Rookie Tour.
“De trainingsplek was ideaal”, blikt Casper terug op zijn deelname aan dit wereldkampioenschap voor jong snowboardtalent. Het parcours in Ischgl op 2.500 meter hoogte heeft een aantal onderdelen: verschillende schansen en rails, waarop allerlei soorten sprongen kunnen worden uitgevoerd. Met hun prestaties op deze hindernissen verdienen de deelnemers punten van de jury. Casper presteert goed op de schansen en weet de juryleden te imponeren met zijn kunsten op de rails. Hij verovert de bronzen plak in de categorie ‘groms’ en is daarmee de beste Nederlandse deelnemer aan deze mondiale krachtmeting.

2022
Een prestatie van formaat, vindt ook trotse vader Albert Wolf. “Dat hij op het podium zou eindigen in Ischgl, kwam als een verrassing. Voor iedereen. Vergeet niet dat hij nog maar één jaar op dit niveau meedoet.”


Als dit een voorbode is van het carrièreverloop van de jonge Delftenaar, behoort een plak edelmetaal tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 zeker tot de mogelijkheden. Zover is het natuurlijk nog niet: de komende jaren staat Casper nog een aardige klim omhoog vanuit de staart van de ranking list van ’s werelds beste snowboarders te wachten. Maar de opmars naar boven is definitief ingezet.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12