Vastberaden Casper Wolf weet zeker dat hij in 2022 Olympisch snowboarder is

sport

Editie: Week 1, Jaargang 22 |

De wedstrijd in Livigno wordt het debuut van Casper op wereldbekerniveau. (foto: Marijn Abbenhuijs)

Snowboarder Casper Wolf staat aan de vooravond van zijn internationale doorbraak. De 12- jarige Delftenaar is in 2013 Nederlands kampioen Halfpipe geworden, toegetreden tot de rookie selectie en maakt komende week zijn wereldbekerdebuut in het Italiaanse Livigno.

In maart 2012 was het allemaal nog een droom voor hem. Ietwat verlegen vertelde hij in Delft op Zondag dat hij op het podium wilde eindigen bij het NK voor snowboarders tot en met 12 jaar en bij de Nederlandse selectie voor rookies wilde komen. Hij hoopte dat hij professional kon worden en ooit mee zou kunnen doen aan de Olympische Spelen. Twee seizoenen later zit Casper Wolf in dezelfde keuken van hetzelfde huis. Slechts details aan hem zijn veranderd, maar hebben er wel voor gezorgd dat het timide jongetje van toen een vastberaden topsporter is geworden. Casper praat over visualiseren en de werking van zijn hersenen. De Nederlands kampioen halfpipe zal in 2022 meedoen aan de Olympische Spelen. Daarover is geen twijfel meer. Het plan voor de komende acht jaar ligt klaar. Afwijken is geen optie.

“Omdat ik in 2012 nog te jong was, kon ik niet direct bij de rookie selectie aansluiten”, omschrijft Casper de afgelopen jaren. “Maar ik werd met nog twee jonge snowboarders toch uitgenodigd om vier keer met de selectie mee te trainen. Tijdens het NK van 2013 in het Zwitserse Laax werd ik vierde op de slopestyle, tweede op de big air en kampioen op de halfpipe. Sindsdien zit ik bij de selectie en komende week ga ik naar Livigno om voor het eerst aan een wereldbekerwedstrijd mee te doen.” Dat wil zeggen dat hij naast de gebruikelijke trainingen in Zoetermeer, Den Haag en Landgraaf een paar keer extra naar Zuid- Limburg moest om intensief met de bondscoaches naar de wedstrijd toe te werken. “Zo gaat dat altijd in de aanloop naar internationale wedstrijden”, legt Casper uit. “Naast de fysieke training en techniektraining ben ik elke dag bezig met ontspanningstraining“. De ontspanningstraining zorgt ervoor dat ik met spanning leer omgaan. Ik moet voor een run mijn spieren aanspannen en weer ontspannen zodat de spanning wegzakt en ik relaxed aan mijn run kan beginnen. Verder visualiseer ik in de aanloop naar elke wedstrijd. Ik denk aan mijn run in mijn hoofd. Voor de wedstrijd oefen ik ook nog twee keer. Wat ik doe als ik bij het oefenen val? Dan zeg ik tegen mezelf dat ik tijdens de wedstrijd wel ga landen. Je moet nooit denken dat je gaat vallen, maar ook niet tegen jezelf zeggen dat je niet gaat vallen. Je hersenen begrijpen het woord ‘niet’ niet, dus zeg ik tegen mezelf dat ik ga landen.”

En dus zal Casper komende week in Livigno van tevoren precies weten wat hij moet doen. Hoewel hij zijn run nog niet heeft bepaald, zijn er twee trucjes waarmee hij hoopt te scoren. “Ik probeer in mijn trainingen de switch backside 360 en de cab 540 zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Bij de switch backside 360 begin je met je verkeerde been voor, draai je 360 graden naar achteren en land je weer op je verkeerde been. Bij de cab 540 begin ik ook met m’n verkeerde been voor, draai ik 540 graden naar voren en land dus met mijn goede been voor. Als die trucjes lukken, kan ik veel punten scoren. Welke klassering daar dan bij hoort, maakt me niet zoveel uit. Ik hoop gewoon dat mijn run goed loopt, ik mijn board kan vastpakken en goed land. Ik ben pas 12 en ik doe mee in de categorie tot en met 15 jaar. Dit is mijn eerste wereldbeker, maar zeker niet de laatste. We werken met de selectie heel intensief naar de Olympische Spelen van 2022 toe. Die ga ik dan ook zeker halen.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12