Afbeelding

Judoka Danny van der Linden zoekt naar juiste balans tussen studie en topsport

sport

Editie: Week 42, Jaargang 20 |

Danny van der Linden werpt zijn trainingsmaatje Peter van der Pol naar de grond (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Danny van der Linden is in vorm. Twee weken geleden werd de judoka Zuid-Hollands kampioen in de gewichtsklasse tot 66 kilogram. In de toekomst wil hij doorstomen naar Internationaal niveau, maar momenteel is zijn studie belangrijker.

“De top in Nederland is breed”, weet Danny van der Linden. “Om de aansluiting met de absolute top te maken, zal ik meer moeten trainen. Twee jaar geleden werd ik zevende op het NK. Vorig jaar heb ik me niet voor het NK geplaatst en vorige week plaatste ik me ook niet voor het NK van dit jaar. Ik zat aan de antibiotica, waardoor mijn voorbereiding in het water viel. Ik stond er eigenlijk goed voor en had gehoopt dat ik me gewoon zou plaatsen.” Dat gebeurde dus niet. Dat komt, legt de Delftse judoka uit, omdat hij judo nu moet combineren met zijn studie bewegingstechnologie aan de Haagsche Hogeschool. “Judo heeft daarom niet meer mijn prioriteit. Je kunt het combineren, studie en topsport, maar het komt me allemaal niet aanwaaien. Ik moet hard trainen om een hoog niveau te halen en hard studeren om m’n studiepunten te halen. Dan kies ik ervoor om school voorrang te geven en dat gaat ten koste van het judo.”

Toch zit er een fanatiek judoka in de 20-jarige Delftenaar. Dat blijkt wel uit het feit dat hij naast zijn studie nog drie keer per week judoot, veel hardloopt en regelmatig in de fitness te vinden is voor krachttraining. “Ik train nog bijna elke dag. Het verschil met de absolute top is alleen dat ze in Haarlem elke dag twee keer trainen. Ze maken simpelweg meer uren dan ik. Daarnaast doe ik ook gewoon andere dingen naast judo en studeren. Ik ben de focus een beetje verloren. Doordeweeks ben ik heel veel met judo bezig, maar in het weekend vind ik het toch ook leuk om met vrienden uit te gaan en ik werk ook gewoon.

Maar judo blijft een deel van mijn leven. Dat zal altijd zo blijven en ik wil ook graag progressie blijven boeken. Daar doe ik dagelijks mijn best voor.”

Hij beoefent de sport al vanaf zijn zevende. “Nee, ik heb niet eerst gevoetbald”, blikt Danny terug op zijn jeugd. “Nadat ik mijn zwemdiploma’s had behaald, ben ik gelijk op judo gegaan. Bij Judoschool Gouweleeuw. Daar train ik nu ook weer één keer per week. De andere twee judotrainingen doe ik in Den Haag. Ik was vroeger een druk ventje en het was dus niet gek dat ik op judo ging. Lekker een beetje stoeien. Dat vond ik het leukste wat er is. Ik ben er nooit meer vanaf gegaan. Ik heb mijn zwarte band sinds januari 2008. Je mag de zwarte band dragen vanaf het jaar dat je 16 wordt. Als je honderd punten in wedstrijden hebt verdiend, hoef je niet het hele judo-examen af te leggen om een zwarte band te krijgen. Dat gold voor mij en zo kreeg ik al in januari van het jaar waarin ik hem voor het eerst mocht dragen, de zwarte band. Nu heb ik de tweede dan zwarte band. Dat is nog een gradatie beter. Het jaar dat ik de zwarte band kreeg, was ook het jaar waarin ik op hoog niveau mee ging draaien. Daarna ben ik dicht bij de top gekomen met een zevende plaats op het NK bij de senioren als hoogtepunt.”

Ondanks dat hij zijn studie op dit moment voorrang geeft, heeft Danny de judotop nog niet uit zijn hoofd gezet. “Waar ik over vijf jaar sta? Dat is een hele moeilijke vraag. Ik hoop dan een goede balans te hebben gevonden tussen judo en werk. Dat ik beide op een zo hoog mogelijk niveau kan doen. Ik hoop ooit op internationale toernooien uit te komen. Er zit een topsporter in me. Ik moet er alleen wel heel hard voor trainen.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12