Afbeelding

Basketball-slimheid Ilin Jonoski kern van koppositie DAS onder-20

sport

Editie: Week 48, Jaargang 21 |

DELFT - Wie Delft en ‘basketball’ aan elkaar koppelt, denkt al snel aan de eredivisiedames van DAS. Slechts de echte liefhebber kijkt verder en ziet Heren 1 momenteel ploeteren op rayonaal niveau. Er komen echter betere tijden aan, want het onder-20 team presteert goed. Een sterke lichting staat op het punt van doorbreken, met Ilin Jonoski als één van de blikvangers.

De 18- jarige Jonoski verlaat op dinsdagavond de training van DAS. Een enkelblessure speelt hem al een aantal weken parten en hoewel hij op de weg terug is, kan hij nog niet voluit meetrainen. Dat geeft hem wel de mogelijkheid om het journaille te woord te staan terwijl zijn teamgenoten de dringende instructies van trainer Jaimy Schlee opvolgen. Jonoski is de tweede captain van de koploper in het rayon. Een rol die hem goed ligt. Al vind hij het zelf moeilijk om te zeggen waar hij goed in is. “Ik kan goed schieten”, geeft hij uiteindelijk aan. “De kracht van dit team is onze snelheid en goede verdediging. We schakelen goed om. Bovendien spelen we al 3 jaar met elkaar en dat merk je in het samenspel.”

Jonoski heeft het basketball met de paplepel ingegoten gekregen. “Ik kom uit Macedonië en daar is basketball de grootste sport”, verklaart hij. “Mijn broer basketbalde al bij DAS toen ik een keertje meedeed. Ik bleek vrij goed te kunnen dribbelen en dus vroegen ze of ik ook op basketball wilde. Sindsdien speel ik m’n hele leven voor DAS.” Zijn liefde voor het spelletje hielp hem vervolgens in zijn ontwikkeling. “Ik heb met mijn broer altijd veel over basketball gesproken. Hij kwam ook vaak kijken. Of hij me dan aansprak op de dingen die ik fout deed? Hij gaf me eigenlijk alleen maar complimentjes. Mijn grote voorbeeld in de NBA? Allen Iversen. Hij was zo ontzettend goed. Echt mijn held. Hij was meer 1 meter 80 en scoorde toch gemiddeld de meeste punten van de NBA. Hij ging altijd tot het uiterste, zette zich honderd procent in. Basketbalde met heel zijn hart. Dat probeer ik ook altijd te doen. Altijd alles geven, met mijn hart spelen. Ik ben zelf ook niet zo lang. Ook 1 meter 80. Alle keren dat ik naar Iversen keek, kan ik gebruiken in mijn eigen spel.”

Daar profiteren zijn ploeggenoten dan weer van. Hij en André Quist zijn de leiders van de ploeg. Als zij iets zeggen, luistert de rest. “Dat komt omdat ik veel over het spel nadenk”, zegt Jonoski. “Bovendien heb ik altijd goede coaches gehad op jonge leeftijd. Ja, je kunt wel zeggen dat ik een goede basketball-opvoeding heb gehad. Daardoor ben ik een slimme speler geworden.” Trainer Jaimy Schlee bevestigt dat. “Ilin is super gemotiveerd en mentaal heel sterk. Hij kan de andere jongens oppeppen. Als je hem één keer iets vraagt, gebeurt het. En hij kan goed basketballen, daar gaat het uiteindelijk om.”

DAS is nog twee wedstrijden verwijderd van het kampioenschap in het rayon. Als ze één van die wedstrijden winnen, plaatsen ze zich voor de winnaarscompetitie. “We willen ook kampioen worden in die competitie”, is Jonoski stellig. “Daar zijn we goed genoeg voor. Ik hoop dat het gaat lukken.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12