Delftse deelnemers aan de Spelen willen genieten, presteren en nog meer genieten

sport

Editie: Week 24, Jaargang 20 |

Sytske de Groot (links), Chantal Achterberg, Roeland Lievens en Ellen Hogerwerf (rechts) zijn klaar voor de Olympische Spelen.

DELFT – Iedereen is in de ban van het EK voetbal, maar ook de Olympische Spelen staan al voor de deur. Over zeven weken vindt de openingsceremonie van het grootste sportevenement ter wereld plaats in Londen. Dit jaar met vijf leden van het Delftse Proteus-Eretes in de Nederlandse roeiploeg.

Aan de muur achter het podium van het clubgebouw van de Delftse roeivereniging hangt een ingelijste creatie. Op een groot wit vel staan de vijf Olympische ringen, in hun bekende opstelling, afgebeeld te midden van een vijftal portretfoto’s. De portretten zijn van Chantal Achterberg, Sytske de Groot, Peter Wiersum, Ellen Hogerwerf en Roeland Lievens, de vijf Proteus- leden die geselecteerd zijn voor de Olympische roeidelegatie. “Wij hebben ons met de Dames 8 vorig jaar geplaatst op het WK”, vertelt Chantal Achterberg, onderdeel van de Dames 8 op de Spelen. “Vanaf september hebben we met een groep dames naar de Spelen toegewerkt. We hebben veel samen getraind. Echt als team. Sinds november waren we steeds twee weken in trainingskamp en daartussen drie weken thuis.

Het klopt dat we op de Spelen een medaillekandidaat zijn. Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Luzern werden we derde. Canada en de Verenigde Staten waren allebei vier seconde sneller dan wij. Dat is in principe een groot gat, maar geen onoverbrugbare. Alles kan gebeuren. We gaan voor een medaille. Dat is een ding dat zeker is. Ik verwacht verder dat het heel groots gaat worden, met veel pers. Wij zitten zelf niet in het Olympisch dorp, maar in een satellietdorp. Als we een medaille winnen mogen we de tweede week naar het Olympische dorp. We kunnen helaas niet bij de openingsceremonie zijn doordat we de dag na de ceremonie al moeten roeien. Dat is wel jammer, maar roeien gaat natuurlijk voor. Tijdens de eerste week ben ik alleen bezig met trainen en rusten. De tweede week ga ik genieten.”

‘HET IS GEWOON WATER WAAROP WE ROEIEN EN DE TEGENSTANDERS KENNEN WE’

Ook Sytske de Groot vertegenwoordigt op de Olympische Spelen de Dames 8. Sytske heeft een bijzondere manier waarop ze zich op races voorbereidt. “Ik ben altijd heel zenuwachtig voor wedstrijden, maar daar heb ik iets op gevonden. Een halfuur voor de start, trek ik mezelf terug. Dan ga ik ergens in mijn eentje zitten en vaar ik in mijn hoofd de wedstrijd alvast. De halen die ik moet maken kan ik natuurlijk gewoon visualiseren. Jij kan jezelf ook voor de geest halen hoe je tegen een bal aan schopt, bijvoorbeeld. Dat kan ik ook met de halen die ik tijdens een race maak. Dat lukt me dusdanig goed dat ik, op het moment dat ik in de boot stap, voor mijn gevoel al in dat ritme zit. Op die manier verwacht ik me straks op de Spelen ook te kunnen focussen op de daad die we moeten verrichten in plaats van op de entourage eromheen. Het evenement is natuurlijk heel bijzonder maar de roeiwedstrijd blijft dezelfde roeiwedstrijd als op een WK. De afstand is hetzelfde. Het is gewoon water waarop we roeien en de tegenstanders kennen we. We liggen op dit moment derde en zijn dus geen favoriet voor goud. Ik vind het prima om de underdog te zijn. Op de Spelen gaan wij beter presteren dan we tot nu toe hebben gedaan, denk ik. Goud is mogelijk. Ik kijk echt uit naar 2 augustus. Ik hoop dat we dan met een medaille in het Holland Heineken Huis staan. Dan is de spanning weg en kan het genieten echt beginnen.”

‘HET MAXIMALE UIT JEZELF HALEN HEEFT MIJ DE GROOTSTE KICK’

“Wij plaatsten ons voor de Olympische Spelen met de lichte 4 zonder stuurman tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in Luzern”, verklaart Roeland Lievens zijn deelname in Londen. “Ja, ik had verwacht dat we ons zouden plaatsen. We hebben vier jaar lang naar de Spelen toegewerkt. Vier jaar lang constant gevaren. We waren ervan overtuigd dat het zou gaan lukken. We zijn de afgelopen vier jaar nooit van samenstelling gewijzigd met Olympisch goud… Nee ik moet officieel zeggen: ‘Bitterballen eten met Bea’ als doel. Je snapt dat als je een Olympische medaille wint, je met de Koningin mag borrelen, hè? Een medaille is zeker mogelijk. Het deelnemersveld ligt heel dicht bij elkaar. Iedereen kan goud winnen. Maar een resultaat is voor mij secundair aan de voldoening die ik haal uit het trainen. Ik verheug me ook het meest op de komende zeven weken. Vijf weken beuken, een week fine tunen en een week rust. Natuurlijk doe ik alles voor een medaille, maar ik ben geen resultaatgerichte roeier. Nooit geweest. Als wij op de Spelen de beste race roeien die we ooit hebben geroeid, ben ik tevreden, blij en voldaan. Het maximale uit jezelf halen, geeft mij de grootste kick. Of daar een gouden medaille op volgt of een tiende plek, is niet het belangrijkst. Ik heb begrepen dat we als Olympiërs tijdens de spelen onbeperkt naar de McDonald’s mogen, dus het enige resultaat waar ik echt mijn zinnen op heb gezet is het wereldrecord aankomen. In de tweede week, als mijn races erop zitten.”

‘IK BESEF NOG NIET ECHT DAT WE OP DE SPELEN MOGEN UITKOMEN’

“Ik heb vorig jaar op het WK voor roeiers onder de 23 jaar een bronzen medaille gewonnen met Inge Janssen”, legt Ellen Hogerwerf, die zich net als Roeland tijdens het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen heeft geplaatst, uit. “Vervolgens hebben wij ons geprobeerd in de Dames 8 te knokken maar dat is helaas niet gelukt. Sinds we dat weten, zijn we samen weer een dubbel 2 gaan vormen. In eerste instantie niet direct met de Spelen als doel, maar we hebben enorme stappen gezet waardoor het steeds dichterbij kwam. De komende periode gaan we nog een wedstrijd in Amsterdam en een wedstrijd in München roeien, vijf weken trainen en twee trainingskampen beleggen. Het is belangrijk om veel samen te zijn. Je moet weten wat je aan elkaar hebt. Zo kun je het uiterste uit elkaar halen. Inge en ik zijn goede vriendinnen, maar dat is geen vereiste. Het maakt het wel makkelijker en leuker. We hebben plezier in het roeien en doen steeds meer ervaring op. Op de Spelen hopen we een finaleplek te behalen. Verder gaan we natuurlijk vooral genieten. Nee, ik besef nog niet echt dat we op de Spelen mogen uitkomen. Het is een heel gek idee en ook zo onverwacht ontstaan. De openingsceremonie moet ik in principe mee kunnen maken, dat lijkt me bijzonder gaaf. Het lijkt nog zo ver weg eigenlijk, heel gek.”

‘EEN MEDAILLE IS MOGELIJK, MAAR IK HOU ER GEEN REKENING MEE’

Van alle Olympiërs is Peter Wiersum de enige die er ook in Beijing al bij was. “Voor de Spelen in Peking werd ik op het laatste moment opgeroepen”, vertelt de stuurman van de Holland 8. “Laten we zeggen dat ik op het goede moment, op de juiste plek was. Toen was de Holland 8 echter een hele onervaren boot. We hadden slechts één roeier met Olympische ervaring en een nieuwe, eveneens onervaren coach. Toch werden we vierde. Achteraf was dat een geweldige prestatie, maar het heeft even geduurd voordat ik dat ook accepteerde. Nu is de Holland 8 een prioriteitsboot en hebben we slechts één roeier zonder Olympische ervaring. Een groot verschil. Een medaille is dus mogelijk maar ik hou er geen rekening mee. Iets met een beer en een huid, weet je wel? Olympisch Goud is bovendien niet alleen iets waarvoor je moet trainen, daar moet je ook naar leven. Over een lange periode. Of je dat hebt gedaan, weet je pas achteraf.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12