Jesper Kloeke kende met Ariston '80 een teleurstellende seizoensstart.
Jesper Kloeke kende met Ariston '80 een teleurstellende seizoensstart. "Maar sinds we wat completer zijn geworden, hebben we de weg omhoog ingezet. Nu moeten we die veilige plek vasthouden." (foto: Roel van Dorsten)

Ariston ‘80 klimt op de ranglijst, maar rekent zich nog niet rijk

sport

DELFT - Ariston ‘80 is aan een ware remontada bezig. Waar de studenten het kalenderjaar 2023 afsloten op de veertiende en laatste plek, staan ze inmiddels op een veilige achtste plaats. 

Door: Alphons de Wit jr. 

En dus wordt er weer gelachen aan de Mekelweg. “Al is de sfeer bij ons ook in de, op sportief gebied, wat mindere tijden altijd goed geweest, hoor”, stelt middenvelder Jesper Kloeke. “Maar feit blijft dat als je wint, alles net wat leuker is. We begonnen het seizoen echt heel slecht, maar inmiddels gaat het stukken beter, ook in voetballend opzicht. En dat is toch waar het om gaat.”
Weinigen hadden gerekend op zo’n slechte start. “Vorig jaar speelden we nog in de nacompetitie om promotie, dus die eerste maanden vielen wel even tegen. Daarbij zagen we wel dat de poule door de verscherpte degradatieregeling een stukje zwaarder was geworden. In het begin was het probleem vooral dat we veel spelers misten door blessures. Daarnaast lukte het ons toen ook altijd wel om te scoren, maar we kregen veel te veel goals tegen. Nu we weer wat fitter zijn, gaat het ook verdedigend wat beter. Er is gewoon wat meer vastigheid.”
Zaterdag werd tegen Concordia al voor de vierde keer de ‘nul’ gehouden in de zeven wedstrijden die de Aristoni in 2024 speelden. “We wonnen er met 0-4, maar de overwinning kwam een stuk moeizamer tot stand dan die uitslag doet vermoeden. Ik denk dat we een goed tactisch plan hadden, waarbij onze spitsen hun laatste linie in de omschakeling al snel onder druk zetten. Dat leidde tot twee goals voor de rust en toen vlak na rust de derde goal viel, was de buit wel binnen en verloren zij de moed. Uiteindelijk waren zij zeker niet de minste ploeg waartegen we dit jaar hebben gespeeld.”

Gemoedelijk
Kloeke speelt alweer voor het vijfde seizoen bij Ariston ‘80. “Ik heb de jeugd van Voorschoten ‘97 doorlopen en heb daar ook mijn eerste jaren bij de senioren gespeeld. Daarna heb ik vanwege mijn studie de overstap naar Ariston gemaakt. De sfeer is hier gemoedelijker, we doen het samen en er is geen buitenwacht die overal maar iets van moet vinden. We regelen zelf veel dingen en worden niet gepamperd. Dat bevalt me wel: we spelen op een heel behoorlijk niveau, maar nemen het ook allemaal niet te serieus. Dat wil niet zeggen dat de clichés die over studentenverenigingen de ronde doen ook op ons van toepassing zijn.”
Wel is er sprake van enige vorm van bijgeloof. “Toen we thuis tegen Laakkwartier speelden, wierpen we voor de wedstrijd een blik in hun kleedkamer en alles was daar keurig netjes voor de spelers klaargelegd. Toen onze spits Jorge Bonekamp dat zag, zei hij: ‘Als we vandaag winnen, doe ik dat in het vervolg ook voor ons.’ Uiteindelijk wonnen we daar met 3-6 en bleek die laatste wedstrijd voor de winterstop de ommekeer. Hij doet het dan misschien wel niet zo netjes zoals het daar gebeurde, maar je begrijpt wel dat hij er niet onderuit komt om bij thuiswedstrijden onze spullen voor ons klaar te leggen. En met succes; want we hebben sindsdien geen thuiswedstrijd meer verloren.”
Kloeke zelf is met zijn zevenentwintig jaar een routinier binnen de selectie. “En ik ben alweer een tijd geleden afgestudeerd, maar ik heb het hier nog veel te goed naar mijn zin. Ik speel als verdedigende middenvelder en denk dat ik, doordat ik al wat jaartjes meeloop, een aardig spelinzicht heb. Daarnaast heb ik aardig wat duelkracht en de absolute wil om te winnen.”

Motiveren
Dat winnen gebeurt de laatste tijd ook regelmatig. Niet onbelangrijk daarbij is de rol van trainer Martin de Graaf. “Hij is een trainer die ons altijd weer weet te motiveren en die ervoor zorgt dat iedereen elke wedstrijd honderdtien procent geeft. Daarnaast zorgt hij voor een goede sfeer in en buiten het veld. Zo vindt iedere speler natuurlijk van zichzelf dat hij in de basisopstelling thuishoort, maar hij weet iedereen bij de groep tevreden te houden. Daarbij zorgt hij altijd voor gezelligheid en maakt hij zich hard voor ons als er iets geregeld moet worden. Al met al is hij een heel fijne trainer voor ons.”
Ondanks de goede flow waarin Ariston zich bevindt, wil Kloeke zich nog niet rijk rekenen. “Natuurlijk zitten we in een goede flow en als we die vast weten te houden, kan het zijn dat we bijvoorbeeld een vervangende periode pakken. Aan de andere kant staat alles bij ons in de competitie zo dicht bij elkaar dat een paar tegenvallende resultaten op rij er zomaar weer voor kunnen zorgen dat je in de gevarenzone komt. Voor nu is er een duidelijke top 3 en daarachter ligt alles heel dicht bij elkaar. We zullen dus alle zeilen bij moeten zetten om deze veilige plek vast te houden. En als dat lukt, maken we misschien zelfs nog wel kans op een plek in de nacompetitie.”