'Ik was als kind altijd fan van Barack Obama; zijn slogan 'Yes, we can' straalt een soort strijdkracht uit'
'Ik was als kind altijd fan van Barack Obama; zijn slogan 'Yes, we can' straalt een soort strijdkracht uit'

Raadstaal: Jorrit Treffers - VOLT

Politiek

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: STIP (6), D66 (6), GroenLinks (6), Hart voor Delft (5), VVD (3), PvdA (3), SP (2), CDA (2), Onafhankelijk Delft (2), ChristenUnie (2), VOLT (2). Deze week een gesprek met Jorrit Treffers van VOLT; wie is Jorrit en wat vindt hij belangrijk voor de stad?

Wat doe je naast je raadswerk?
Ik studeer met veel plezier management in the ‘Built Environment’ aan de TU Delft. Daarnaast besteed ik veel tijd aan muziek maken in orkesten (Koninklijke Harmoniekapel Delft en Nationaal Jeugd Fanfare Orkest) en met mijn bandje ‘ON Y VA’. Met die band reizen we, vaak liftend, door heel Europa om muziek op straat te maken, iets wat ik echt geweldig leuk vind om te doen.

Wie is, als het over politiek gaat, een voorbeeld voor jou?
Ik was als kind altijd fan van Barack Obama: zijn slogan ‘Yes, we can’ straalt een soort strijdkracht uit. Een soort van ‘het lukt ons echt wel, vertrouw daar maar op’. Achteraf had het ook best een VOLT-slogan kunnen zijn. Positief en daadkrachtig.

Meer recent was ik altijd erg onder de indruk van Angela Merkel, die een enorme verbinder is, zowel binnen Duitsland als ook in Europa. Tegelijk durfde ze stappen te zetten en het voortouw te nemen in Europa als het gaat om vluchtelingenopvang, ook moeilijkere keuzes nemen en deze verdedigen waardeer ik aan haar.

Waarom koos je voor VOLT?
Net zoals veel mensen bij Volt ben ik pas lid geworden vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Ik zag hoe VOLT op een positieve, pragmatische en meedenkende manier gesprekken aangaat en ging me verdiepen in de Europese en landelijke standpunten. Dit bleek een enorme match, dus heb ik me halsoverkop aangemeld om mee te helpen in de campagne.

Binnen VOLT merkte ik een optimistische wil om de wereld een beetje mooier te maken, en de grote problemen van nu echt aan te pakken. Voor mij is echt impact maken om klimaatverandering tegen te gaan een belangrijk thema en het besef dat we hier zowel lokaal als nationaal als ook Europees over na moeten denken maakte voor mij dat ik me wilde aanmelden als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Delft.

Wat heeft VOLT voor de Delftse bevolking bereikt?
We zijn er natuurlijk pas kort, en we hebben de periode voor het reces echt gebruikt om de ‘normale’ gang van zaken te leren kennen, natuurlijk altijd met de vraag: is het ook nodig dat dit op deze manier gaat? Onze verkiezingsslogan was niet voor niks: we komen net kijken, dat helpt. We proberen met een frisse en kritische blik te blijven kijken en niet meteen meegesleurd te worden in de waan van de dag. Dat kost even tijd en is ook een leerproces.

Waar ik wel extra trots op ben is de motie ‘Waarborgen Toekenning Energietoeslagen’, onze eerste motie en meteen eentje die mij aan het hart gaat. Deze motie zorgt ervoor dat het college zich extra moet inzetten de mensen te bereiken die recht hebben op energietoeslag. Dit gaat om mensen die echt in de problemen kunnen komen door de enorme prijsstijgingen van energie, en we moeten alles doen om die mensen te helpen. Daarom is het tweede deel van de motie dat het geld dat niet wordt aangevraagd alsnog wordt gereserveerd om energiearmoede aan te pakken. Iets wat ook in Delft helaas hard nodig is.

Wat zou je, politiek gezien, graag willen verwezenlijken?
Op dit moment zijn ons commissielid Lena van der Wal en ik samen met een klein team binnen Volt heel druk bezig met de nieuwe ontwikkeling aan de Schieoevers. Dit heeft enorme impact op de stad en is heel complex. Zowel Lena en ik als het team hebben veel ideeën waarmee we het plan kunnen verrijken, maar dat is nog best ingewikkeld met een project dat al sinds 2010 door de raad komt en waar wij pas sinds dit jaar over meedenken. Ik hoop dat we met onze ideeën het bestemmingsplan een stukje socialer, diverser en toegankelijker kunnen maken, zodat deze ontwikkeling niet alleen voor de mensen die er komen te wonen een mooie toevoeging is, maar voor elke Delftenaar.

Wat zijn politiek gezien jouw aandachtsgebieden?
Ik houd me vooral bezig met de energietransitie, de fysieke omgeving (wonen) en kansen(on)gelijkheid.

Wat is een onderwerp dat je na aan het hart ligt?
Zoals ik al eerder aangaf is de klimaatcrisis en de daarbij horende energietransitie een belangrijk thema voor mij. Ik ervaar een enorme urgentie bij dit onderwerp: toen ik in 2019 uit Sydney vertrok was de stad oranje van alle bosbranden rondom de stad. Dat gevoel van: ‘Shit, het komt nu heel dichtbij, we moeten echt haast maken’ heeft me niet meer losgelaten en ik probeer mijn gedrag hierop aan te passen: vliegen alleen als het niet anders kan, minder vlees eten en nu dus ook in de politiek impact proberen te maken.

Ik ben ervan overtuigd dat we het alleen gaan redden als iedereen aan boord is: niet alleen mensen met een Tesla moeten kunnen verduurzamen, maar juist ook de grote groep mensen die het helemaal niet kan betalen om te investeren in zonnepanelen of hun huis opnieuw kunnen isoleren. Als ik de komende jaren iets kan doen waardoor deze groep mensen beter mee kan worden genomen in deze enorme uitdaging dan ben ik tevreden.

Ik denk dat we mensen ook moeten laten zien dat we niet alleen maar hoeven in te leveren als je wil verduurzamen: vergroening van de stad tegen hittestress is niet alleen goed voor biodiversiteit, maar ook wij als mensen worden gelukkiger van veel groen. Of, als je zelf duurzame energie opwekt, hoef je (nadat je de investering hebt terugverdiend) geen veel te dure energierekening meer te betalen. Als we als Delft daar stappen in kunnen zetten, zijn we volgens mij heel goed op weg.