Afbeelding

Gaan studeren in Delft? Dit is hoe jij je snel thuis gaat voelen!

Partnerbijdrage

DELFT - Gaan studeren in Delft is natuurlijk een grote stap in je leven. Zeker wanneer je daarbij ook nog eens op kamers gaat. Dat zorgt er namelijk voor dat je een heel nieuw bestaan op moet bouwen in een omgeving waar je waarschijnlijk ook nog eens helemaal niemand kent. Op die manier kan het nogal eens wennen zijn voor nieuwe studenten in Delft. De één gaat hier natuurlijk makkelijker mee om dan een ander. Wanneer je er echter veel moeite mee hebt om te aarden op een nieuwe plek, kan het lastig zijn om te wennen in Delft. Daarom helpen we je in deze blogpost op weg.

Creëer een omgeving waar jij je thuis voelt
Je thuis voelen begint altijd met een stabiele basis waar je je altijd in terug kunt trekken. De eerste stap is daarom altijd om je eigen huis/appartement/studio/kamer comfortabel te maken. Zorg er dus voor dat je kamer is ingericht zoals jij dat prettig vindt en zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt ook daadwerkelijk aanwezig is. Ook helpt het om dingen uit je vertrouwde omgeving mee te nemen vanaf je ouderlijk huis of je eerdere woning. Zo voel je je in ieder geval thuis in je eigen huis. Tijd om de stad te leren kennen.

Verken de omgeving
Wanneer je een omgeving niet kent is het natuurlijk lastig om je thuis te voelen op die plek. Een goede start is daarom om direct na het verhuizen Delft te leren kennen. Dat doe je vaak gewoon door op ontdekkingstocht te gaan. Lekker toerist in je eigen nieuwe stad spelen. Wat maakt het uit? Je kent er immers toch nog niemand. Kijk eens rond welke kroegjes het centrum allemaal te bieden heeft en loop bijvoorbeeld ook eens een rondje door de Delftse Hout. Zo krijg je een beter gevoel bij de stad en leer je ook de weg wat beter kennen in je nieuwe stad.

Maak contact met nieuwe mensen
Het geluk bij een ongeluk bij gaan studeren is dat je niet de enige bent die nog nauwelijks mensen kent. Waarschijnlijk komt het grootste deel van de collegezaal van verder weg en zijn ze allemaal nieuw daar. Die mensen zitten allemaal in hetzelfde schuitje als jij. Wees dus niet bang om eens een praatje te maken met mensen. Het grote voordeel is dat deze mensen dezelfde vakken volgen als jij en daarom vaak veel raakvlakken met jou hebben qua interesses. Het is daarom makkelijk om een gesprek aan te knopen met deze mensen. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd leuk om even kennis te maken met je buren. Wanneer je al wat mensen kent, bouw je langzaamaan een netwerk op in je nieuwe stad en leer je steeds meer mensen kennen.

Ga op zoek naar clubs die je interesseren
Een voordeel van een stad als Delft is dat er veel mensen wonen die zich allemaal voor verschillende dingen interesseren. Het mooie daarvan is dat er vrijwel ook wel iets van jouw interesse bij zit. Je woont op jezelf dus je bent helemaal vrij in hoe je jouw tijd indeelt en met welke mensen jij je ophoudt. Grijp daarom de kansen die je hebt en schroom vooral niet om je bij een sportclub of een studentenvereniging aan te sluiten wanneer je dat leuk vind. Het voordeel van bij een specifieke vereniging gaan is ook weer dat je je waarschijnlijk voor een groot deel met gelijkgestemden ophoudt. Daardoor heb je dus altijd een praatje dat je kunt maken met mensen en zijn mensen waarschijnlijk ook grotendeels hetzelfde als jij. Dat is vaak hoe lange en goede vriendschappen ontstaan.

Doe mee aan activiteiten
Een andere manier om meer gevoel bij een stad te krijgen is door je onder te dompelen in wat de stad te bieden heeft en waar de stad allemaal om bekend staat. Dat is dan ook de reden dat je eerst de stad gaat verkennen. Een andere manier is echter ook door mee te doen bij wat er allemaal in Delft te doen is zoals het varend corso, de activiteiten op Koningsdag of bij Westerpop. Op die manier leer je de stad beter kennen en gaat het ook als thuis aanvoelen.

Geef het tijd
Ten slotte is een nieuwe omgeving altijd even wennen. Dat heeft tijd nodig en je moet natuurlijk ook bezig zijn met je studie waardoor je waarschijnlijk geen tijd hebt om alles te ontdekken. Dat geeft ook niet. Na verloop van tijd raak je vanzelf gewend aan de nieuwe omgeving. Het is vooral belangrijk om niet onnodig gestresst te raken, maar vooral te genieten van een nieuwe stap in je leven. Dan komt alles goed.