Afbeelding

Hoe onderhandel je over je salaris?

Partnerbijdrage

Of je nu net begint aan je carrière of een doorgewinterde professional bent, over één ding zijn we het allemaal eens: onderhandelen over je salaris is nooit gemakkelijk. Het proces kan intimiderend zijn en vaak laten we uiteindelijk geld liggen omdat we bang zijn om meer te vragen. Toch is het vooral in de huidige tijd, waarin alles duurder wordt en ook het personeels schaars is, een goed moment om toch eens een poging te wagen. Omdat het wel belangrijk is dat je goed beslagen ten ijs komt, hebben we een aantal handige tips voor je, die jou kunnen helpen bij het onderhandelen over je salaris.

Weet wat je waard bent

Wanneer je naar aanleiding van vacatures Zuid-Holland solliciteert op een nieuwe functie, dan komt er ook een punt waarop er gesproken moet worden over het salaris. De eerste stap in elke onderhandeling is weten wat je waard bent. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Dan zijn er online heel wat tools beschikbaar, zoals een salariswijzer en sectorspecifieke websites, die je een ruwe schatting kunnen geven van wat je zou moeten verdienen. Heb je eenmaal een bedrag in gedachten, doe dan wat onderzoek om te zien of dat bedrag realistisch is gezien je ervaring, vaardigheden en locatie. Als dat niet zo is, dan is het aan te raden om het bedrag misschien iets naar beneden bij te stellen.

Doe je huiswerk

Als je eenmaal weet wat je waard bent, is het tijd om je huiswerk te doen. Als je van plan bent om tijdens je functioneringsgesprek om opslag te vragen, neem dan van tevoren de tijd om een lijst te maken van je prestaties van het afgelopen jaar. Als je salarisonderhandelingen gaat voeren voor een nieuwe baan, nadat je na verschillende vacatures Den Haag een keuze hebt gemaakt, informeer dan zoveel mogelijk naar het budget van het bedrijf en de salarissen voor werknemers in een soortgelijke functie. Hoe meer informatie je hebt om de onderhandelingen in te gaan, hoe beter je voorbereid bent om het gesprek aan te gaan. 

Wees zelfverzekerd

Wanneer het tijd is om aan tafel te gaan en te onderhandelen over je salaris, moet je vertrouwen hebben in jezelf en je capaciteiten, maar voorkom dat je arrogant overkomt. Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen klinken alsof je meer geld verdient en klinken alsof je denkt dat je recht hebt op meer geld. Wees assertief zonder agressief te zijn en onderbouw je mening altijd met argumenten en waarom jij van waarde bent voor het bedrijf. Als je dat kunt, is de kans groot dat je elkaar de hand schudt en het eens bent over een salarisverhoging of promotie waarnaar je op zoek bent. Wel is het belangrijk om het juiste moment af te wachten. Probeer daarom aan te voelen hoe je werkgever in zijn of haar vel zit en hoe het bedrijf er financieel voor staat. Je zult zien dat wanneer je het juiste moment kiest, de kans op succes een stuk groter is.