Dit kun je doen als de wasmachine kapot is

  Partnerbijdrage

De wasmachine is één van de apparaten in huis die het meest gebruikt wordt. Niet gek, want met dit apparaat zijn kleren, handdoeken en lakens binnen de kortste keren weer schoon. Je stopt de vuile was in de wasmachine, voegt wasmiddel toe en start het programma. Na enige tijd komt de was schoon uit het apparaat. Toch kan het voorkomen dat jouw wasmachine dienst weigert. Is dit inderdaad het geval? Dan weet je mogelijk niet wat je moet doen. Daarom bieden wij jou hier de helpende hand.

Richt je tot het display
Het merendeel van de wasmachines beschikt tegenwoordig over een display. Hierop kun je onder andere de temperatuur zien, maar ook het toerental en de tijd. Als jouw wasmachine niet meer werkt, kun jij je eveneens tot dit schermpje richten. Waarom? Omdat moderne wasmachines een foutcode weergeven op het display. Deze code correspondeert met een bepaald probleem. De kans is groot dat de foutcodes in de gebruiksaanwijzing van het apparaat staan. Heb je deze niet meer? Typ dan de foutcode met daarachter het merk van de wasmachine in op het internet. Hier achterhaal je waarschijnlijk binnen een paar tellen wat er mankeert.

Kijk of er troep in de afvoer of pomp zit
Een veelvoorkomend probleem bij wasmachines is dat er water in de trommel blijft staan. Als dit bij jou het geval is, kun je de deur van het apparaat waarschijnlijk niet openen. Dit is voor jou eigen bestwil. Wanneer je de deur opent als er water de machine staat, kan er namelijk waterschade ontstaan. Water in de trommel is vaak het gevolg van een verstopping. Richt je daarom eerst eens tot de afvoer en de afvoerslang. Als hier rommel in zit, kan het water niet afgevoerd worden.

Is hier geen vuil te bekennen? Controleer dan de pomp. Deze vind je vaak aan de voorzijde van de wasmachine. Leg altijd eerst een handdoek op de grond, want er stroomt zeer waarschijnlijk water uit de pomp. Check vervolgens of het onderdeel vrij is van rommel. Is dit niet het geval? Verwijder dan de rommel en kijk of het water weer wordt afgevoerd.

Neem contact op met een monteur
Als je jouw wasmachine niet aan de praat krijgt, besluit je mogelijk een nieuwe te kopen. Dit is een optie, maar noodzakelijk is het meestal niet. Schakel daarom eerst een monteur in voor wasmachine reparatie. Doordat hij bekend is met de verschillende storingen, weet hij vaak direct wat hij moet doen om het apparaat weer aan de praat te krijgen. Grote voordeel hiervan is dat je jouw wasmachine binnen de kortste keren weer kunt gebruiken. Bovendien ben je een stuk goedkoper uit. Een witgoed monteur kost namelijk aanzienlijk minder dan een nieuwe wasmachine.

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1