Afbeelding

Stucen of stuken? En het belang van communicatie!

Partnerbijdrage

Je zou denken dat het in sommige beroepen belangrijker is om de vaardigheden onder de knie te hebben dan te weten hoe je woorden in goed Nederlands moet schrijven. En dat is ook zo. Maar toch is het hebben van een goede communicatie met bijvoorbeeld je stukadoor, belangrijker dan je denkt. Weet jij het antwoord? Is het ‘stucen’ of ‘stuken’. En schrijf je dan ‘stucwerk’ of stukwerk’. De juiste spelling is stuken. Maar als jij ‘stucen’ schrijft, weet dan dat je bij het merendeel van Nederland hoort. 

De ‘slimme’ stukadoor schrijft ‘stucen’ op zijn site
Het is zelfs zo dat de zoekterm ‘stucen’ vaker voorkomt dan ‘stuken’. En laten we eerlijk zijn, in wezen maakt het natuurlijk niet uit hoe jij het schrijft. En zelf niet hoe een stukadoorsbedrijf het schrijft. Want willen ze een beetje resultaat bereiken op google, doen ze er maar beter aan om ook de term ‘stucen’ op hun site te gebruiken. 

Wat dan wel belangrijk is? De echte communicatie rondom jouw klus. En in de praktijk blijkt het daar vaak mis te gaan. Steeds meer ‘stukadoorsbedrijven’ geven hun klussen uit handen aan tijdelijk personeel. Vooral ook op werkspot is dit een bekend fenomeen. Niks mis mee natuurlijk, mits je goed met ze kunt communiceren. Bel jij voor een klus en komt er uiteindelijk iemand bij je in huis die jouw taal niet spreekt, dan is het lastig uitleggen wat je echt wil. Zelfs als je beide een behoorlijke hoeveelheid Engels spreekt bijvoorbeeld, blijkt het bij technische termen toch vaak mis te gaan. 

Het echte verschil 
Ga je stukadoors vergelijken, dan is alleen vergelijken op prijs of op vaardigheden dus niet voldoende. Vraag voor je een opdracht uit handen geeft altijd welke stukadoor bij jou in huis komt. En vraag ook gerust of iemand jouw taal spreekt. Hiermee discrimineer je niet maar zorg je ervoor dat jullie elkaar kunnen begrijpen. Tenslotte wil ook de vakman goed werk afleveren. En goed werk is dat waarmee jij als klant tevreden bent. 

Zeker ook als je misschien nog wat extra wensen hebt of vragen zoals wat de beste oplossing is voor jouw wanden. Dat kan vooraf maar ook op de dag zelf uiteraard. Denk aan vragen rondom het wel of niet kiezen voor renovlies behang, dunpleister of opties als beton cire. 

Stuken en stucwerk
Vraag je nu af waarom het stuken is maar je wel stucwerk schrijft? Als je weet dat de juiste spelling ‘stuken’ is, klinkt stucwerk waarschijnlijk niet logisch. Toch is het wel de juiste schrijfwijze. Dat komt omdat het deel ‘stuc’ verwijst naar gips of pleisterkalk, het materiaal dus. Het beroep zelf, stukadoor, komt van ‘stuken’ en schrijf je dus wel met een ‘k’.