Afbeelding

Zo regel je je scheiding zonder ruzie

Partnerbijdrage

Als een stel besluit om te gaan scheiden dan is dat vaak een verdrietige beslissing. Je gaat tenslotte een verbintenis aan met het idee dat die duurt ‘tot de dood ons scheidt’. Wanneer op enig moment blijkt dat dit niet haalbaar is, dan is het zaak om de scheiding zo goed mogelijk te regelen en het liefst zonder al te veel ruzies. Zeker als er jonge kinderen bij de scheiding betrokken zijn, is het belangrijk dat deze voor hen zo geruisloos mogelijk verloopt. Er komen immers al veranderingen. Misschien een verhuizing, een andere school, en deels bij mama en deels bij papa wonen.

Scheiden met een mediator

Veel stellen die op een goede manier uit elkaar willen gaan kiezen voor mediation. Onder leiding van een ervaren mediator worden afspraken gemaakt over hoe de scheiding wordt geregeld. Bij wie gaan de kinderen wonen? Wat gebeurt er met de gezamenlijke woning? Hoe verdelen we bezittingen en schulden? De mediator zet vervolgens alle afspraken in een convenant. Dit wordt samen met het verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. De rechter zal het convenant toetsen en als daar geen zaken in staan die vraagtekens oproepen dan spreekt de rechter de scheiding uit waarmee het convenant rechtskracht krijgt. Als er minderjarige kinderen bi de scheiding zijn betrokken dan wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld. Hierin staan alle afspraken met betrekking tot de kinderen. Waar gaan ze wonen, wanneer zien ze de andere ouder, hoe worden belangrijke beslissingen over de kinderen genomen en hoe hoog is de eventuele alimentatie? Als je gebruik maakt van Bosveld scheidingsbemiddeling in Arnhem kan de scheiding in enkele weken geregeld worden.

Bijzondere regelingen bij een scheiding

Een scheiden met koophuis en kinderen is vanzelfsprekend gecompliceerder dan wanneer je in een huurwoning woont en er geen kinderen zijn. Maar in beide gevallen moet wel worden besproken wie van de twee ex-partners in de echtelijke woning blijft en wanneer de ander vertrekt. In geval van een koopwoning moet de eventuele hypotheek worden overgezet. Als het huis hypotheekvrij is en er is overwaarde dan moet de vertrekkende partner worden uitgekocht, tenzij de woning slechts op naam van één van beiden staat. Ook als het stel een eigen zaak heeft waarvan beiden mede-eigenaar zijn maakt dit een scheiding gecompliceerd. De zakelijke belangen moeten worden gescheiden, tenzij de samenwerking na de scheiding wordt voortgezet. Maar in dat geval is het vaak aan te raden om goede afspraken te maken voor het geval de onderlinge verstandhouding toch verslechtert.

Hoe snel kun je scheiden?

Een harde vechtscheiding kan in extreme gevallen jaren in beslag nemen. Maar als twee exen het over de belangrijke zaken snel eens kunnen worden dan kan een echtscheiding binnen enkele weken worden geregeld. Soms is er wat vertraging bij de rechtbank en kan de uitspraak dus wat langer op zich laten wachten. Je hoeft hier overigens niet bij aanwezig te zijn. Je ontvangt bericht als de uitspraak is gedaan. Met dit document kun je de scheiding enkele weken later bij de Burgerlijke Stand laten inschrijven. Vanaf dat moment ben je weer ongehuwd en kun je, mocht je dat willen, opnieuw in het huwelijk treden met een nieuwe partner.