Afbeelding

Hoe lang doe jij met de accu van je elektrische fiets?

Partnerbijdrage

De accu van een elektrische fiets is zo ongeveer het duurste onderdeel van het rijwiel. En hij heeft een kortere levensduur dan je fiets. Een fiets kan, als je er zuinig op bent, wel 25 jaar of langer meegaan. Maar dat geldt dus niet voor de accu, die moet tussentijds worden vervangen. Als je een nieuwe accu te prijzig vindt dan is er ook nog een andere optie. Je kunt de accu namelijk ook laten reviseren. Of je koopt een gereviseerde accu. Deze kun je vinden bij verschillende online aanbieders. Met zo’n accu kun je vervolgens weer minstens 5 jaar vooruit. Meestal krijg je ook weer 2 jaar garantie, net als bij een nieuwe accu. Gezien het prijsverschil is dit een optie die zeker het overwegen waard is.

Je accu laten reviseren

Een fietsaccu reviseren is een klus die uitsluitend door vakmensen kan worden uitgevoerd. Bepaalde onderdelen van de accu moeten hiervoor worden vervangen. Je kunt ook de huidige accu van je elektrische fiets laten reviseren. Je stuurt hem dan op naar een revisie bedrijf. Meestal heb je hem dan binnen een paar weken weer terug. Vaak is dit de goedkoopste oplossing. Je kunt dan alleen enkele weken geen gebruik maken van de trapondersteuning op je fiets. Je kunt er natuurlijk wel gewoon op rijden als je dat wilt.

Zorg goed voor je accu

Je kunt de levensduur van een accu voor een elektrische fiets verlengen door deze volgens het advies in de handleiding of van je rijwielhandelaar op te laden. Zo is het aan te raden om de accu ook eens per week op te laden als je je fiets een tijdje niet gebruikt. Het is niet altijd nodig om hem na elke rit weer op te laden, dit hangt af van het aantal kilometers dat je hebt gefietst.

Verschillende typen accu’s

Als je de accu voor je fiets vervangt let er dan op dat je het juiste type kiest. Er zijn verschillende merken fietsaccu’s, en die zijn dan weer geschikt voor bepaalde merken en types fietsen. Je kunt eventueel een ander merk nemen als dit beter of misschien ietsje goedkoper is. Je moet alleen letten op de aansluiting en het formaat van de accu. Een rijwielhandelaar of een online aanbieder kan je advies geven welke accu geschikt is voor jouw e-bike.

Diefstal van fietsaccu’s

Omdat de accu kostbaar is, komt het helaas voor dat deze worden gestolen. Je kunt je fiets op slot zetten maar de accu demonteren bij iedere keer als je je fiets ergens stalt is natuurlijk ook geen optie. Bij treinstations kun je kiezen voor een fietskluis of een bewaakte stalling. Zet je e-bike bij voorkeur niet neer op een verlaten plaats maar op een plek waar veel mensen komen. Je fiets verzekeren is altijd de beste oplossing, dan krijg je de kosten vergoed als de fiets of de accu wordt gestolen.