Ton van Poelgeest en Kees van Bommel voor een boekenkast gevuld met een deel van hun uitgaven. (foto: Dennis van den Berg)
Ton van Poelgeest en Kees van Bommel voor een boekenkast gevuld met een deel van hun uitgaven. (foto: Dennis van den Berg)

Uitgeverij Elmar neemt je mee de wereld rond

kijk op de wijk

DELFT – De wereld binnen handbereik. Dat klinkt als een internetslogan, maar het slaat eveneens op de activiteiten van Uitgeverij Elmar.

Wie graag reist en zich van tevoren goed wil inlezen over zijn of haar bestemming, heeft vast wel eens een uitgave van Uitgeverij Elmar in handen gehad. Deze onderneming heeft zich gespecialiseerd in het uitbrengen van compacte en toch complete reis- en wandelgidsen, die veel meer te bieden hebben dan alleen een serie routebeschrijvingen en clichématige verhaaltjes over land, streek of stad. Uitgevers Ton van Poelgeest, Kees van Bommel en Herman Masthoff letten daar heel scherp op. "Een reisgids moet meerwaarde hebben voor reizigers", vindt Van Bommel. "Schrijvers van zulke naslagwerken met wie wij in zee gaan, moeten dan ook echt een binding met het land of het continent hebben waarover ze schrijven. Er moeten bijvoorbeeld verslagen van ontmoetingen met lokale bewoners in opgenomen worden. We werken vrijwel altijd met van oorsprong Nederlandse auteurs, die met wat meer cachet en de nodige humor heel actueel over het onderwerp schrijven."
Elmar geeft ook reisverhalen uit. Een mooi voorbeeld hiervan is 'Weg van de wereld' van Marica van der Meer, die van Workum naar het Australische Adelaide fietste. "Een tocht van maar liefst 28.000 kilometer, waarvan ze zeer levendig verslag doet in dit boek dat we onlangs hebben uitgegeven. Het was binnen een week uitverkocht en dinsdag aanstaande verschijnt de tweede druk", meldt Masthoff trots.
Naast reisliteratuur heeft Elmar een afdeling 'gezin & gezondheid'. Onder deze noemer heeft de uitgeverij onlangs onder meer een kookboek uitgegeven met de titel 'Natuurlijk samen koken', samengesteld door achttien vrouwen en één man die elkaar hadden leren kennen via Facebook. En binnenkort verschijnt 'Wegwijs in de overgang' van Irene Lelieveld, waarin deze voedingstherapeute voedingsadviezen geeft om overgangsklachten als opvliegers en gewichtstoename de baas te kunnen. De uitgeverij zit sinds vijf jaar in Delft, op een onopvallende locatie - haast 'verstopt' - aan de Molslaan. "We zijn geen boekwinkel, dus we hoeven ook niet zo in de kijker te zitten. En het is een locatie met karakter, in de binnenstad. Veel beter dan op zo'n saai, grijs bedrijventerrein", aldus Van Poelgeest.
Meer info: www.uitgeverijelmar.nl.