Jeroen van Schie krijgt de Nationale Meeting Award 2015 voor de meest bijzondere locatie van ons land overhandigd.
Jeroen van Schie krijgt de Nationale Meeting Award 2015 voor de meest bijzondere locatie van ons land overhandigd.

Art Centre Delft sleept Nationale Meeting Award in de wacht

Algemeen

DELFT - Art Centre Delft heeft donderdag 18 februari tijdens de Nationale Meeting Award de award voor 'Meest Bijzondere Locatie 2015' gewonnen. Eigenaar Jeroen van Schie mocht tijdens de vakbeurs EvenementContact in de RAI in Amsterdam deze prijs in ontvangst nemen.

De Nationale Meeting Award is dé Award voor de beste meeting- en eventlocatie van Nederland. Er werd gestreden in een vijftal categorieën, waarvan de winnaar in drie categorieën door een vakjury en door het publiek (via online voting) werd bepaald. In twee categorieën werd de winnaar bepaald door het publiek (eveneens door middel van online voting). De publieksprijs werd mede mogelijk gemaakt door vier toonaangevende partijen in de meeting- en eventbranche, te weten: MeetingMagazine.nl, MeetingReview.com, EvenementContact en de Congres- en Vergaderclassificatie.
Art Centre Delft moest de krachten meten in z'n categorie met negen andere genomineerden, onder wie Hotel Krasnapolsky en de Scheveningse Pier. "Dat wij als winnaars uit de bus zouden komen, hadden we dan ook niet durven dromen", vertellen Jeroen van Schie en zijn levenspartner Paula Kouwenhoven. Het koppel streek zestien jaar geleden neer aan de Rotterdamseweg in het Delftse buitengebied, waar een oude boerderij reeds twee decennia stond te verwaarlozen. Kunstenaar Paula en bouwer Jeroen zagen hier mogelijkheden om internationale kunst een bijzondere plek te geven en ruimte te bieden voor educatieve projecten. Na een ingrijpende verbouwing hebben zij hier een vergadercentrum ontwikkeld waar kunst, natuur en gastvrijheid hand in hand gaan.

Groene oase
Art Centre Delft vormt de basis. Hier kunnen bedrijven, instellingen en organisaties een of meer vergaderruimtes huren. "Wie met zijn medewerkers en/of collega's een heisessie wil houden, hoeft daarvoor niet helemaal naar de Veluwe of een andere afgelegen locatie. Dat kan bij ons ook prima", verwijzen Jeroen en Paula naar de fraaie omgeving, een groene oase van rust in de zuidelijke Randstad. Met betrekking tot de internationale kunst en het educatieve karakter zijn twee stichtingen in het leven geroepen. Land Art Delft (LAD) beheert het 175 hectare grote gebied rondom het Art Centre Delft en verrijkt het gebied met beelden en kunstwerken van professionele kunstenaars uit heel de wereld. World Art Delft (WAD) houdt zich op haar beurt bezig met de exposities die in het hoofdgebouw worden georganiseerd en met de educatie van het basis- en middelbaar onderwijs. "Scholen kunnen hier terecht voor een paar uur, maar ook voor een hele projectweek", verduidelijkt Paula. Een eigen kunstcommissie beoordeelt vooraf de werken die worden geëxposeerd.

Romeinse nederzetting
Archeologisch onderzoek op deze locatie heeft aangetoond, dat hier ooit een Romeinse nederzetting is geweest. "Dat maakte deze plek voor ons extra speciaal en het onderstreept nog maar eens, dat een bijzonder initiatief als dit hier thuishoort", vinden Jeroen en Paula. Lang voordat termen als duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in zwang waren, werd dit al bij Art Centre Delft in de praktijk gebracht. Een eigen moestuin bevoorraadt de biologische keuken, zonnepanelen en windmolens dragen een aanzienlijk steentje bij in de energievoorziening. Kippen lopen over het voormalige boerderijerf en voorzien het Art Centre van verse eieren.
Ondanks de erkenning van jury en publiek voor al hun werk en inzet, zijn Paula en Jeroen en hun team van medewerkers en vrijwilligers geenszins van plan om op hun lauweren te gaan rusten. "We hebben nog allerlei plannen", verzekert Jeroen. "We willen varkens, koeien en schapen gaan inzetten op het terrein voor duurzaam onderhoud en educatieve doeleinden. Verder komt er dit jaar een brug, die de uitloper van het TU-terrein met ons grondgebied verbindt." Paula vult aan: "Op zondag 6 maart gaat een nieuwe tentoonstelling van start, met als thema poëzie en de haiku. Een haiku van de Japanse dichter Basho is de inspiratiebron voor de kunstwerken die tentoongesteld worden."
Art Centre Delft is gelegen aan de Rotterdamseweg 205 in Delft. Belangstellenden zijn welkom op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur, en uiteraard op afspraak. Meer informatie: www.artcentredelft.com, www.worldartdelft.nl en www.landartdelft.nl.

Het theehuis en galerie van Art Centre Delft bevindt zich in een groene oase van rust.
Kippen bevolken het erf van de voormalige boerderij aan de Rotterdamseweg.