De documentaire toont bijzondere beelden van kamp Westerbork.
De documentaire toont bijzondere beelden van kamp Westerbork.

Bijzondere documentaire - met nabespreking - in Filmhuis Lumen

cultuur

Filmhuis Lumen vertoont donderdag 29 september om 19.30 uur 'De Keuken van kamp Westerbork: alle dagen stamppot'. De documentaire geeft inzicht in de voedselvoorziening van kamp Westerbork. In het kamp zaten gedurende de Tweede Wereldoorlog gemiddeld 10.000 kampgevangenen. Hoe kregen deze mensen te eten? En waar kwam al dat voedsel vandaan? Regisseur Santje Kramer is aanwezig om met het publiek over de film na te praten.
De film schetst het verhaal van de hoofdrolspelers van de voedselketen in en rondom het kamp. Onder andere kampgevangenen, boeren, nabestaanden van kamppersoneel en smokkelaars vertellen over dit onbekende hoofdstuk uit de geschiedenis. Zo komt Ruth David, dochter van de Duits-Joodse chef-kok Ernst David, aan het woord: "Mijn vader was heel belangrijk, want eten bood troost. Eten hield de mensen in het kamp rustig. Daarom was er net voldoende". Een documentaire over intriges, macht, ruzies, privileges en wanhoop.
Regisseur Santje Kramer is te gast bij deze voorstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de culturele commissie van de Synagoge Delft. Na afloop van de film wordt met Santje Kramer gesproken over haar werk en is er gelegenheid vragen te stellen.