Een groep van de deelnemende ondernemers van Het Grote Kek Ontbijt, met rechtsboven op de tractor Leonie.
Een groep van de deelnemende ondernemers van Het Grote Kek Ontbijt, met rechtsboven op de tractor Leonie.

Kek viert derde verjaardag met Het Grote Kek Ontbijt

cultuur

Kek is bijna jarig. Deze unieke Delftse horecazaak viert zondag 21 augustus haar derde verjaardag op een eveneens unieke manier: met 'Het Grote Kek Ontbijt', bij Hoeve Biesland.

Wie het feestje mee komt vieren, kan 21 augustus midden tussen de weilanden genieten van lekkernijen van verschillende Delftse ondernemers. Bezoekers krijgen een eigen broodplank en kunnen vervolgens bij verschillende ondernemers iets pakken waar ze trek in hebben. De band Power to the Pipo zal ondertussen voor lekkere live-muziek zorgen.

Leonie Hulselmans, eigenaresse van Kek Coffee & Crafts, vond dat de derde verjaardag van Kek niet ongemerkt voorbij mocht gaat. "Want ze zeggen dat je na zaak – na drie jaar in Delft – levensvatbaar is", vertelt ze. En in haar ongeremde enthousiasme wordt het feestje waarop ze dit wil vieren steeds groter en grootser.

Begin
Het staat in die zin wel symbool voor de ontwikkeling die Kek in drie jaar tijd doormaakte. Leonie weet nog goed hoe dat begon. Ze had al een tijdje een idee voor een zaak die koffie en andere leuke cadeaus en 'hebbedingetjes' verkocht. Toen ze voor het eerst in Delft kwam, viel haar oog op een leegstaand pand aan de Voldersgracht. "Maar ik helemaal geen ervaring, budget of financiering, alleen een idee en een ondernemingsplan", vertelt ze. Ze trok de stoute schoenen aan, benaderde de verhuurder, die tot haar eigen verbazing wel voor de financiering wilde zorgen.

Ze ging, met nog één collega, aan de slag. Voortaan kon Delft hier terecht voor koffie, ontbijt, lunch en leuke en bijzondere spulletjes. De deuren gingen open. En Kek was geboren. "Inmiddels werken we hier met dertig man personeel. Ik had nooit verwacht dat het zo goed zou gaan en zo groot zou worden. Wat ook leuk is, is dat we geen alcohol schenken, maar wèl stamgasten hebben."

Wat het geheim achter dit succes is? Dat vraagt ook Leonie zich ook weleens af. "Ik heb hier alles gecombineerd waar ik zelf van hou: lekker eten, goede koffie en leuke spullen. Het is laagdrempelig en de sfeer is goed. Ieder personeelslid kan en mag zijn zoals ze zelf willen zijn, zolang ze hun werk maar leuk vinden en stralen."

Verder probeert Kek alles net even iets anders te doen, trends te volgen en aandacht voor de gasten en het eten te hebben. En gaat het bijvoorbeeld mee in de groeiende ontbijtcultuur van Nederland. "We serveren hier geen boterham met kaas, maar proberen er echt iets moois van te maken, alsof het een diner is. Als je goed en rustig ontbijt in een gezellige sfeer, begin je blij aan je dag."

Dat kan dus ook op 21 augustus, van 09.30 uur tot 13.00 uur. Tickets voor het Grote Kek Ontbijt kosten 16 euro 99 per persoon en zijn online verkrijgbaar via www.kek3jaar.eventbrite.nl. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.
Meer weten over Kek? Kijk dan op www.kekdelft.nl of kom eens langs. Kek is zeven dagen per week geopend van 08.30 uur tot 18.00 uur.