Samen zingen, samen zijn en warme kerstgevoelens tijdens Kerst Volkszang

  cultuur

Editie: Week 50, Jaargang 22 |

Petra Veenswijk en Gregor Bak gaan er dinsdag 23 december tijdens de Kerst Volkszang weer een feestje van maken.

DELFT – Uit volle borst kerstliedjes meezingen èn een steentje bijdragen aan het goede doel. Dat is waar de Kerst Volkszang over gaat. Dirigent Gregor Bak en organist Petra Veenswijk kijken uit naar de twaalfde editie, die dinsdag 23 december om 19.30 uur in de Maria van Jessekerk plaats vindt.


De eerste Kerst Volkszang was in 2003. Die werd destijds georganiseerd om geld in te zamelen voor de restauratie van de kerk. Pierre van Hauwe was tot zijn overlijden de vaste dirigent, Gregor Bak nam het daarna van hem over. Het concept is simpel: koren en muzikanten spelen en zingen bekende kerstliedjes, de mensen in de zaal zingen mee. “Dat werkt altijd heel goed”, vindt Petra Veenswijk. “Ook dit jaar komt weer heel leuke muziek aan bod”, kan ze alvast verklappen. Die muziek wordt onder meer verzorgd door de koren Deo Sacrum en Vox Latina en er zijn blazers en harp- en vioolspel.  De Kerst Volkszang geeft daarnaast altijd een podium aan jonge talenten. Dit jaar is dat de 15-jarige Suze uit Pijnacker-Nootdorp, die afgelopen jaar op tv te zien was tijdens het Junior Songfestival. “Zij is een heel bijzonder talent, ze heeft een prachtige stem”, weet Gregor Bak.

Verbaasd
Het gaat hem, vertelt hij verder, ook dit jaar weer lukken om alle mensen in de zaal aan het zingen te krijgen. Ook de mensen met mindere zangtalenten. “Ik ben altijd weer verbaasd hoe goed gaat. Ik krijg ze altijd allemaal aan het zingen en ze beginnen en eindigen altijd tegelijk. En zo niet, dan doen we het over.” Bak staat bekend om zijn enthousiasme en dat slaat over op het publiek. Veenswijk: “Dan laat hij eerst alleen de mannen zingen, dan de vrouwen, dan weer hard, dan weer zacht. Er ontstaan hier op zo’n avond warme kerstgevoelens.” Bak: “De kernwoorden van de Kerst Volkszang zijn knus, warm, gezellig en laagdrempelig. Mensen hebben hier gewoon een leuke avond. Ik zelf ook. Dat heeft te maken met de tijd van het jaar. Kerst heeft voor mij een apart plekje. Het is een leuke en sfeervolle tijd en de Kerst Volkszang past daar naadloos in.” Samen zingen heeft iets moois, voegt Veenswijk eraan toe. “Net als voor een voetbalwedstrijd gezamenlijk het Wilhelmus wordt gezongen; dat heeft toch iets. Zeker in de Maria van Jessekerk, waar de akoestiek heel goed is. De liederen klinken hier als een klok.” Jaarlijks hoogtepunt is als tijdens het slotlied ‘Stille nacht, heilige nacht’ het hele publiek haar kaarsjes aansteekt. Naast alle muzikale gezelligheid zal Joost Verhoeff een kerstgedicht van Betsie Ruygt voordragen en wordt gecollecteerd voor het goede doel. Verder gaat het vooral om de muziek. “Want het moet niet op een mis gaan lijken”, besluit Gregor Bak. De toegang is gratis, een programmaboekje en kaars kosten 2 euro 50.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1