Afbeelding

Eeuwenoud Deo Sacrum is op zoek naar versterking

cultuur

Editie: Week 12, Jaargang 22 |

Deo Sacrum in feestkledij bij gelegenheid van het 58ste lustrum

DELFT - Deo Sacrum, één van Nederlands oudste zangkoren, is op zoek naar verjonging. De 31 dames en 21 heren hebben inmiddels een gemiddelde leeftijd bereikt die een verjongingsslag rechtvaardigt.


“Vorig jaar hebben we ons 58ste lustrum gevierd”, zegt vicevoorzitter Aalders. “We zijn waarschijnlijk een van de oudste zangkoren van Nederland. De gemiddelde leeftijd van onze koorleden is inmiddels opgelopen tot 66 jaar en dat gemiddelde is duidelijk te hoog.”
Deo Sacrum is een 291 jaar oud kerkkoor dat zich uitsluitend toelegt op kerkelijke muziek en op het luister bijzetten van kerkelijke vieringen. “We hebben een breed repertoire van schitterende klassieke kerkmuziek. Zo zingen we de missen van Bruckner, Gounod, Haydn en Mozart om er maar een paar te noemen. Je zou verwachten dat al onze leden een katholieke achtergrond hebben, maar niets is minder waar. We hebben ook  leden die zo geïmponeerd zijn door de schitterende muziek dat ze graag met ons meezingen.”
Het lidmaatschap van Deo Sacrum brengt wel een aantal verplichtingen met zich mee. “We verwachten van onze leden dat ze elke donderdagavond van half negen tot kwart over tien komen repeteren. De heren draven zelfs om kwart voor acht op voor de extra repetitie van de Gregoriaanse gezangen. Daarnaast zingen twee tot drie keer per maand tijdens de eucharistievieringen in de Maria van Jessekerk. Bovendien zingen de heren elke tweede zondag van de maand ’s middags een volledige Gregoriaanse mis. Daar komen van heinde en ver mensen op af.”


De sfeer binnen Deo Sacrum is volgens vicevoorzitter Aalders geweldig. “Voor een aantal van onze leden is het koor de vervangende huiskamer. Er heerst een geweldige sfeer binnen de groep. Dat moet natuurlijk ook wel, want je moet samen mooie muziek maken en dat kan alleen als je goed met elkaar optrekt en vooral goed naar elkaar luistert. Een teken aan de wand is het feit dat bij onze repetities altijd 85 procent van de leden aanwezig is.”


Mensen die Deo Sacrum willen komen versterken kunnen zich aanmelden bij secretaris Sjef Werry. “Hij zal de mensen uitnodigen om een paar repetities bij te wonen. In principe is iedereen van harte welkom. Waarschijnlijk zullen er ook mensen zijn die niet weten over welke stemsoort ze beschikken. Zij worden uitgenodigd om voor te zingen voor onze dirigent Petra Veenswijk. Zij bepaalt de stemsoort.” Geïnteresseerden kunnen aanmelden via e-mailadres www.sjef.werry@hetnet.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12