Peter Oord en Marijtje Pronk (Foto: Koos Bommelé)
Peter Oord en Marijtje Pronk (Foto: Koos Bommelé)

Businessclub Theater de Veste: theater voor iedereen

Algemeen

DELFT - Theater de Veste vervult een verscheidenheid aan functies in Delft. Theaterdirecteur Marijtje Pronk en hoofdsponsor Peter Oord van DC Beheer Brandveiligheid en Advies zien het theater naast een plek om te ontspannen en te resetten ook als mogelijkheid om te verbinden.

Door: Christine Lvov

Om als theater een sociale functie in de stad te kunnen blijven vervullen, zijn sponsoren noodzakelijk. “Theater de Veste bestaat mede dankzij de businessclub,” vertelt Marijtje, “Verschillende bedrijven in Delft, klein en groot, zorgen ervoor dat het theater gesteund wordt.” In de coronatijd moest de toenmalige hoofdsponsor van het theater zich terugtrekken omdat het sponsorbeleid veranderde. “Dat was voor ons een flinke schok.” Peter Oord, eigenaar, oprichter en directeur van het Delftse DC Beheer, besloot toen naar voren te stappen en zich aan te bieden als hoofdsponsor. “Wat zo bijzonder was, was de inhoudelijke klik die we met Peter hadden. We runnen onze organisaties op dezelfde manier.” Het viel Marijtje op dat Peter een sociaal maatschappelijk verantwoord ondernemer was: “Iemand met een groot sociaal hart, die besef heeft van de sociale functie van theater.”

Verbinding
Marijtje en Peter zijn het erover eens dat het theater een belangrijke plek is in de stad, zeker in een tijd waarin mensen, onder andere door mobiele communicatie en sociale media, van elkaar vervreemd dreigen te raken. “We vinden het belangrijk dat er plekken zijn in de stad waar je elkaar nog live tegenkomt en we merken ook dat hier veel behoefte aan is. Het zijn rare tijden, er gebeurt veel in de wereld, en hier kunnen mensen even resetten.” Het programma van het theater is echter meer dan een middel voor ontspanning. “Naast theatervoorstellingen en feestelijke randprogrammering hebben we ook filosofie- en debatavonden en theatercolleges, waarbij mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan over actuele onderwerpen.” Ook dit filosofie- en debatprogramma is, net als het bijzondere jeugdtheateraanbod van Theater de Veste, te danken aan de steun van de sponsoren, maar de relatie tussen theater en sponsor betreft meer dan financiën. “De sponsoren zijn ook inhoudelijk betrokken bij het theater, we komen regelmatig bij elkaar om ideeën uit te wisselen. We hopen dat meer bedrijven dit voorbeeld volgen en sponsor worden.” Onlangs besloot het theater samen met de businessclub om een deel van het bedrag te gebruiken om ook mensen met een kleine beurs een kans te geven om naar het theater te gaan, door hoge kortingen en vrijkaarten beschikbaar te stellen. Marijtje en Peter vinden het belangrijk dat theater betaalbaar blijft, zodat het theater voor iedereen een plek van verbinding kan zijn.

Sponsor van de maatschappij
In het runnen van DC Beheer zoekt Peter ook naar mogelijkheden om te verbinden en een steentje bij te dragen aan de maatschappij. “Het is bijzonder om te zien dat je, hoe klein je bedrijf ook mag zijn, een verschil kunt maken,” vertelt hij. Peter maakt dat verschil door het theater te sponsoren, maar ook door het ‘sponsoren’ van jong talent. “In ons nieuwe bedrijfspand gaan we de DC Beheer Academy oprichten, om VMBO- en MBO-leerlingen een kans te geven om zich te ontwikkelen.” Voor Peter is ondernemen niet het binnenhalen van geld, maar het investeren in wat belangrijk is. “En wat je geeft, krijg je uiteindelijk altijd terug.”