Marijtje Pronk is directeur van Theater de Veste (Foto: De Schaapjesfabriek)
Marijtje Pronk is directeur van Theater de Veste (Foto: De Schaapjesfabriek)

Theater de Veste: ‘Live en leuker dan ooit!’

Algemeen

DELFT - Dit theaterseizoen ontvangt Theater de Veste weer veel grote namen en gezelschappen. Directeur Marijtje Pronk presenteert vol trots het nieuwe theaterprogramma en staat te popelen om weer meer bezoekers te mogen ontvangen.

Door Cheyenne Toetenel

Het is een onzekere tijd (geweest) voor de cultuursector, zo ook voor Theater de Veste. “We hebben te maken gehad met verschillende lockdowns, maar zijn toch ook een behoorlijke periode open geweest met beperkingen en een kleinere capaciteit”, vertelt Marijtje. “Ondanks de beperkingen hebben we prachtige voorstellingen gehad waarbij het publiek vanwege de kleinschaligheid een VIP-behandeling kreeg. Daarnaast hebben we met livestreams gewerkt.” Op die creatieve oplossingen van het theater waren veel positieve reacties. “Juist in moeilijke tijden ontdek je hoe mooi de wereld is en hoeveel mensen de cultuursector steunen. Ons theater kreeg een waardering van een 8,7 en uit onderzoek van onderzoeksbureau Beerda bleek dat de bekendheid en waardering van Theater de Veste juist afgelopen anderhalf jaar enorm is gegroeid. En juist in deze tijd zijn veel mensen ‘Vriend van Theater de Veste’ geworden, dat is heel bijzonder en hartverwarmend. Ook worden we gedragen door lokale en regionale ondernemers van onze businessclub. Daarnaast hebben veel mensen die tickets hadden voor een geannuleerde voorstelling gekozen het bedrag te doneren. Echt geweldig. Tachtig procent van die donatie komt bij de artiesten en hun team terecht; de mensen, namelijk veelal ZZP’ers, die het heel zwaar hebben gehad. Ik ben iedereen ontzettend dankbaar en vind het prachtig om te zien dat zoveel mensen Theater de Veste een warm hart toedragen.”

Grote namen
Dit theaterseizoen staan veel grote namen op het programma. “Dat heeft ook te maken met het feit dat Delft heel geliefd is bij artiesten”, aldus Marijtje. “Het Delftse publiek wordt over het algemeen gezien als publiek dat veel teruggeeft en spontaan is. Dit helpt ons om al die geweldige namen binnen te halen. We hebben op muziekgebied ook weer mooie artiesten. Zo komen onder meer Wende Snijders, Simone Kleinsma, Jett Rebel, Glen Faria en Karin Bloemen. Iedere maand hebben we op zondagmiddag een kamerconcert op topniveau. En Alex Klaasen komt bij ons zijn allereerste try-out spelen van de productie ‘Snowponies’. Op cabaretgebied hebben we Pieter Derks, Marc-Marie Huijbregts, Rundfunk, Plien & Bianca, Roué Verveer en Ton Kas. Voor de jeugd hebben we onder meer ‘De Winter Gruffalo’ en ‘De Waanzinnige Boomhut van 52 Verdiepingen’, ‘Sneeuwwitje’  van Theater Terra, maar ook André Kuipers met een experience voor het hele gezin. Op toneelgebied hebben we topgezelschappen en -namen, zoals Hans Croiset en Anne Wil Blankers, Het Nationale Theater en Maria Goos met een zelfgeschreven voorstelling waarin ze zelf meespeelt. We hebben ook weer spetterend aanbod voor studenten en jongeren op het gebied van muziek, theater en debat. Tot slot hebben we op het gebied van innovatie en debat actuele lezingen door Hans Goedkoop, Maarten van Rossem en Damiaan Denys. In samenwerking met Studium Generale organiseren we daarnaast vijf lezingen over de slavernijgeschiedenis van Nederland. Ook de filosofische cafés, waar je met een biertje erbij met elkaar in debat kunt, zijn terug.”

Persoonlijke tips
Welke voorstellingen zou Marijtje eigenlijk zelf bezoeken, als zij geen directeur maar gast was van het theater? “Dan zou ik zeker naar het gezelschap Jakop Ahlbom gaan met de voorstelling ‘Vielfalt’. Dit is een visueel filmische en spectaculaire voorstelling waarin dingen gebeuren die je niet voor mogelijk houdt in het theater. Dit Nederlandse gezelschap is wereldberoemd en heeft veel prijzen gewonnen. Ook interessant voor mensen die niet zo vaak naar het theater gaan. Als je in optima forma de magie van het theater wil meemaken moet je dit gezien hebben.” Wat Marijtje ook tipt is Trojan Wars van Het Nationale Theater. “Deze bingewatch-voorstelling met een grote cast gaat over de oorlog tussen de Grieken en Trojanen. Deze must-see is met eten tussendoor. Tot slot is Marijtje zeer onder de indruk van Nasrdin Dchar. “Hij toont drie voorstellingen op één avond waarin cabaret, toneel en verhalen samenkomen. Tv-kok Nadia Zerouali verzorgt tussendoor het eten. Een heel bijzondere avond uit.”

Tickets
Tickets zijn afgelopen woensdag in de verkoop gegaan en het loopt storm, stelt Marijtje. “We zien dat het publiek weer staat te trappelen om naar onze voorstellingen te gaan. Vooralsnog wordt bij de voorstellingen tot en met 1 november 2/3 van het aantal beschikbare kaarten verkocht. Kaartjes voor de grote namen zijn momenteel nog wel te bemachtigen, maar wacht vooral niet te lang want de belangstelling is groot. En mocht een voorstelling vanwege coronamaatregelen onverhoopt niet gespeeld kunnen worden, dan ontvang je je aankoopbedrag van je tickets retour.” Wie het theater bezoekt moet conform de landelijke overheidsregels bij de ingang een coronatoegangsbewijs kunnen tonen. “Dat is denk ik heel positief voor het publiek, want het betekent dat je weet hoe het is gesteld met de veiligheid. Ook ons optimale ventilatiesysteem draagt daaraan bij. Wees welkom in onze ‘theaterbubbel’ en beleef de magie van theater!”

Afbeelding