Paul Friskes
Paul Friskes

Einde van Inloophuis Debora komt angstaanjagend dichtbij

Algemeen

DELFT - Ondanks tachtig vrijwilligers en meer dan vijfduizend gasten per jaar, dreigt het Inloophuis Debora haar deuren te moeten sluiten. Door een te kort aan sponsoren kan het inloophuis bijna niet meer rondkomen en is de organisatie dringend opzoek naar nieuwe sponsoren.

Door Sara Tholenaars

Het Inloophuis Debora is een ontmoetingscentrum voor mensen die zijn getroffen door kanker en voor hun naasten. Het inloophuis is een plek waar de gasten even uit hun bubbel kunnen stappen en met lotgenoten samenkomen. In de Debora worden er leuke activiteiten georganiseerd, denk aan schilderles, zangles, yoga. Ook komt er wel eens een kapster en een visagist langs om de gasten in de watten te leggen. De deuren staan voor de gasten vijf dagen per week open, maar zoals het er nu uitziet zullen de deuren snel voor hen sluiten. Dit komt door het tekort aan sponsoren. Samen met initiator Koos van der Burg, heeft Paul Friskes een spinning evenement georganiseerd om geld op te halen, zodat het inloophuis zijn deuren niet hoeft te sluiten voor haar geliefde gasten.

Sponsoren kwijt
Paul Friskes is al bijna vijf jaar voorzitter van de Debora Partnership Club en van de Commissie Sponsorwerving. Toen hij aantrad als voorzitter heeft hij binnen vijftien maanden ervoor gezorgd dat het Inloophuis Debora zijn honderdste sponsor binnenhaalde. Elke sponsor betaalde vijfhonderd euro per jaar, waar het inloophuis erg dankbaar voor was, aangezien zij dat geld erg hard nodig hadden om overeind te blijven. Net als vele andere is het Inloophuis Debora enorm geraakt door de corona pandemie en zijn zij daarom een groot aantal sponsors nu kwijt.Zo komt het einde steeds dichterbij voor het inloophuis.

Van het geld van de sponsoren kan het inloophuis haar huur, gas, water en licht betalen. Door corona zijn er behoorlijk wat partners afgehaakt. Ook zijn er partners na een aantal jaar gestopt, omdat zij een ander goed doel wilde steunen. Een groot deel van de inkomsten valt op deze manier weg. “Wij hebben het financieel ontzettend moeilijk op dit moment. Eigenlijk kunnen we nu al niet meer rondkomen. Als het zo langer doorgaat moet het inloophuis sluiten en dat mag gewoon niet gebeuren”, vertelt Paul Friskes. Er is een enorme behoefte aan het inloophuis en het zou enorm zonde zijn als dit tot haar einde komt. Ondanks dat het inloophuis aan een enorme maatschappelijke behoefte voldoet, kan het inloophuis niet meer rondkomen.

Spinnen voor Debora
Vorige week dinsdag is het evenement gestart en het zal acht weken duren. Onder leiding van Koos van der Burg gaan twintig spinners een uur lang spinnen om geld op te halen voor het inloophuis. Koos organiseert regelmatig spinningevenementen voor goede doelen en hij heeft Paul benaderd om een evenement te organiseren voor Inloophuis Debora.
Het spinningevenement vind plaats in een zaal van de TU Delft die zij gratis ter beschikking hebben gesteld. Er doen twintig spinners mee. Per keer betalen zij tien euro. De bedoeling is dat alle spinners sponsoren zoeken. Ook zal er per spinningdag een hoofdsponsor zijn. Die betaalt dan 250 euro. De eerste hoofdsponsor is SV Den Hoorn.

Keihard spinnen
De spinners gaan een uur lang keihard spinnen onder leiding van Koos van der Burg. Koos is spinninginstructeur en met zijn enorme energie en opzwepende muziek zorgt hij ervoor dat de spinners keihard gaan fietsen. Met een afwisseling van rock en rustige muziek, wordt zo de juiste sfeer gecreëerd. De meeste spinners zijn ex-voetballers uit de regio. Verder fiets ook Betty Stoelinga mee.

Kerstbijeenkomst
Met kerst zal Golfbaan Midden-Delfland, een tweedaags kersttoernooi organiseren, waar heel veel sponsoren prijzen voor beschikbaar zullen stellen. Alle deelnemers betalen 1,50 euro extra voor het inloophuis. Het geld dat wordt opgehaald, verdubbelt de golfbaan weer. Vorig jaar kon het kersttoernooi helaas niet doorgaan vanwege Corona. Ook is er een keer per jaar een partneravond in de Botanische Tuin. Hier worden de partners bij gepraat over de ontwikkeling binnen de organisatie. Ook heeft helaas dit niet plaats kunnen vinden in het afgelopen jaar.

Bedrijven die interesse hebben om partner te worden van Inloophuis Debora, kunnen altijd Paul Friskes bellen (0653292586). Voor Bedrijven is een gift fiscaal aftrekbaar en zij zitten nergens aan vast. Op www.inloophuisdebora.nl worden de bezoekers weer doorgelinkt naar de websites van de partners van Inloophuis Debora. Voor vragen komt Paul Friskes graag langs om in gesprek te gaan