Er blijven wilde dieren opgevangen worden in Delft
Er blijven wilde dieren opgevangen worden in Delft

Officiële opening Wildopvang Haaglanden in Delft

Algemeen

DELFT - Op 1 april 2023 is het dan zover. Vanaf die datum is er weer een opvangcentrum voor inheemse beschermde dieren aan het Linneauspad 5 in Delft. Wildopvang Haaglanden opent haar deuren op de vertrouwde locatie in Delft.

Opening
Om 14.00 uur worden toespraken gehouden door de Geertje Krechting,  voorzitter van stichting knaagdierenopvang het Knagertje en stichting Wildopvang Haaglanden, en door wethouder Frank van Vliet van de gemeente Delft. Rond 14.30 uur vindt de officiële openingshandeling plaats, gevolgd door een rondleiding in de opvang. Hierna is de gehele opvang tot 20.00 uur nog te bezoeken voor iedereen.

Na 20.00 uur gaat de deur dicht en worden de laatste voorbereidingen getroffen om de wilde dieren, zijnde hazen, wilde konijnen en egels, die nu nog in het pand aan de Haagse Stieltjesstraat opgevangen worden, te ontvangen. Op zondag 2 april worden die dieren overgebracht naar Delft en is bezichtiging van de opvang nog slechts beperkt mogelijk.

Verloop
In oktober 2022 kreeg iedereen in de regio het onverwachte en harde bericht dat collega opvangcentrum Wildopvang Zuid-Holland per vrijwel direct geen dieren meer op zou vangen en dit de aanloop was naar liquidatie van deze stichting per 31 december 2022. Hierop werd door stichting knaagdierenopvang het Knagertje geïnformeerd wat er zou kunnen gebeuren om de sluiting van deze zeer geroutineerde
collegaopvang te voorkomen. Helaas bleek dit uitgesloten en moest er een ‘plan B’ komen. Het ging tenslotte jaarlijks om in totaal duizenden dieren die elders onderdak zouden moeten gaan vinden.
Na meerdere bezoeken en veel overleg tussen de beide stichtingen werd besloten een poging te doen om minimaal een deel van de werkzaamheden en ook de bijbehorende kennis te behouden voor de opvangwereld. Tussen de beide opvangcentra was het snel rond. Stichting knaagdierenopvang het Knagertje had al een lange ervaring met opvangen van wilde konijnen, hazen en knaagdieren, al was het op kleinere schaal, en met de aanvullende ondersteuning van de mensen van Wildopvang Zuid-Holland zou ook de grotere schaal weinig problemen op moeten leveren. Voorwaarde zou wel zijn dat het pand van de Wildopvang aan het Linnaeuspad in Delft overgedragen moest worden, omdat zoveel wilde dieren opvangen in een pand waar ook tamme konijnen en knaagdieren opgevangen worden niet echt wenselijk is.
Na uitgebreid overleg met de gemeente Delft, onder andere over overdracht van de sloopverplichting die op het pand aan het Linneauspad bleek te rusten, bleek het voor stichting knaagdierenopvang het Knagertje mogelijk om zowel de grond te pachten als het gebouw over te nemen met de hernieuwde opening op 1 april als gevolg.

Er blijven dus inheemse wilde dieren opgevangen worden in Delft, al is dat op dit moment nog beperkt tot hazen, wilde konijnen en inheemse zoog- en knaagdieren. De toekomst zal leren of het daarbij blijft.