Jonge konijntjes zonder moeder
Jonge konijntjes zonder moeder

'Laat onze kleintjes niet in de kou zitten!'

Algemeen

DELFT - De Wildopvang Delft bestaat dit jaar 41 jaar. Wilde dieren die ziek of gewond zijn, worden hier met liefde opgevangen. Dat gebeurt het hele jaar door, maar vooral in deze periode worden veel konijnen, haasjes en jonge vogeltjes binnengebracht. Vaak slechts een paar dagen oud. En al die jonge dieren hebben naast voeding en verzorging ook warmte nodig.

Door Cheyenne Toetenel

Nu meer mensen de natuur intrekken omdat de muren op ze afkomen, vinden veel mensen een diertje. Het is rustiger op de straten en wegen, dus de dieren gaan over tot uitbreiding van hun leefgebied met het gevaar gewond te raken. "Woensdag kwam er een moedereend met een grote wond op haar buik bij ons binnen met elf jongen", vertelt voorzitter Willeke van den Heuvel. "Omdat moeders zo verzwakt was, hebben we haar tijdelijk bij haar jongen moeten weghalen. Die kleintjes missen daardoor warmte en moeten deze op een andere manier verkrijgen. Hetzelfde geldt voor de vogeltjes die nog zo klein zijn dat ze geen veren hebben. Ze worden gevonden, zittend onder een boom, alleen in de sloot of zelfs lopend op straat schreeuwend om de ouders. Wij vangen die kleintjes met liefde op in onze opvang."

Rust en warmte
De medewerkers en vrijwilligers van de Wildopvang hebben gemerkt dat rust en warmte de twee essentiële zaken zijn bij het helpen van deze dieren. "Of het nou gaat om een jonkie zonder veren of een dier dat gewond is geraakt. Een couveuse is een geweldig iets om de dieren te helpen." Het gaat om een afgesloten en geluiddichte kamer waarbij de temperatuur volledig is te regelen. "We hebben van collega-opvangen gehoord dat ze sinds zij met couveuses werken 30 tot 40 procent minder diersterfte hebben! De dieren herstellen sneller en de overlevingskans wordt beduidend groter." De Wildopvang Delft heeft momenteel twee couveuses tot de beschikking, maar dat is veel te weinig om de grote stroom dieren die nu binnenkomt een fijn plekje te bieden. Daarom zijn nu minimaal vijf nieuwe couveuses nodig. Maar dat kost geld; ongeveer 499 euro per stuk. Geld dat de opvang niet heeft, dus vragen zij om donaties. "De couveuses zijn niet alleen nu nodig; na de zomerperiode krijgen we ook weer veel baby egels en zieke volwassen egels binnen die óók opknappen van warmte!"

Ondersteuning
"De afgelopen jaren zijn zeer zwaar geweest voor de opvang", vertelt Willeke. "We draaien volledig op donaties en giften van particulieren en incidenteel van een fonds of bedrijf. Vorig jaar zag het ernaar uit dat wij in oktober failliet zouden gaan, maar dankzij een grote communicatiecampagne kunnen we het tot en met dit jaar in elk geval financieel redden. In de tussentijd praten we met gemeentes om ons te ondersteunen, maar door de coronacrisis loopt dat op het moment niet. Tot die tijd kunnen we alleen open blijven door alle gulle giften van mensen die ons en ons werk ondersteunen."

Campagne
De grote zorg van de Wildopvang nu is dat de couveuses er komen. "We zijn een campagne gestart om hier geld voor in te zamelen. Geld kan door iedereen worden gedoneerd via wildopvang-delft.kentaa.com. Bedragen klein of groot, alles helpt mee!" Ook is het mogelijk om een persoonlijke virtuele rondleiding te boeken. Ik laat je de opvang zien, de dieren, de medewerkers. Je kunt vragen stellen, ruimtes of dieren beter bekijken. En het mooie hiervan: Stichting DierenLot verdubbelt de inkomsten van deze rondleidingen!"

Meer informatie over de campagne is te vinden op www.wildopvangdelft.nl/couveuses.

Jonge vogeltjes worden in deze periode veel binnengebracht bij de Wildopvang