Annick de Bruin voor een muurschildering over kinderrechten
Annick de Bruin voor een muurschildering over kinderrechten (Foto: )

Passie met een Gouden Rand: Annick de Bruin

DELFT - Annick de Bruin (79) is al jaren vrijwilliger bij Stedenband Delft-Estelí en heeft ook in het verleden veel voor anderen betekend.

Door Svjetlana Zivkovic

"De Stedenband Delft-Estelí bestaat al ruim vijfendertig jaar, waarvan ik er maar liefst twintig jaar als vrijwilliger bij betrokken ben", vertelt Annick. "Estelí ligt in het noorden van het centraal Amerikaanse land Nicaragua. Er zijn inmiddels al verschillende samenwerkingen met Estelí, denk aan scholen, kerken, bibliotheken, universiteiten en natuur- en sportverenigingen. Tegenwoordig bestaan de contacten tussen Delft en Estelí uit samenwerkingen en uitwisselingen van verschillende organisaties. Delftse scholen hebben bijvoorbeeld een band met scholen in Estelí. De kinderen daar en de kinderen hier, maken kennis met elkaar en met hun manier van leven. Ze Skypen met elkaar, vroeger was het brieven schrijven. De scholieren wisselen informatie uit over dezelfde projecten die daar en hier worden uitgevoerd."

Bezoek aan Estelí
"In 2001 heb ik met een reisgroepje onze zusterstad Esteli bezocht. Ik heb de stad het mooie land en de lieve mensen in mijn hart gesloten. Door het vrijwilligers werk bij de Stedenband houd ik de band met Esteli en de mensen daar sterk. Ik hoop nog jaren mee te werken aan de gezamenlijke projecten van de twee steden. In Esteli bezochten we o.a.
de muurschilderschool en zagen veel muurschilderingen in de stad. In Delft hebben we daarna een muurschildersproject gestart. Muurschilders uit Esteli werden uitgenodigd om in Delft muurschilderingen te maken in samenwerking met leerlingen van basisscholen. De leerlingen kregen les over een bepaald thema daarna maakten zij tekeningen welke werden gebruikt door de muurschilder voor het ontwerp van de muurschildering. Er zijn wel twintig muurschilderingen gemaakt in Delft."

Projecten
Annick en het team van Stedenband Delft hopen nog veel meer projecten in de toekomst op te kunnen zetten. "Het tandzorgproject is een van de succesvolle projecten", vertelt Annick. "Tientallen kinderen hebben al gratis tandzorg ontvangen. Het Stedenband project wordt financieel gesteund door de broodmaaltijd groep. Deze groep collecteert tijdens hun maandelijkse broodmaaltijd in de Raamstraatkerk voor projecten in Esteli, o.a. voor de tandzorg van de arme kinderen. Deze Delftse kerk heeft een band met de Maria Guadalupekerk in Esteli waar de kinderen worden behandeld. Voor dit project vragen we donateurs. Verder ook het Miraflor koffieproject. Voor dit project is de Stedenband in 2019 een actie begonnen genaamd 'Word Vriend van Estelí.' Mensen kunnen hier een steentje aan bijdragen. Alle winst komt ten goede van de koffieboeren. Mail hiervoor naar info@delft-esteli."

Eerder werk
Dit is niet de eerste keer dat Annick vrijwilligerswerk verricht. "Na mijn pensioen ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan bij het Natuur- en Milieucentrum De Papaver. Ik hielp daar met het organiseren van Publieks activiteiten. Vrijwilligers werk speciaal voor en met kinderen doe ik met passie en heb ik al gedaan sinds mijn Middelbare schoolleeftijd; leidster bij hobby clubs voor jongeren en jeugd zomerkampen. Na de Mulo heb ik een verpleegstersopleiding gedaan in Arnhem. Daarna heb ik anderhalf jaar als werkstudente in Amerika gewoond. Ik was de Campus nurse en volgde colleges.Na mijn terugkomst zocht ik naar internationaal werk. Dat vond ik eerst bij de afdeling Inlichtingen Buitenlandse Studenten. Een aantal jaar later was er een vacature bij het toenmalige Congresbureau van de TU Delft. Het Congres Office organiseerde congressen voor verschillende vakgroepen van de TU. Ik herinner mij dat in de jaren tachtig al een congres van Mijnbouwkunde met de NAM over de bodemdaling in Groningen. De grote gasbel was daar ontdekt in 1959 door de NAM."

Oproep
Ken jij een vrijwilliger die zich met passie en al inzet en het verdient om in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!

Meer berichten