Geertje Krechting en wethouder Frank van Vliet in het huidige pand van Het Knagertje in Den Haag (Foto: Koos Bommelé)
Geertje Krechting en wethouder Frank van Vliet in het huidige pand van Het Knagertje in Den Haag (Foto: Koos Bommelé)

Delft behoudt wildopvang in Delftse Hout

Algemeen

DELFT - Waar het er vorige week nog op leek dat er definitief een eind zou komen aan het opvangen van wild in Delft, is er deze week positief nieuws. Stichting Het Knagertje krijgt - onder voorbehoud van enkele formaliteiten - groen licht om het werk van Wildopvang Zuid-Holland op te pakken. 

Door Cheyenne Toetenel 

Het Knagertje krijgt ‘zo goed als zeker’ toestemming van de gemeente Delft om over enkele weken het pand van de inmiddels opgeheven Wildopvang Zuid-Holland te betrekken. Sinds 1979 vangt deze Wildopvang jaarlijks ruim 4000 dieren op uit het wild die ziek, gewond of verweesd zijn geraakt. Dit deden zij op de locatie op het Linnaeuspad 5 in de Delftse Hout. Echter, door financiële zorgen was de Wildopvang genoodzaakt de deuren te sluiten en de stichting per 1 januari te liquideren, “met als gevolg dat er niet voldoende opvang meer is voor wilde dieren, geen werk meer is voor de vrijwilligers en dat veel kennis verloren gaat”, stelde voorzitter Willeke van den Heuvel van Wildopvang Zuid-Holland eerder. Knaagdierenopvang Het Knagertje uit Den Haag heeft daarop aangegeven graag uit te willen breiden middels de locatie van de Wildopvang, om deze problematiek op te vangen. Daarvoor is toestemming van de gemeente Delft nodig. 

Overeenkomst
Een brief vanuit de gemeente Delft, die Van den Heuvel op 27 december jl. ontving, zorgde vorige week voor de nodige ophef. Hieruit ontstond namelijk de misopvatting dat ondanks de lopende gesprekken tussen gemeente en Het Knagertje, de Wildopvang Zuid-Holland de opstallen op het gehuurde terrein aan het Linnaeuspad op eigen kosten diende te slopen. De zorgen die hieruit ontstonden blijken nu ongegrond. “De onderhandelingen waren op dat moment nog in volle gang”, legt wethouder Frank van Vliet uit. “Op 30 december kwamen die onderhandelingen tot positief resultaat en hebben we een intentieovereenkomst getekend dat Het Knagertje de plek mag gaan huren.” Voordat deze overeenkomst definitief wordt, moeten twee formaliteiten worden afgerond. “Ten eerste moet het college komende week een definitief besluit nemen. Ten tweede moeten wij als gemeente ook anderen de kans geven de locatie te huren. Mensen kunnen daar aanspraak op maken gedurende een bezwarenperiode van drie weken. Indien wij geen bezwaren ontvangen, kan Het Knagertje per februari aan de slag in Delft.” Van Vliet is enthousiast over deze ontwikkeling. “De reden om als gemeente met Het Knagertje in zee te gaan, is het belang van goede wildopvang. Dat zich een professionele partij aandient die ervaring heeft, alle vergunningen bezit en dit werk graag in Delft wil doen is fantastisch.”

Financiën
Vanuit de gemeente zijn kritische vragen gesteld aan het bestuur van Het Knagertje. “We hebben natuurlijk gezien dat de Wildopvang Zuid-Holland heeft moeten stoppen en dat is niet zonder reden”, aldus Van Vliet. “Het is bijvoorbeeld hartstikke ingewikkeld om de financiën rond te krijgen, maar na intensief gesproken te hebben over de plannen en werkwijze hebben wij er alle vertrouwen in dat het de stichting gaat lukken.” Het Knagertje is in tegenstelling tot Wildopvang Zuid-Holland niet afhankelijk van subsidies en donaties, maar heeft een eigen verdienmodel, legt voorzitter Geertje Krechting van Het Knagertje uit: “Wij krijgen onze financiën rond, grotendeels door de opbrengsten van ons knaagdierenpension in Den Haag. Die draait fantastisch. Daarnaast hebben we plannen om uit te breiden met een webwinkel en willen we bij de wildopvang certificaten maken zodat mensen een dier symbolisch kunnen adopteren. We hebben genoeg creativiteit om te kunnen blijven draaien. Al zijn donaties natuurlijk ook heel fijn.” Van Vliet geeft aan dat de gemeente Delft, net als het eerder deed voor Wildopvang Zuid-Holland, een deel van het beschikbare budget zal besteden aan subsidiëring van de nieuwe opvang.

Mooie plannen
Krechting vertelt uitbundig over de plannen die de stichting heeft met het pand. “We gaan een groot succes van onze nieuwe ‘Wildopvang Haaglanden’ maken, daar ben ik van overtuigd!”, begint ze. “Hoewel we niet kunnen wachten om de wilde zoogdieren hier een plekje te bieden, beginnen we zodra we de sleutel krijgen direct met verbouwen. Het belangrijkste is dat we een quarantaineruimte maken en plek voor de ziekenboeg. Bovendien willen we snel de konijnen- en hazenopvang en de egelopvang klaar hebben, zodat we die de komende drukke periode alvast kunnen opvangen. Als die onderdelen klaar zijn, kunnen we gaan uitbreiden.” De egels, wilde konijnen en hazen die nu al binnenkomen op de locatie in Den Haag, zullen straks overgaan naar Delft. “We willen die duidelijke scheiding behouden; tamme knaagdieren vangen we op in Den Haag en de wilde zoogdieren in Delft. Vogels verlenen we wel eerste hulp, maar brengen we voorlopig daarna over naar de vogelopvangen in de regio.”

Educatie
Een belangrijk aspect dat Het Knagertje mee wil nemen naar Delft, is natuureducatie. “Het is goed om te laten zien hoe je de natuur beter tot dienst kan zijn, zodat wij uiteindelijk steeds minder dieren hoeven op te vangen. Wij komen graag langs op scholen, om kinderen hierover te vertellen.” Krechting ziet ook een mooie samenwerking voor zich met de andere natuurorganisaties op het plein aan het Linnaeuspad. “Hoe leuk is het als we gezamenlijk een open dag kunnen organiseren. Wij willen ons pand ook zo inrichten dat bezoekers vanachter glas kunnen meekijken naar de verzorging van de dieren. Zo zien de mensen wat er allemaal bij een wildopvang komt kijken, zonder dat het welzijn van de dieren eronder lijdt.”

Vrijwilligers
Het Knagertje draait volledig op vrijwilligers, dus zijn deze hard nodig om de plannen waar te maken. “Dat gaat al de goede kant op”, vertelt Krechting. “Inmiddels hebben al acht vrijwilligers van Wildopvang Zuid-Holland aangegeven ons te willen blijven helpen en daarnaast hebben we nieuwe vrijwilligers aangetrokken. Maar meer vrijwilligers kunnen we goed gebruiken, zowel bij de tamme dieren in Den Haag als bij de wilde dieren in Delft. Van jong tot oud, met of zonder beperking, iedereen is welkom. Dus kom ons vooral helpen!”