De afgelopen periode zijn meer jonge dieren binnengebracht dan in voorgaande jaren
De afgelopen periode zijn meer jonge dieren binnengebracht dan in voorgaande jaren

Bijzonder druk jaar voor Wildopvang

Algemeen

DELFT - De eerste helft van 2020 zit er al weer op, en wat een bijzondere periode was dat. Terwijl iedereen probeerde een goede balans te vinden tussen thuis werken, thuis onderwijs en afstand houden, stroomde de Wildopvang vol met dieren.

Particulieren en dierenambulances stonden elke dag voor de deur van de opvang. Even een frisse neus halen en dan een dier in nood of zonder ouders vinden. "We hebben gemerkt dat in onze regio veel mensen wonen met een groot hart voor dieren, die betrokken zijn bij de dieren die zij vinden én die onze opvang allemaal goed weten te vinden", aldus Willeke van den Heuvel, voorzitter van de Wildopvang Delft en omstreken.

Toename
In mei en juni kreeg de opvang maar liefst 22 procent meer dieren binnen ten opzichte van deze maanden in 2019. Dit waren voornamelijk baby vogels zoals kauwen, eksters, merels, pijltjes en koolmezen. Ze ontvingen ook beduidend meer baby hazen en zieke egels dan voorgaande jaren. Heel veel bekjes om te voeren dus. "Voor al die dieren hebben we veel mensen, voeding én medische zorg nodig. Qua mensen een behoorlijke uitdaging door corona. Veel vrijwilligers durfden niet te komen werken, dus we hebben extra personeel in moeten huren om alle dieren de noodzakelijke zorg te kunnen bieden. Verder hebben wij veel extra kosten voor medische ondersteuning en medicatie moeten maken voor dieren die hulp van dierenartsen nodig hadden. Al met al veel dieren en dus ook extreem hoge kosten. In een periode dat onze inkomsten hard achterbleven. We kregen te maken met een open dag begin april die niet doorging door corona en onze pin en collectebus die al maanden onaangeroerd staan, omdat brengers van dieren niet binnen mogen komen." De voorzitter verzoekt daarom het college en de raad om het probleem op de agenda te zetten.