De bevers kunnen mogelijk voor veel problemen zorgen (Foto: Natuurmonumenten - H. vd Steenhoven)
De bevers kunnen mogelijk voor veel problemen zorgen (Foto: Natuurmonumenten - H. vd Steenhoven)

College doet toezegging beverprotocol

Algemeen

DELFT - Twee maanden geleden vroeg de AWP Delfland om een beverprotocol. De ruimte voor bevers in het dichtbebouwde Delfland lijkt namelijk beperkt, waardoor de kans op overlast in de toekomst reëel is. Inmiddels heeft het College van Delfland het protocol toegezegd.

In heel Nederland zijn er nu al meer dan 2000 bevers en ze nemen nog steeds in aantal toe. Dat is op zich goed nieuws, want de bever is enige tijd uitgeroeid geweest in Nederland. Eerder al meldden we dat de bever ook terug is in Delfland. De Algemene Waterschapspartij (AWP) draagt de bever een warm hart toe, maar wijst ook op de mogelijke problemen die de dieren veroorzaken. "Bevers zijn grote beesten", vertelt Hans Middendorp, fractievoorzitter van AWP. "Ze hebben een flink territorium nodig om voldoende boombast te knagen. In Delfland is er niet zo heel veel ruimte voor bevers. Het kan best voorkomen dat bevers daarom bijvoorbeeld een plekje zoeken onderaan het talud van een snelweg - dat kan heel gevaarlijk zijn." Daarom heeft de AWP schriftelijke vragen gesteld over hoe Delfland wil omgaan met de bevers. 

Beverprotocol
Het College van Delfland heeft de suggestie voor een beverprotocol overgenomen. Daarmee kan een ontheffing 'op voorhand' gegeven worden, zodat er snel gereageerd kan worden. De bever is een beschermde diersoort en mag zonder deze ontheffing niet gevangen, verstoord of gedood worden. Ook rust- of voortplantingsplaatsen mogen zonder ontheffing niet beschadigd worden. In het rapport van het college is verder te lezen: "In dit stadium is bestrijding van bevers in Delflands beheergebied niet opportuun. De focus zal de komende periode liggen op monitoren en afhankelijk van groei van de populatie het al dan niet ontmoedigen met de minst ingrijpende maatregelen." De AWP is blij dat het beverprotocol is opgesteld.