Elke week komt een groep cliënten van Middin helpen met het verspreiden van de kranten en folders
Elke week komt een groep cliënten van Middin helpen met het verspreiden van de kranten en folders

'Samenwerken met Middin is een groot feest!'

Algemeen

DELFT - Al enkele jaren werken cliënten van Middin met veel plezier bij RODI Media zh. Deze bijzondere samenwerking was vanaf het begin meteen een groot succes!

Als op eigen kracht meedoen in de samenleving niet lukt, biedt Middin passende zorg en ondersteuning. De Delftse organisatie ondersteunt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een beperking bij het leiden van hun eigen levens volgens hun eigen wensen en toekomstbeelden. Middin gaat daarbij uit van de eigen kracht van mensen en stimuleert hen om te doen wat bij hen past, zodat ze durven te kiezen en hun eigen leven kunnen leiden. Sinds twee jaar werkt de organisatie samen met RODI Media zh.

Samenwerking

"Dat begon eigenlijk omdat wij met een probleem zaten", vertelt Bram Rontberg jr van RODI. Hij is op zijn dertiende begonnen als krantenloper en staat inmiddels, samen met zijn vader, aan het roer van het familiebedrijf. "We hebben ruim zevenhonderd bezorgers in dienst die wekelijks de folders en kranten rondbrengen, maar voor een aantal wijken lukte het maar niet om vaste bezorgers te vinden. In die periode werkten we samen met een aantal scholieren van het Herman Broerencollege, waar moeilijk lerende en verstandelijk beperkte kinderen naar school gaan. Dat zette ons aan het denken, want waarom zouden we niet eenzelfde samenwerking aangaan om de kranten te bezorgen? We hebben toen contact opgenomen met Middin. Daar zijn toen een paar mensen van langsgekomen en dat bleek goed uit te pakken!" De samenwerking was vanaf het begin meteen een groot succes. "Er zijn nu zes wijken die wekelijks door cliënten van Middin gelopen worden."

Dagprogramma
Middin heeft jarenlange ervaring met kwetsbare burgers in de wijk. Een groep vakbekwame medewerkers biedt ondersteuning en zorg op woonlocaties, aan huis en in activiteitencentra. Dylan is een van die medewerkers. Hij gaat vaak mee met de krantenronde en heeft een hoop mooie dingen zien ontstaan door de samenwerking met RODI. "Het zorgt ervoor dat onze cliënten op bepaalde dagen een vast dagprogramma hebben", legt Dylan uit. "Mensen weten dan: op donderdag en vrijdag gaan we altijd naar RODI en daar hebben we een aantal vaste opdrachten die we gaan uitvoeren. Bovendien krijgen ze hierdoor mee dat ze echt bijdragen aan de samenleving. Ze brengen een krant rond en die wordt door mensen gelezen, dus de lezers zijn op die manier afhankelijk van de bezorgers. Dat is heel mooi." Maar naast betekenisvol is de bezorgbaan ook gewoon heel leuk. "Op maandag beginnen ze er vaak al over. Dan is het: 'we gaan aan het eind van de week weer naar RODI om de krant te bezorgen!' Daar kijken ze dan echt al naar uit." En andersom geldt eigenlijk hetzelfde. "Het is altijd gezellig als de mensen van Middin weer langskomen", aldus Bram. "Je krijgt echt energie van deze mensen. Ze zijn altijd zo blij, daar word je zelf automatisch ook vrolijk van. Het zijn ook altijd dezelfde mensen die langskomen, dus inmiddels kennen we elkaar een beetje. Het is altijd een groot feest als ze komen."