Wim van Dorp bij een van de kledingdepots (Foto: Koos Bommelé)
Wim van Dorp bij een van de kledingdepots (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Dorcas Hulp Delft bestaat 30 jaar!

Algemeen

DELFT - Dorcas mag weer terugkijken op een mooi resultaat het afgelopen jaar. Ook 2020 is een bijzonder jaar, want Dorcas Hulp Delft en Haaglanden bestaat dit jaar dertig jaar! Daarnaast wordt de landelijke voedselactie dit jaar voor de 25e keer georganiseerd.

Dorcas begon in Delft als een eenmalig initiatief, waarbij één vrachtwagen met ingezamelde kleding naar voormalig Joegoslavië vertrok. Daar was in 1990 de burgeroorlog uitgebroken, waardoor mensen huis en haard moesten ontvluchten. Wim van Dorp is oprichter van Dorcas Hulp Delft en kan dat moment zich nog goed herinneren. "Dat greep me zo aan, dus ik wilde graag iets doen. Ik heb toen de kerken in Delft en omstreken gebeld en gezegd: laten we iets concreets voor die mensen doen, laten we kleding inzamelen!" Daar werd heel enthousiast op gereageerd. "Binnen no-time hebben we 25 ton aan kleding verzameld." En daar is de hulporganisatie uit ontstaan, die inmiddels is uitgegroeid tot een constante stroom van duizenden tonnen kleding, dekens en schoeisel. Dat wordt gebracht naar de allerarmsten in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. "Ook de jaarlijkse landelijke voedselactie voor Oost-Europa gedenkt dit jaar een jubileum, want die wordt dit jaar voor de 25e keer gehouden!" aldus Wim.

Steentje bijdragen?
Wim loopt dit jaar een alternatieve Vierdaagse om geld op te halen voor waterprojecten in Kenia. Sponsormogelijkheden en meer informatie zijn te vinden op www.dorcashulpdelft.nl. De jaarlijkse voedselactie vindt dit jaar plaats op zaterdag 19 december. Bij verschillende supermarkten kunt u na de kassa producten doneren. Kleding en schoeisel kun je het hele jaar door afgeven op het depot aan de Merellaan 13 en de Staalweg 1 in Delft en op de Vreedesstraat 11 in Delfgauw.