Odette werkt nu vijf jaar als vrijwilliger bij de Kindertuinen Delft. (Foto: Koos Bommelé)
Odette werkt nu vijf jaar als vrijwilliger bij de Kindertuinen Delft. (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Odette Oude Groen

vaste rubrieken

DELFT - Odette Oude Groen (55) houdt niet van stil zitten. Integendeel! Daarom doet ze nu al vijf jaar wekelijks vrijwilligerswerk bij de Voedselbank en bij de Kindertuinen Delft.

Door Bianca Poort

Odette werkt als huiskamerbegeleider in een verpleegtehuis, waar ze er graag voor zorgt dat mensen het fijn hebben. Vijf jaar geleden had ze wekelijks wat meer vrije tijd. "Ik kan niet zo goed niks doen, dus ik was op zoek naar iets om me nuttig te maken", vertelt Odette. "De Voedselbank vind ik een mooi initiatief, want er wordt echt iets voor de mensen gedaan. Ik heb zelf vroeger bij de sociale dienst gewerkt, maar daar zag ik vooral de harde kanten. Het is het niet altijd eenvoudig om een baan te vinden. En ik zag dat mensen die al in de zorgen zaten, ook nog eens op hun kop kregen omdat ze hun rekeningen niet op tijd konden betalen. Met de Voedselbank kunnen we juist iets voor die mensen betekenen." Odette helpt elke woensdag met het verdelen van het voedsel over de pakketten. "Op donderdag wordt het dan uitgedeeld. Daar help ik regelmatig mee." Daarnaast is Odette actief als begeleidster bij een van de Kindertuinen. "Mijn kinderen gingen daar vroeger ook heen en ik vond het zo'n mooi initiatief! Zelf zit ik ook graag mijn handen in de aarde. Ik heb een baan waarbij ik best veel 'in mijn hoofd zit' en buiten kan ik dat lekker allemaal loslaten."

Tekening
De laatste jaren is er op de Kindertuinen veel aandacht voor ecologisch tuinieren, waar de medewerkers een cursus over mochten volgen. "De grond wordt aan het eind van het seizoen niet meer leeg gehaald. Zo blijven de plantenresten op de aarde liggen, waardoor de beestjes in de aarde blijven. Die woelen de aarde om, waardoor de planten beter groeien. Kinderen dat soort dingen mee te kunnen geven, vind ik belangrijk. We hebben maar één planeet en daar moeten we zuinig op zijn!" aldus Odette. "Het mooiste moment was toen een van de kinderen een tekening voor mij had gemaakt. Daarop stond hoe het jaar voor haar was geweest, inclusief de dingen die ze eerst moeilijk vond. Je kunt met kinderen gewoon over die onzekerheden praten. En als een kind dat niet wil, dan is dat ook prima. Ik vind het mooi dat ik op die manier iets kan betekenen voor kinderen. En het doet mij dan ook weer wat, als ik een kind tevreden zie wegfietsen met een tasje rabarberstengels onder zijn snelbinders."

Andere tijden
Vanwege de coronacrisis is het dit jaar even anders op de Kindertuinen. "Er werken veel vrijwilligers die in de risicogroep vallen", vertelt Odette. "Daardoor hadden we niet genoeg begeleiders om wekelijks te tuinieren. Maar alle zaden en planten waren wel al ingeslagen. Een aantal vrijwilligers is de tuinen gaan bijhouden en hebben wat kleine momenten georganiseerd voor kinderen. Er was bijvoorbeeld een middag waarop de kinderen de zaadjes kwamen inzaaien. En een paar weken later werd een plukochtend georganiseerd, zodat de kinderen hun eigen groenten konden plukken." Bij de Voedselbank was het de afgelopen periode juist extra druk. "Veel horecagelegenheden brachten het voedsel dat ze niet konden gebruiken naar ons. Daardoor kwamen ook andere producten binnen dan gewoonlijk, zoals tropische vruchten. Die zijn best prijzig en die koop je zelf niet snel als je je niet zoveel kunt veroorloven. De Voedselbank is natuurlijk overal blij mee, maar het was mooi om ook eens dit soort voedsel te mogen uitdelen."

Doneren
Vorige week kwamen Odettes twee vrijwilligersbanen op een mooie wijze samen. "Er was dus volop geplant en gezaaid in de Kindertuin, maar vanwege de coronacrisis kwamen minder kinderen de oogst ophalen", legt Odette uit. "Er was nu voldoende oogst over om de Voedselbank te helpen met een groot aantal kroppen sla en andijvie. Vorig jaar wilde de tuin al voedsel doneren, maar daar komt meer bij kijken dan je denkt. Qua logistiek is dat een hoop geregel. Je kunt niet zomaar op maandag met een paar kratten sla aankomen, want dat is verlept als je het donderdag pas uitdeelt. Maar nu was het dus gelukt. Dat was leuk, want ik heb die kroppen sla en andijvie zelf staan uitdelen in de kerk!"

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!