'Deze partij staat dicht bij mijn liefde voor mens en natuur...' (Foto: Willem de Bie)
'Deze partij staat dicht bij mijn liefde voor mens en natuur...' (Foto: Willem de Bie) Foto: Willem de Bie

Politiek: Cheraldine Osepa (GroenLinks)

Algemeen

Cheraldine Osepa - GroenLinks

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Stadsbelangen (2), Groep Stoelinga (3). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Cheraldine Osepa van GroenLinks.

Welke opleiding heeft u genoten?
Ik ben in het Caraïbisch deel van ons koninkrijk geboren en getogen, namelijk op Curacao. Op speciaal verzoek van mijn moeder aan de schooldirectrice mocht ik als driejarige al op de kleuterschool, hierna gevolgd door de basisschool. Op mijn 17de rondde ik het VWO af en wist nog niet wat ik wilde studeren. Ik volgde het advies van mijn vader op, die zei 'wie goed gebekt is moet advocaat worden'. Aan de toenmalige Universiteit van de Nederlandse Antillen heb ik een paar jaar Antilliaansrecht gestudeerd.

Ik was leergierig en ook nieuwsgierig naar een leven buiten de eilanden, dus vertrok ik in 1986 naar Nederland om aan de Katholieke Universiteit Brabant 'Taal- en Literatuurwetenschap' te studeren. Ik specialiseerde me in socio-linguistiek en werkte enkele jaren als socio-linguist voor het Eilandgebied Curacao. In de loop der jaren heb ik diverse vervolgopleidingen op het gebied van alternatieve geneeswijzes, spiritualiteit, esoterie en coaching gedaan. Als zzp-er heb ik een praktijk in de spirituele massotherapie. Mijn werkzaamheden hebben als doel om mensen te helpen geest en lichaam als eenheid krachtig neer te zetten in de wereld en ook meer contact te krijgen met hun innerlijke blijdschap.

Wanneer ontstond uw interesse in politiek en wie was uw grote voorbeeld?
Als jong meisje probeerde ik de felle politieke discussies van mijn ouders te volgen, ik begreep dat politiek ook ons gezin aanging. Politiek beïnvloedt de kwaliteit van het leven van mensen en kan ook grote veranderingen brengen in de maatschappij. Op internationaal niveau was ik gefascineerd door de impact van de speeches van Dr. Martin Luther King jr. Op lokaal niveau op Curacao was ik onder de indruk van de manier waarop Wilson Papa Godett als politicus zich inzette om mensen aan de onderkant van de sociale ladder te helpen. Later werd ik op Curacao politiek actief en hield mij vooral bezig met de jeugd, en educatie in de arme wijken.

Waarom koos u voor uw partij?
Toen ik in 2015 in Delft kwam wonen was ik benieuwd naar de achtergrond van de dienstverlening van de gemeente naar de burger toe. Ik werd door GroenLinks benaderd en kwam op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing van 2018. Ik koos voor GroenLinks omdat deze partij dicht bij mijn liefde voor mens en natuur staat. Tevens heeft de partij de kwaliteit van leven van de burgers van onze stad hoog in het vaandel en is heel erg begaan met de toekomst van Moeder Aarde.

Wat ook belangrijk voor mij was bij mijn keuze voor GroenLinks was dat ik binnen de partij persoonlijk verder kan groeien om mezelf beter dienstbaar te kunnen maken voor de maatschappij en mijn medemens. Kortom, ik koos voor een partij die maatschappelijke veranderingen durft in te zetten vanuit de gedachte dat iedereen telt en mee moet kunnen doen in een inclusieve maatschappij.

Hoelang maakt u deel uit van de gemeenteraad?
Als raadscommissielid Sociaal Domein en Wonen sinds april 2018 en als raadslid sinds 30 januari 2020. Pas afgelopen 13 juli heb ik mijn Maiden Speech in de raad gehouden, als eerste raadslid die dit in Delft ooit digitaal vanaf de keukentafel heeft gedaan. Voor mij een bijzonder moment in deze bijzondere tijden.

Wat zijn uw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt u daarin?
Mijn werkzaamheden vallen onder de raadscommissie Sociaal Domein en Wonen en mijn aandachtsgebieden zijn wijkparticipatie, cultuur, inclusiviteit en diversiteit. Wat me in dit werk trekt is dat wanneer we al onze conditioneringen weglaten we allemaal hetzelfde willen, namelijk gelukkig zijn. Als raadslid kan ik een grotere bijdrage leveren aan het geluk van mijn medeburgers. Dit inspireert mij om met passie mijn werk te blijven doen. Binnen onze fractie heeft ieder fractielid een wijk waar meer contact mee is om te kijken waar burgers mee zitten en waar meer aandacht van de gemeente naar toe mag gaan. Mijn wijken zijn Voorhof en Poptahof.

Op welke resultaat van uw politieke inspanningen bent u trots, m.a.w. wat heeft u voor de Delftse bevolking bereikt?
Het laatste onderwerp waar ik woordvoerder van was ging over het Sociaal Uitzendbureau. Groenlinks ondersteunt dit project want het biedt langdurige werkelozen een kans om met intensievere begeleiding aan een baan te kunnen komen. Ik ben trots dat dit project door mag gaan.
Door de coronamaatregelen moest ook ik mijn werkzaamheden aanpassen, maar door al zichtbaar aanwezig te zijn in de gemeenteraad van Delft bereik ik dagelijks resultaat. Ik wil de stem zijn van degenen die zich niet zo goed kunnen verwoorden en niet altijd zichtbaar zijn in onze samenleving.

Wat zou u in uw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
Als raadslid zie ik graag dat de duurzame ontwikkeling van Delft in dienst staat van de bewoners van deze stad. Ik streef ernaar dat alle inwoners van Delft kunnen ervaren dat hun gemeente met hun meedenkt en hun probeert te helpen zonder overbodige bureaucratie of onnodig moeilijk taalgebruik.

Mijn missie is dat alles wat de raad besluit als uitgangspunt heeft: worden onze burgers hier gelukkig van, wordt onze stad hier mooier van, komen de burgers nader tot elkaar, worden we betere mensen, gaan we meer van onze stad houden? Als raadslid wil ik contact blijven onderhouden met de burgers en zie ik graag dat er weinig afstand bestaat tussen politiek en de burger.