Het contract is ondertekend
Het contract is ondertekend

Lumen tekent contract voor nieuw filmhuis

Algemeen

Op 17 februari heeft Filmhuis Lumen de contracten met DUPON Vastgoed en aannemer Vink Bouw voor de bouw van de nieuwe accommodatie getekend. Hiermee start de voorbereiding van de bouwfase.

De bouw van het nieuwe pand staat gepland voor het derde kwartaal van 2023. Lumen zal bezoekers gedurende de komende twee jaar op de hoogte houden van de bouw en staat open voor suggesties.

Financiering
Om verschillende financiële redenen was de verhuizing naar de nieuwe locatie tot voor kort nog onzeker. De koopsom van het nieuwe pand is echter verlaagd en nu de gemeente zich garant stelt voor een hogere lening, zijn de plannen dan toch werkelijk rond. Voor de kosten van de inrichting en technische apparatuur wordt nog wel gezocht naar sponsors. Ook zal er een crowdfundingactie op worden gezet.

Uitbreiding
Het filmhuis, dat zich nu nog aan het Doelenplein bevindt, zal naar verwachting in het voorjaar van 2025 zijn deuren heropenen in De Hooghe Delft, waar het de onderste twee verdiepingen in beslag zal nemen. Daar krijgt Lumen naast twee keer zoveel filmzalen, een prachtig café en een terras in het park ook nog de mogelijkheden voor een openluchtcinema. En die extra ruimte is zeer welkom: het aanbod van kwaliteitsfilms is in Delft in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Volgens bestuursvoorzitter Branka Dessens zal de uitbreiding van het aantal filmzalen niet alleen ruimte bieden voor meer film, ‘’maar ook voor meer specials met makers, film-en beeldeducatie en meer samenwerkingen met andere (kunst)disciplines en organisaties’’. Daarnaast wil de organisatie zich gaan richten op een groter publiek. De nieuwe doelgroepen zijn vooral jongeren en expats.