<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Is Filmhuis Lumen in de nabije toekomst ook in de Spoorzone te vinden? (Foto: RSAJ)
Is Filmhuis Lumen in de nabije toekomst ook in de Spoorzone te vinden? (Foto: RSAJ) (Foto: )

Verhuist het filmhuis naar Nieuw Delft in de Spoorzone?

Ontwikkelaar wil het Delftse DNA van Lumen als onderdeel van nieuw te bouwen 'verticale stad'

DELFT - Filmhuis Lumen kijkt naar de haalbaarheid van een verhuizing naar Nieuw Delft. Samen met andere 'partners in crime': ontwikkelaar Dupon Vastgoed, de gemeente Delft en het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft, moet over twee maanden duidelijk zijn of de plannen levensvatbaar zijn.

Door Ruud Stift

Voorzitter Ted Barendse van Filmhuis Lumen zou blij zijn met een schaalvergroting, want 'op de manier waarop we nu aan het Doelenplein opereren, is er niet veel extra's mogelijk'. Volgend weekend, zaterdag 21 september van 13.00 uur tot 17.00 uur, worden de bouwplannen aan den volke getoond tijdens een volgende editie van Nieuw Delft Presenteert in de publieksruimte van het Stadskantoor aan het Stationsplein 1. Dupon Vastgoed is ook aanwezig om de eerste ideeën voor veld 2.5, de beoogde nieuwe locatie van Filmhuis Lumen, nader toe te lichten.

Bezoekersaantallen
"Wat zijn de kansen, wat zijn de risico's, wat zijn de mogelijkheden op de nieuwe locatie?" vraagt Barendse zich af. "We merken al een aantal jaar dat we bij Filmhuis Lumen meer films zouden kunnen draaien, als we dat afzetten tegen de toenemende bezoekersaantallen. Vorig jaar scoorden we het beste jaar in tijden met 52.000 betalende bezoekers. Dat aantal ligt normaal gemiddeld tussen de 45.000 en 50.000. We hebben nu twee zalen: eentje met 115 stoelen en eentje met ongeveer 50 stoelen. Op de nieuwe locatie worden dat misschien vier zalen, dus meer keuze aan films voor de consument en dan met name films die net uit zijn. Hier is veel vraag naar, dat merken we op. Als we met grotere regelmaat nieuwere films aanbieden gedurende een korte periode, bijvoorbeeld hooguit drie dagen of een week, zit het steevast vol."

Programmering
"Mocht de verhuizing en de daarmee gepaard gaande uitbreiding van vierkante meters doorgaan, gaan we op zeker ook de programmering opnieuw onder de loep nemen. Zo gaan we deze maand op 'werkbezoek' bij twee andere filmhuizen die een samenwerking aangegaan zijn met scholen in de buurt. Er zal niet veel veranderen aan de identiteit van ons filmhuis, we zetten alleen in op een bredere programmering en op samenwerking met andere partners."

Grijs publiek
"We willen meer aanbieden dan wat nu binnen onze mogelijkheden ligt. Uit nationaal onderzoek blijkt dat filmhuizen voornamelijk worden bezocht door grijs publiek. Logisch ook, want die zijn met pensioen en hebben overdag tijd om een film te gaan kijken. Dat zien we als een uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat we een jonger publiek in huis halen? Daarom zijn we een aantal jaar geleden begonnen met een speciaal jeugdprogramma, voor de allerkleinsten. Die komen met jonge vaders en moeders en die maken dan ook kennis met ons theater. Een dezer weken gaan we weer om de tafel met de gemeente. Het moet vooral financieel haalbaar zijn. Hoeveel mensen meer moeten we weten te trekken? Hoeveel consumpties moeten er verkocht worden? Wat zijn de bedrijfskosten? En wat kost het als we meer kwaliteitsfilms willen inhuren?"

Businesscase
Ontwikkelaar Marc du Pon van Dupon Vastgoed uit Haarlem buigt zich over 23 hectare herontwikkeling rondom het spoortunnelgebied, op Veld 2.5 van Nieuw Delft. Dit moet onder meer gaan bestaan uit een bioscoop/filmhuis: circa 1.060 m2 bvo (bruto vloeroppervak), kantoorruimte: circa 1.200 m2 BVO, appartementen: circa 17 stuks met variatie in grootte en een restaurant: circa 400 m2 bvo. Hij zou graag met Filmhuis Lumen 'het Delftse DNA binnen halen'. "We zitten midden in een haalbaarheidsstudie. We verwachten dat deze over een maand of twee afgerond zal worden. De plannen hebben een gedegen, solide businesscase als ondergrond."

Vrijwilligers
Filmhuis Lumen draait op de inzet van circa 100 vrijwilligers, van barmedewerkers tot mensen die de PR en kaartverkoop verzorgen. Weten zij al van de plannen en wat het voor hen betekent? "Ze zijn op de hoogte gebracht en een aantal denkt ook zelf mee. Wij vinden het belangrijk dat de unieke sfeer van Filmhuis Lumen behouden blijft. Er zal op het gebied van bedrijfsvoering ook niet veel veranderen. Filmhuis Lumen heeft een beperkt betaald kader en daarnaast doen we het met vrijwilligers. We zullen er daar dus meer van moeten hebben, als alles zijn beslag krijgt en voltooid gaat worden. Het is niet de bedoeling om mensen weg te sturen en deze te vervangen door betaalde krachten. Er zijn meer voorbeelden van filmhuizen in Nederland die voor uitbreiding hebben gekozen, zoals Arnhem en Groningen."

Interactie
"We willen een gebied creëren met meerdere functies, een 'verticale stad' die verschillende diensten biedt. Een gebied waar ruimte is voor interactie. Ik kan me zomaar voorstellen dat het restaurant graag in zee gaat met het filmhuis, in de vorm van een speciaal filmmenu. Het filmhuis met zijn extra zalen zou ook een congres kunnen faciliteren voor een buurkantoor. Mocht de spade de grond in gaan, leidt dat tot bijna een verdubbeling van het aantal vierkante meters. Als het project goedgekeurd wordt, zal -volgens planning- worden begonnen met bouwen in maart 2021. Het bouwproces neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag, dus rond december 2022 kan de openingsreceptie op de kalender staan."

Persvoorlichting Gemeente Delft:
"De ontwikkelaar, het filmhuis en de gemeente zijn nog in overleg. We verwachten later in het najaar duidelijkheid te hebben over de haalbaarheid."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>