Nachtburgemeester Leo Quack reikte de Bronzen Hugo namens Delft op Zondag uit aan Sjaak Lispet (Foto: Koos Bommelé)
Nachtburgemeester Leo Quack reikte de Bronzen Hugo namens Delft op Zondag uit aan Sjaak Lispet (Foto: Koos Bommelé)

Sjaak Lispet is Dé Delftenaar van het Jaar!

Algemeen

DELFT - Dé Delftenaar van het Jaar 2022 is bekend! Uit alle genomineerden kwam Sjaak Lispet met afstand naar voren als winnaar van de verkiezing. Hij mag de door Loes van der Holst ontworpen Bronzen Hugo een mooie plek gaan geven. 

Door Cheyenne Toetenel

Ook dit jaar heeft u weer goed uw best gedaan om te stemmen op uw favoriete weldoener. Voor de genomineerden zijn de afgelopen weken veel publieksstemmen binnengekomen, met één overduidelijke winnaar: Sjaak Lispet. Nachtburgemeester Leo Quack reikte de prijs donderdag namens Delft op Zondag uit aan een blij verraste Sjaak. “Ik vind het geweldig”, aldus Dé Delftenaar van het Jaar. “Het is een eer om deze mooie prijs te ontvangen als voldoening voor al mijn inzet als vrijwilliger. Iedereen die op mij heeft gestemd wil ik dan ook hartelijk danken. Vrienden, familie, kennissen, oud-collega’s; iedereen die voor mij heeft gekozen om Delftenaar van het Jaar te worden. Deze prijs kan naast het koninklijke lintje dat ik ooit heb gekregen voor mijn vrijwilligerswerk, want ook dit is een mooie bekroning op hetgeen ik heb gedaan.” 

Stemmen
Waarom Sjaak de titel verdient, weten diverse stemmers goed te verwoorden. “Sjaak doet veel voor de gemeenschap en de jeugd, vooral bij Full Speed en voor Swim to Fight Cancer. Hij staat altijd voor iedereen klaar, zonder er iets voor terug te verwachten”, merkt er één op. “Hij is een enthousiaste mooie man met veel positieve inzet. Daar mogen er meer van zijn. Mijn complimenten!”, aldus een ander. ‘Vrijwilliger pur sang’, ‘kanjer’ en ‘topper’ zijn omschrijvingen van  Sjaak die meermaals terugkeren. Maar ook de term ‘duizendpoot’, wijzend op de vele vrijwilligerstaken die hij al jarenlang op zich neemt. Ook vanuit de TU Delft kan hij rekenen op support. “Sjaak is een topper. Hij heeft 45 jaar bij de TU Delft gewerkt en is nu na zijn pensioen nog steeds actief.”

Duizendpoot
Geboren en getogen Delvenaar Sjaak Lispet is één van de steunpilaren die elke vereniging graag heeft. Als voorzitter zet hij zich zes dagen per week in voor DSV Full Speed, wat na 53 jaar lidmaatschap voelt als zijn ‘thuis’. Ondanks dat hij met zijn 73 jaar ook een jaartje ouder wordt, is zijn betrokkenheid bij de club in al die jaren niet afgenomen. Integendeel; Sjaak verkeert momenteel naar eigen zeggen juist op zijn hoogtepunt. Maar ook voor goede doelen doet Sjaak veel, onder meer als voorzitter van Swim to Fight Cancer Delft. Dat doet hij sinds 2017. “Het jaar dat mij werd gevraagd of ik de rol als voorzitter op mij wilde nemen, is mijn broer overleden aan alvleesklierkanker. Dat was voor mij de motivatie om ja te zeggen. Dit is heel dankbaar, maar zeker ook emotioneel vrijwilligerswerk. “Zeker op de dag zelf. Mensen die meedoen, zwemmen voor familie of vrienden die zijn getroffen door kanker, of zelf de ziekte hebben. Dat grijpt aardig je emoties.” Ook vroeger heeft Sjaak veel gedaan voor de maatschappij. “Eigenlijk zou ik een boek over kunnen schrijven over wat ik door de jaren heen allemaal gedaan heb en nog steeds doe”, zegt hij zelf. “In mijn jonge jaren ben ik begonnen in oudercommissies van de scholen waar de kinderen op zaten. Daarnaast ben ik in het bestuur van de voetbal getreden, waarbinnen ik diverse functies heb gehad met uiteindelijk dertien jaar geleden dus het voorzitterschap. Ook ben ik veertig jaar lang betrokken geweest bij het Delftse carnaval. En hoewel ik al tien jaar met pensioen ben bij de TU Delft, ben ik nog steeds lid van de feestcommissie. Ze willen me niet kwijt!” Tegenwoordig doet Sjaak eigenlijk nog veel te veel, zegt hij zelf. “Maar ik vind het ook allemaal heel erg leuk. En ik kan het gelukkig ook nog doen, omdat mijn vrouw al mijn hele leven achter mij staat.”

Toekomst
Ondanks dat Sjaak zich nog altijd met veel plezier vrijwel dagelijks inzet voor Full Speed, heeft hij al eerder aangegeven dat het allemaal wel een tandje minder mag. “Ons bestuur is eigenlijk een beetje van de oude stempel, waaronder ikzelf als 73-jarige voorzitter. Met de gemeente zit ik te praten over het beleid dat over tien jaar gevoerd kan gaan worden, terwijl ik dan zelf waarschijnlijk al lang achter een rollator loop! Verjonging zou goed zijn, maar het is lastig om jongelui bereid te vinden om als vrijwilliger voor de club aan de slag te gaan. Dat is nog wel even een probleempje, en dus verwacht ik hier voorlopig nog wel zes dagen per week te zitten. En ook nu het fysiek allemaal wat zwaarder wordt doordat ik ouder word, vervul ik mijn rol als voorzitter natuurlijk nog steeds met veel enthousiasme. Alleen op de woensdag schuif ik die functie graag even aan de kant, want dat is en blijft mijn dag als oppas-opa!”