Dé Delftenaar van het Jaar 2020, René van Dijk (l), krijgt de prijs uitgereikt door Dé Delftenaar van het Jaar 2019, Jan van der Mast (r) (Foto: Koos Bommelé)
Dé Delftenaar van het Jaar 2020, René van Dijk (l), krijgt de prijs uitgereikt door Dé Delftenaar van het Jaar 2019, Jan van der Mast (r) (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

René van Dijk is Dé Delftenaar van het Jaar!

Algemeen

DELFT - Dé Delftenaar van het Jaar 2020 is bekend! Uit de vier genomineerden kwam René van Dijk naar voren als winnaar van de verkiezing. Hij mag de door Loes van der Holst ontworpen Bronzen Hugo een mooie plek gaan geven.

Door Cheyenne Toetenel

Ook dit jaar heeft u weer goed uw best gedaan om te stemmen op uw favoriete weldoener. Voor Félice van der Sande, Geert van Poelgeest, Harmen van der Laan en René van Dijk zijn de afgelopen weken veel publieksstemmen binnengekomen. Nadat ook de vakjury - bestaande uit Stef Breukel, Herman Weyers, Evelien van der Kruit en Leo Quack - zich over de top vier heeft gebogen, kwam René van Dijk als winnaar uit de bus. “Dat ik mijzelf nu Dé Delftenaar van het Jaar mag noemen is geweldig”, aldus René. “Ik voel mij overdonderd en vereerd tegelijk. Na jarenlang aan de weg te hebben getimmerd voor de Delftse ondernemers, voelt deze winst als erkenning voor mijn passie en harde werk.”

Stemmen
Waarom René de titel verdient, weten diverse stemmers goed te verwoorden. “Deze creatieve duizendpoot heeft zich tijdens deze crisis dag en nacht ingezet voor de lokale ondernemers met Support Delft”, stelt de een. “Waar anderen zich voornamelijk hebben ingezet om hun eigen hachje te redden, heeft René er voor gezorgd dat al die individuen samenkomen en nu samen sterk staan”, stelt een ander. Het ‘verbinden’ is ook precies het doel van René. “Het heeft mij weleens gefrustreerd dat je allemaal clubjes hebt in Delft en dat je dan niet kunt doordringen dat samenwerken belangrijk is en iedereen daar uiteindelijk beter van wordt. Nu zien mensen eindelijk in dat samen altijd beter is dan alleen. Hopelijk blijven we ook na de coronacrisis allemaal zo denken én blijven Delftenaren loyaal aan lokaal, want dat zijn prachtige ontwikkelingen.”

Achtbaan
Voor René was 2020 een rollercoaster. “Het was een jaar van transformeren en nieuwe dingen uitproberen. Een jaar met veel gebeurtenissen én tegenstrijdigheden. Waar het een stagneerde, ging het ander als een speer vooruit. Er waren vervelende gebeurtenissen, zoals dat Blue Pearls of Delft de ijskast in moest door het gebrek aan toeristen in Delft en in december het verlies van mijn vader wat er bij mij echt even inhakte. Maar aan de andere kant ontstonden er ook veel mooie initiatieven. Eerst Support Delft - dit gratis platform was een communicatiemiddel voor en door ondernemers om ze te helpen het hoofd boven water te houden - en als klap op de vuurpijl het online platform We Are Delft.” René blijft ondanks nare ontwikkelingen en omstandigheden altijd positief, en denkt dat daar dan ook zijn kracht in zit. “Ten tijde van crisis heb je twee keuzes: vechten of vluchten. Ik kies er voor om te vechten. Waar deuren sluiten, gaan andere open. Je moet kijken naar wat wél kan en daar het beste van maken. Zo ontstaan de meest creatieve oplossingen en ideeën. Mijn keuze is om het samen te doen. Dat is dan ook één van mijn sleutelwoorden geweest het afgelopen jaar.”

We Are Delft
Door samen te werken met Melanie Haaksma en Bram Rontberg jr., is afgelopen jaar het platform We Are Delft ontstaan dat loyaal is aan lokaal. “Dit is een allesomvattend platform dat van structurele waarde is voor onze stad, waarop wij én lokale ondernemers zelf laten zien wat Delft te bieden heeft. We Are Delft is er voor de ondernemer én voor de Delftenaar. Lokale mensen die lokaal bestellen, dat is belangrijk voor de economie van de stad.” Trots is René ook op het duurzame karakter van het Delftse ‘online warenhuis’. “We werken samen met de lokale vervoersdienst Fier Fietskoerier - een sociale onderneming van één van de andere genomineerden uit deze verkiezing, Harmen van der Laan - om een snelle en duurzame levering mogelijk te maken. Of het nu gaat om kleding, bloemen of de dagelijkse boodschap, alles komt met hetzelfde gemak jouw kant op.”

2021
Hoe 2021 er voor René zal uitzien? Dat is voor hem nog een groot vraagteken. “Zeker in deze coronasituatie kun je niet ver vooruitkijken, maar uiteraard blijf ik ook dit jaar positief ingesteld. De toekomst is onzeker, maar plannen, doelen, energie en passie genoeg om We Are Delft verder uit te bouwen en er een succes van te maken. Daar plukt heel Delft uiteindelijk de vruchten van.” We Are Delft is sinds vorige week officieel een stichting, wat nieuwe mogelijkheden biedt komend jaar. “Als stichting kunnen we met diverse belangengroepen rond de tafel om te bespreken hoe zij ons platform kunnen ondersteunen. Ik heb er vertrouwen in dat we We Are Delft samen zullen laten groeien.” Een jaar als 2020 hoopt René - en met hem waarschijnlijk veel anderen - nooit meer te krijgen, dus het kan eigenlijk alleen maar beter worden. “Afgelopen jaar waren er hier en daar wat lichtpuntjes, maar ik hoop dat in 2021 de zon weer volop gaat schijnen. Weg met die duistere tijd!”