Fleur Halkema - Stilleven met Asperges en Aardbeien
Fleur Halkema - Stilleven met Asperges en Aardbeien

‘Changement, Stillevens van Delft

Algemeen

DELFT - In vervolg op de overzichtstentoonstelling Paula Kouwenhoven, een leven voor de Kunst presenteert Land Art Delft vanaf 15 januari de expositie Changement, Stillevens van Delft

Centraal in deze tentoonstelling staan de stillevens van Delftse kunstenaars: fotograaf Fleur Halkema, beeldend kunstenaar Rob van Es en schilder Paula Kouwenhoven. Drie verschillende, hedendaagse interpretaties van het stilleven. Inspiratie uit de traditie van het oorspronkelijke stilleven zoals in de 17e eeuw ontwikkeld. Vooral Delftse schilders waren in die tijd koploper in dit genre. Om deze traditie te duiden is er ook een videopresentatie te zien van stillevens van Delftse meesters uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft. 

Het stilleven als thema kent een lange traditie en is een belangrijk genre in de Westerse kunst. Vooral in de zeventiende eeuw was het stilleven een populair onderwerp voor de Hollandse schilders. Een stilleven gaf de kunstenaar de gelegenheid om te laten zien hoe je een klein stukje werkelijkheid zo realistisch mogelijk kon weergeven. Voor Paula Kouwenhoven heeft het stilleven al sinds 1973 een andere functie. Het stilleven is dé manier om uitdrukking te geven aan wat haar bezighoudt. Zij wil de kern raken, de essentie van de dingen. Rob van Es stelt in zijn recomposed stillevens een beeldrijm in sjabloondruk samen op de oude meesters. Maar hij maakt in deze stijl ook oorspronkelijke stillevens. Fleur Halkema belicht en fotografeert arrangementen van streekproducten uit Midden-Delfland geheel in de stijl en sfeer van de Gouden Eeuw. Dit naar een idee van Flip van der Eijk van Arti Delflandiae. Een expositie van Delftse kunstenaars, in de verbinding van Delft en zijn ommeland.

Deze tentoonstelling is van 15 januari tot en met 19 maart 2023 te zien in de galerie van Art Centre Delft, Rotterdamseweg 205, op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.